Szanowny czytelniku

25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez portal lca.pl.

Administrator danych osobowych
Administratorem danych osobowych jest Przedsiębiorstwo Usług Informatycznych BAJT z siedzibą w Legnicy przy ul. Pomorskiej 56, 59-220 Legnica, wpisane do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej pod numerem NIP 6911626150, REGON 390590290.

Cele przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
- świadczenie usług drogą elektroniczną
- dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
- wykrywanie botów i nadużyć w usługach
- pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
- świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
- pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności



ZGADZAM SIĘ
Dieta w depresji – jak za pomocą odżywiania wspomóc walkę z chorobą
Autor: WP(lca.pl) - 2020-08-20 13:03:14
Depresja, przez wielu bagatelizowana, jest bardzo poważnym schorzeniem. W klasyfikacji Światowej Organizacji Zdrowia zajmuje jedno z czołowych miejsc pod względem najpoważniejszych chorób. Jest też jedną z najczęstszych przyczyn samobójstw. Szacuje się, że na świecie na depresję choruje ponad 300 mln osób. Dotyka ona wszystkich, bez względu na rasę, narodowość, płeć, wiek, status społeczny czy wykształcenie. Jest chorobą „ciała i ducha”, dlatego w jej zwalczaniu wykorzystuje się nie tylko leki psychotropowe, ale także dietę, która dostarcza organizmowi składników wspomagających terapię.
Udostępnij
Tweetnij
Podziel się
Drukuj
Reklama

Czym jest depresja?

Najogólniej ujmując, jest to zespół zaburzeń nastroju i funkcjonowania, rozciągających się w czasie i mających silnie obciążający charakter. Prowadzi to do upośledzenia codziennej aktywności życiowej. Nie jest to więc zwykły, chwilowy „dołek”; ciąg depresyjny może trwać wiele miesięcy i wyniszczać organizm na skutek permanentnej niechęci do jakiegokolwiek działania.

Depresja może być uwarunkowana genetycznie; ta postać choroby ma prawdopodobnie podłoże wielogenowe i zazwyczaj najcięższy przebieg. Może też być nabyta na skutek intensywnych traumatycznych przeżyć osobistych, wydarzeń w życiu zawodowym, bądź też ciężkiej choroby somatycznej (nowotwór, alkoholizm, itp.). Przypuszcza się, że w tym ostatnim przypadku depresja może się pojawić także jako następstwo długotrwałego przyjmowania leków.

W leczeniu depresji stosuje się preparaty farmakologiczne dwojakiego rodzaju: selektywne inhibitory wychwytu zwrotnego serotoniny (SSRI) oraz tricykliczne antydepresanty (TCA), w zależności od podłoża i nasilenia choroby. Stosowana jest także psychoterapia, a najczęściej – leczenie połączone.

Znaczenie diety w leczeniu depresji

Dieta w leczeniu depresji traktowana jest jako wspomaganie terapii konwencjonalnej. Niektórzy uważają dietę za alternatywną metodę leczenia depresji, jednak brak jest dostatecznych badań na temat możliwości terapeutycznych odżywiania. W każdym razie odżywianie dietetyczne ma tę niewątpliwą zaletę, jaką jest brak przeciwwskazań do jego stosowania.

Badania wykazują, że dieta pozbawiona składników witaminowych i mineralnych, a obfitująca w cukier, gluten i nasycone kwasy tłuszczowe, może mieć wpływ na rozwój depresji. Potwierdzałaby to wyższa częstotliwość epizodów depresyjnych u osób z nadwagą i otyłych, szczególnie u kobiet w wieku 40 – 50 lat, a więc w okresie menopauzy, kiedy zmienia się gospodarka hormonalna i najłatwiej jest przybrać na wadze.

Dieta osoby chorej na depresję powinna przede wszystkim być zbilansowana; musi zawierać wszystkie składniki odżywcze, niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, czyli białka, węglowodany i tłuszcze. Należy jednak podkreślić, że węglowodanów prostych i nasyconych kwasów tłuszczowych powinno być jak najmniej. Natomiast wskazana jest większa podaż błonnika pokarmowego i nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym zwłaszcza omega-3.

