25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.
Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez portal lca.pl.
Administrator danych osobowych
Administratorem danych osobowych jest Przedsiębiorstwo Usług Informatycznych BAJT z siedzibą w Legnicy przy ul. Pomorskiej 56, 59-220 Legnica, wpisane do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej pod numerem NIP 6911626150, REGON 390590290.
Cele przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
- świadczenie usług drogą elektroniczną
- dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
- wykrywanie botów i nadużyć w usługach
- pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)
Podstawy prawne przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
- świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
- pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych
Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.
Prawa osoby, której dane dotyczą
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.
Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności”
Rozróżnia się cztery rodzaje dojrzałości owoców:
Bezpośrednio konsumentów dotyczy dojrzałość handlowa i spożywcza. Wiele owoców, w tym jabłka, gruszki, banany, ale także pomidory, które – zgodnie z nomenklaturą unijną – są owocami, nie warzywami, sprzedawanych jest w stanie, w którym jeszcze nie nadają się do spożycia. Ich proces dojrzewania do stanu gotowego do jedzenia kontynuowany jest już w domu konsumenta. Warto zatem wiedzieć, po czym rozpoznać, że dany owoc jest już zdatny do konsumpcji.
Na ogół sprawdzamy dojrzałość owoców przez dotyk i oglądanie. Istnieją jednak inne sposoby, umożliwiające ocenę dojrzałości i przydatności do spożycia.
Obecnie owoce egzotyczne nie są już rzadkością, kupuje się je w marketach tak samo jak jabłka czy gruszki. Nie wszyscy jednak wiedzą, jak rozpoznać, czy są dojrzałe. Przede wszystkim trzeba pamiętać, że w sklepach sprzedawane są niedojrzałe i powinny kilka dni poleżeć w domu w temperaturze pokojowej. Można przyspieszyć dojrzewanie owocu egzotycznego umieszczając go w zamkniętym pojemniku razem z jabłkiem.
Spośród owoców egzotycznych jednymi z najpopularniejszych są mango. Do sklepów trafia niedojrzałe, natomiast pozostawione w temperaturze pokojowej dojrzeje w ciągu kilku dni, stając się miękkie i bardzo aromatyczne. Dojrzałe mango jest znakomitym dodatkiem do lodów, składnikiem smoothie i sałatek owocowych.
Coraz więcej zwolenników ma u nas owoc granatu. Ma on twardą skórkę, słodki miąższ o galaretowatej konsystencji oraz kilkaset nasion, rozmieszczonych w „przegródkach”. Dojrzały owoc granatu ma czerwoną skórkę, która jest lekko wysuszona i czasem spękana. Nasiona otoczone miąższem w błonkach dodawane są do sałatek, lodów i innych deserów.
Papaja z wyglądu przypomina melon. Ma żółtozieloną skórkę i pomarańczowy, czerwony lub żółty miąższ. W miarę dojrzewania owocu skórka coraz bardziej żółknie. Miąższ smakuje podobnie do melona. Znajduje się w nim sporo czarnych pestek o ostrym smaku, które mogą być wykorzystane jako przyprawa.