Świeżo palone ziarna z Ameryki Południowej i z Czarnego Lądu czekają w rzemieślniczych palarniach kawy, w których można zaopatrzyć się także przez internet.
Kawa świeżo palona ma zupełnie inne właściwości jak i smak niż kawa importowana już po jej paleniu. Importowana przez długi czas kawa traci podczas podróży wiele ze swojego aromatu, nawet jeżeli jest fabrycznie pakowana próżniowo. Zatem najzdrowsza, najbardziej aromatyczna i najbardziej wartościowa pod względem kawa to ta świeżo palona. Ziarna do espresso nie muszą wcale być palone tuż przed ich zmieleniem. Wystarczy, że proces ten odbywa się już po sprowadzeniu świeżych ziaren do Polski.
Świetnym wyborem na bemybean.pl są na przykład brazylijskie ziarna z regionu Minas Gerais, które można parzyć na bardzo liczne sposoby. To właśnie sposób ich przygotowania po zmieleniu decyduje o ostatecznym aromacie kawy. Jest to znakomita propozycja dla początkujących kawoszy, którzy dopiero poszukują własnego sposobu na espresso. Zawsze wychodzi wyśmienicie, pomimo ewentualnych potencjalnych potknięć. Na zaawansowanych kawoszy czekają z kolei większe wyzwania. Także z Brazylii pochodzą ziarna do espresso Patrocinio, przeznaczone zarówno do kaw mlecznych, parzenia w kawiarkach jak i w ekspresach ciśnieniowych, oraz oczywiście – do espresso. Liczne ziarna do tego typu kawy posiadają wyczuwalne owocowe aromaty. To głównie kawy afrykańskie, między innymi z Etiopii i z Tanzanii. Takie ziarna, szczelnie zapakowane, można kupować stacjonarnie albo przez internet. Na terenie naszego kraju paczka kurierska dociera błyskawicznie, zatem kawa nie traci na swoich właściwościach i aromacie. Po zmieleniu takich świeżo palonych ziaren sposobów ich parzenia jest co najmniej kilka.
Każdy rodzaj ziaren do espresso przeznaczony jest do nieco innych metod parzenia kawy, chociaż ekspres ciśnieniowy do parzenia espresso jest tutaj zawsze na pierwszym miejscu. Wiele z rodzajów tych ziaren obejmuje jednak kilka różnych metod. Espresso parzymy najczęściej w ekspresie ciśnieniowym lub ekspresie kolbowym. Do parzenia tego typu zmielonych ziaren można jednak korzystać również z kawiarki albo tak zwanego french press, parząc również inne rodzaje kawy, jak na przykład klasyczne americano. Oprócz ziaren do espresso trzeba wybrać również odpowiedni model ekspresu, ponieważ dopiero taki tandem daje odpowiedni efekt. Espresso to podstawa także do przygotowywania tak zwanych kaw śniadaniowych, jak na przykład cappuccino czy latte. Warto w związku z tym poznać sztukę parzenia dobrego espresso oraz wybrać ziarna idealne dla siebie.