25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.
Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez portal lca.pl.
Administrator danych osobowych
Administratorem danych osobowych jest Przedsiębiorstwo Usług Informatycznych BAJT z siedzibą w Legnicy przy ul. Pomorskiej 56, 59-220 Legnica, wpisane do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej pod numerem NIP 6911626150, REGON 390590290.
Cele przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
- świadczenie usług drogą elektroniczną
- dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
- wykrywanie botów i nadużyć w usługach
- pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)
Podstawy prawne przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
- świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
- pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych
Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.
Prawa osoby, której dane dotyczą
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.
Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności”
Grillowanie na węglu to tradycyjna metoda grillowania, która wykorzystuje węgiel drzewny lub brykiety węglowe jako źródło ciepła. Grill Weber Master-Touch GBS to przykład grilla weglowego, który jest bardzo wszechstronny i wygodny. Posiada system czyszczenia oraz system wymiennych akcesoriów GBS, pozwalający przygotowywać różnorodne potrawy (nawet pizzę) oraz wbudowany termometr.
Grillowanie na węglu nadaje potrawom intensywny, charakterystyczny smak. Dym i spalający się węgiel dodają niepowtarzalnego smaku potrawom.
Grillowanie na węglu umożliwia bezpośrednie grillowanie na wysokiej temperaturze lub grillowanie przy niskiej temperaturze z długim czasem pieczenia.
Grillowanie na węglu wymaga jednak pewnej wprawy w zakresie rozpalania węgla, regulacji temperatury i zarządzania ogniem. Na pewno wymaga częstszego kontrolowania sytuacji na ruszcie.
Grillowanie na pelet odbywa się przy użyciu specjalnego grilla pelletowego, który spala pelety drzewne jako źródło paliwa.Grille na pellet są bardzo wygodne w użyciu, a ponadto zapewniają one, trudny do uzyskania na na innym typie grilla, delikatny smak wędzenia, który rozprowadza się równomiernie w całej potrawie czyniąc ją niebywałym rarytasem. Doskonałym przykładem jest grill Broil King Crown Pellet 500.
Grille pelletowe zwykle posiadają elektroniczne sterowanie temperaturą, co umożliwia precyzyjne regulowanie ciepła i ułatwia utrzymanie stałej temperatury podczas grillowania.
Pelety drzewne dodają potrawom charakterystycznego, autentycznego smaku i aromatu. Dostępne są różne rodzaje peletów (np. dąb, jabłoń,buk, drewno wiśniowe, olcha, mesquite) mogą dodać różnorodności smakowej. W zależności od składu mieszanki, mogą pasować do ryb (np. pellet drzewny olcha),drobiu (pellet jabłoń) czy na przykład wieprzowiny (pellet drzewny wiśnia).
Grille pelletowe Broil King umożliwiają nie tylko grillowanie, ale także wędzenie, pieczenie i gotowanie na parze. Do wędzenia także można kupić dedykowany pellet, który zapewni dymny i odpowiednio ostry lub słodkawy aromat.
Pellet to w 100% naturalna mieszanka, bez żadnych sztucznych dodatków. Dodatkowo, podczas grillowania na pelletcie wytwarzane jest mniej dymu, spalin i zanieczyszczeń w porównaniu do grillowania na węglu. Pellety palą się bardziej efektywnie, co przyczynia się do zmniejszenia emisji zanieczyszczeń powietrza.
Grillowanie na gazie polega na wykorzystaniu grilla gazowego (zwykle na gaz z butli, rzadziej podłączenie do sieci). Grill gazowy Crown 490 demonstruje wszystkie zalety tego typu grillów - 4 palniki o dużej mocy,żeliwne ruszty, system aromatyzerów oraz dodatkowe elementy takie jak kuchenka boczna i rożen elektryczny.
Grill gazowy szybko się nagrzewa, dzięki czemu można rozpocząć grillowanie w krótkim czasie od włączenia urządzenia.
Grill gazowy zazwyczaj posiada pokrętła lub panele sterujące, które pozwalają na precyzyjne dostosowanie temperatury podczas grillowania, zatem jest doskonały do przygotowywania niełatwych potraw, tj. steki o różnych stopniach wypieczenia.
Grill gazowy jest prosty w użyciu i nie wymaga rozpalania. Dodatkowo, grill gazowy wymaga mniej czasu jeśli chodzi o późniejsze czyszczenie (porównaniu do węglowego).
Podsumowując, grill na gaz oferuje większą wygodę i szybkość przygotowania posiłku, wiele dodatkowych akcesoriów oraz doskonały smak i soczystość (dzięki aromatyzerom Flav-R-Wave™ Broil King). Świetnie sprawdza się codziennym użytkowaniu.
Grille węglowe to pewien rytuał grillowania i charakterystyczny, nie do podrobienia smak, jednak kosztem lekkiego bałaganu związanego z rozpalaniem, popiołem itp. Niemniej wysokiej jakości grille węglowe, dzięki zastosowanym rozwiązaniom, wymagają znacznie mniej uwagi niż podstawowe modele “marketowe”.
Grill na pellet oferuje dymny aromat oraz mieszanki pelletów o różnorodnych nutach smakowych. Daje pełną kontrolę nad temperaturą i dużą wszechstronność. Jest idealny do grillowania w stylu Low & Slow a także do wędzenia na gorąco