Ważne składniki witaminowe i mineralne

W diecie antydepresyjnej należy zwrócić szczególną uwagę na zawartość następujących witamin i soli mineralnych:

  • Kwas foliowy – jest stymulatorem syntezy serotoniny, nazywanej hormonem szczęścia
  •  Witamina B12 – wspomaga metabolizm leków, tym samym zwiększając skuteczność ich działania
  • Cynk – zwiększa skuteczność terapii farmakologicznej u pacjentów z depresją lekooporną
  • Tryptofan – odpowiadający (podobnie jak kwas foliowy) za syntezę serotoniny w organizmie. Działanie tryptofanu udowodniono na przykładzie pacjentów, którzy jednocześnie są chorzy na celiakię. Nie mogą oni spożywać glutenu; badania wykazały, że wyłączenie glutenu z ich diety powoduje wzrost poziomu I-tryptofanu we krwi, a jednocześnie ustąpienie objawów depresji
  • Kwasy tłuszczowe omega-3 – m.in. redukują wolne rodniki, odpowiedzialne za stres oksydacyjny, mają też znaczenie w budowie osłonek mielinowych neuronów i regulują przepływ serotoniny.

Produkty żywnościowe zalecane w depresji

Biorąc pod uwagę powyższe składniki witaminowe i mineralne, najbardziej wskazanymi produktami spożywczymi są:

  • Warzywa zielone, kapustne, strączkowe, buraki i szparagi – jako najbogatsze źródła kwasu foliowego
  • Ryby morskie – będące źródłem kwasów omega-3 (zwłaszcza śledź, łosoś, halibut, makrela i sardynki), także owoce morza
  • Orzechy włoskie, olej lniany, nasiona chia, siemię lniane – również z uwagi na znaczną zawartość kwasów omega-3; alternatywa dla tych, którzy nie lubią ryb
  • Mięso i nabiał – z uwagi na obecność witaminy B12
  • Banany i owoce morza, pestki dyni – jako źródła tryptofanu.

Lekarze i dietetycy zalecają osobom chorym na depresję spożywanie przede wszystkim produktów naturalnych i niskoprzetworzonych, szczególnie większych ilości świeżych owoców i warzyw. Oczywiście ważne są także produkty pochodzenia zwierzęcego, choć ich podaż powinna być zmniejszona na rzecz produktów roślinnych.

Dieta śródziemnomorska – dobra na depresję

Warzywa i owoce są najważniejszymi składnikami diety śródziemnomorskiej, uchodzącej za jedną z najzdrowszych na świecie. Badania, dotyczące nawyków żywieniowych ludności krajów basenu Morza Śródziemnego wykazują, że osoby, stosujące tradycyjną dietę śródziemnomorską, znacznie rzadziej chorują na depresję, niż osoby odżywiające się w inny sposób. 

Posiłki inspirowane dietą śródziemnomorską i wspomagające walkę z depresją, można przyrządzać samodzielnie, choć początkowo osoba chora może tego odmawiać. Z pomocą przychodzi catering dietetyczny, czyli codzienny dowóz gotowych posiłków prosto pod drzwi. Dania skomponowane na bazie tej diety są urozmaicone, zawierają umiarkowane ilości produktów pochodzenia zwierzęcego i większe – warzyw, owoców, pestek, roślin strączkowych i orzechów. W diecie śródziemnomorskiej nie występują, lub występują w śladowych ilościach, tłuszcze zwierzęce, będące źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych. Posiłki przygotowywane są z użyciem oleju słonecznikowego i oliwy z oliwek.

Dania kuchni śródziemnomorskiej, oprócz zalet zdrowotnych, posiadają również niekwestionowane walory smakowe. Warzywa grillowane, faszerowane czy zapiekane, z dodatkiem aromatycznych przypraw ziołowych, rozmaite sałatki z dodatkiem sera owczego lub koziego, ryba pieczona bez tłuszczu i chude mięso (wołowina, jagnięcina) są bardzo chętnie jadane, do tego mają niezaprzeczalną zaletę – są niskokaloryczne, a jednocześnie sycące.

Spośród przypraw, mających największe działanie antydepresyjne, należy wymienić kurkumę i tymianek. Kurkumina (substancja zawarta w kurkumie) zwiększa uwalnianie dopaminy, natomiast tymianek zawiera wspomniany już tryptofan, ponadto oddala bezsenność i łagodzi stres.

Niektóre osoby z depresją dobrze tolerują działanie ziół, które posiadają właściwości łagodzące. W leczeniu łagodnej i umiarkowanej postaci depresji szczególnie pomocne są:

  • Dziurawiec – jego ziele stosowano już w dawnych czasach do poprawy samopoczucia psychicznego. Nie powinno się go jednak nadużywać, gdyż jego działanie nie zostało do końca zbadane i nie wiadomo, czy w terapii skojarzonej z konwencjonalną nie da skutków ubocznych
  • Rumianek – znany i stosowany jako środek przeciwzapalny, ma również zastosowanie w stanach lękowych, które łagodzi. Wciąż trwają badania nad  możliwością użycia wyciągu z koszyczków rumianku do produkcji leków antydepresyjnych
  • Żeń-szeń – potężny korzeń syberyjskiej rośliny, znany od tysięcy lat, stosowany był w chińskiej medycynie jako środek poprawiający bystrość umysłu, zwiększający energię i łagodzący skutki stresu
  • Szafran – uważany za najdroższą przyprawę na świecie, wykazuje także pewne działanie antydepresyjne i przeciwzapalne.

 

Artykuł przygotowany przez zespół dietetyków z WygodnaDieta.pl

 

Udostępnij
Tweetnij
Podziel się
Drukuj
Reklama - sponsor działu


Niestety nie da się walczyć z depresją nie znając tej choroby. http://praktykwizualny.pl/leczenie-depr ... -warszawa/ dlatego tak ważne jest, abyśmy mieli świadomość i wiedzę na temat tego schorzenia. Aby walcz...
[]
No nie wiem. Moim zdaniem, w walce z depresją może pomóc tylko dobry psycholog. Właśnie dlatego warto byłoby zajrzeć do https://psychomedic.online/ i umówić się na konsultację ze specjalistami z Psychomedic.onl...
[]
W temacie diety na pewno pomoże tutaj Pani Renata Zomerska https://zomerska.pl która skutecznie wyleczyła z nadwagi kilka moich koleżanek i to bez efektu jojo. Sama zastanawiam się nad zmiana nawyków żywieniowy...
[]
Coś w tym jest, ale jednak to nie takie proste i nie samą dietą można tu pomóc.
[]
Poprawne odżywianie rzeczywiście może naprawdę sporo nam dać.
[]
w/g mnie najlepsza dieta to ... jeść wszystko tylko 50 % mniej dzięki temu człowiek w przyszłości nie będzie musiał sie OdGrubiać ! ( nie mylić z odchudzaniem bo to wiadomo działa na niekorzyść )
[]
Pozostałe informacje
REKLAMA
REKLAMA
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Gazeta LCA.pl

Warning: readdir(): supplied argument is not a valid Directory resource in /home/lg24/domains/lca.pl/public_html/lib/content2014.php on line 152

Warning: closedir(): supplied argument is not a valid Directory resource in /home/lg24/domains/lca.pl/public_html/lib/content2014.php on line 157

Warning: rsort() expects parameter 1 to be array, null given in /home/lg24/domains/lca.pl/public_html/lib/content2014.php on line 159
 

Copyright - 2001- 2024 - Legnica - Grupa portali LCA.pl. Wszystkie prawa zastrzezone. Korzystanie z portalu oznacza akceptacje Zasad korzstania z serwisu
Lca.pl napędzają profesjonalne serwery hostings.pl

T: 0,53s - V: A0.99 - C: 0 - D: 03.01.2024 13:02:31