REKLAMA
Lca.pl » PoGodzinach » Ze smakiem

2023-05-22 13:25:09 - Autor: WP(lca.pl)
Jaka jest różnica w grillowaniu na pelet a na gaz i węgiel?
Jestesmy już przyzwyczajeni do sporu pomiędzy zwolennikami tradycyjnego grillowania na węglu a fanami grillowania na gazie. Debatę skomplikował nieco stosunkowo nowy typ urządzenia - grill na pellet. Na czym polegają trzy metody grillowania na wspomnianych typach grilla oraz jakie są ich wady i zalety? O tym poniżej.
REKLAMA

Grillowanie na węglu

Grillowanie na węglu to tradycyjna metoda grillowania, która wykorzystuje węgiel drzewny lub brykiety węglowe jako źródło ciepła. Grill Weber Master-Touch GBS to przykład grilla weglowego, który jest bardzo wszechstronny i wygodny. Posiada system czyszczenia oraz  system wymiennych akcesoriów GBS, pozwalający przygotowywać różnorodne potrawy (nawet pizzę) oraz wbudowany termometr.

Charakterystyka grillowania na grillach węglowych

Grillowanie na węglu nadaje potrawom intensywny, charakterystyczny smak. Dym i spalający się węgiel dodają niepowtarzalnego smaku potrawom.

Grillowanie na węglu umożliwia bezpośrednie grillowanie na wysokiej temperaturze lub grillowanie przy niskiej temperaturze z długim czasem pieczenia.

Grillowanie na węglu wymaga jednak pewnej wprawy w zakresie rozpalania węgla, regulacji temperatury i zarządzania ogniem. Na pewno wymaga częstszego kontrolowania sytuacji na ruszcie.

Grillowanie na pelet

Grillowanie na pelet odbywa się przy użyciu specjalnego grilla pelletowego, który spala pelety drzewne jako źródło paliwa.Grille na pellet są bardzo wygodne w użyciu, a ponadto zapewniają one, trudny do uzyskania na  na innym typie grilla, delikatny smak wędzenia, który rozprowadza się równomiernie w całej potrawie czyniąc ją niebywałym rarytasem. Doskonałym przykładem jest grill  Broil King Crown Pellet 500.

 Główne cechy grillowania na pelet 

Grille pelletowe zwykle posiadają elektroniczne sterowanie temperaturą, co umożliwia precyzyjne regulowanie ciepła i ułatwia utrzymanie stałej temperatury podczas grillowania.

Pelety drzewne dodają potrawom charakterystycznego, autentycznego smaku i aromatu. Dostępne są różne rodzaje peletów (np. dąb, jabłoń,buk, drewno wiśniowe, olcha, mesquite) mogą dodać różnorodności smakowej. W zależności od składu mieszanki, mogą pasować do ryb (np. pellet drzewny olcha),drobiu (pellet jabłoń) czy na przykład wieprzowiny (pellet drzewny wiśnia).

Grille pelletowe Broil King umożliwiają nie tylko grillowanie, ale także wędzenie, pieczenie i gotowanie na parze. Do wędzenia także można kupić dedykowany pellet, który zapewni dymny i odpowiednio ostry lub słodkawy aromat. 

Pellet to w 100% naturalna mieszanka, bez żadnych sztucznych dodatków. Dodatkowo, podczas  grillowania  na pelletcie wytwarzane jest mniej dymu, spalin i zanieczyszczeń w porównaniu do grillowania na węglu. Pellety palą się bardziej efektywnie, co przyczynia się do zmniejszenia emisji zanieczyszczeń powietrza.

Grillowanie na gazie:

Grillowanie na gazie polega na wykorzystaniu grilla gazowego (zwykle na gaz z butli, rzadziej podłączenie do sieci). Grill gazowy Crown 490 demonstruje wszystkie zalety tego typu grillów - 4 palniki o dużej mocy,żeliwne ruszty, system aromatyzerów oraz dodatkowe elementy takie jak kuchenka boczna i rożen elektryczny.

Kluczowe zalety grillowania na gazie 

Grill gazowy szybko się nagrzewa, dzięki czemu można rozpocząć grillowanie w krótkim czasie od włączenia urządzenia. 

Grill gazowy zazwyczaj posiada pokrętła lub panele sterujące, które pozwalają na precyzyjne dostosowanie temperatury podczas grillowania, zatem jest doskonały do przygotowywania niełatwych potraw, tj. steki o różnych stopniach wypieczenia.

Grill gazowy jest prosty w użyciu i nie wymaga rozpalania. Dodatkowo, grill gazowy wymaga mniej czasu jeśli chodzi o późniejsze czyszczenie (porównaniu do węglowego).

Podsumowując, grill na gaz oferuje większą wygodę i szybkość przygotowania posiłku, wiele dodatkowych akcesoriów oraz doskonały smak i soczystość (dzięki aromatyzerom Flav-R-Wave™ Broil King). Świetnie sprawdza się codziennym użytkowaniu.

Grille węglowe to pewien rytuał grillowania i charakterystyczny, nie do podrobienia smak, jednak kosztem lekkiego bałaganu związanego z rozpalaniem, popiołem itp. Niemniej wysokiej jakości grille węglowe, dzięki zastosowanym rozwiązaniom, wymagają znacznie mniej uwagi niż podstawowe modele “marketowe”.

Grill na pellet oferuje dymny aromat oraz  mieszanki pelletów o różnorodnych nutach smakowych. Daje pełną kontrolę nad temperaturą i  dużą wszechstronność. Jest idealny do grillowania w stylu Low & Slow a także do wędzenia na gorąco

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia? Opisz je i podziel się swoją wiedzą z innymi. Nakręciłeś film, lub zrobiłeś zdjęcie? Przyślij do nas, niech legniczanie zobaczą to, czego byłeś świadkiem.
500 197 963 – zadzwoń do nas lub wyślij sms-a, mms-a.
Zdjęcia i filmy Waszego autorstwa wysyłać można także na adres kontakt@lca.pl

Podziel się:

Brak komentarzy. Dodaj swój komentarz
REKLAMA
PRZECZYTAJ TAKŻE
Legnica -
Chleb, śledź i grosz, czyli tradycyjna jałmużna po legnicku
Legnica -
Niedobór witaminy B6: niewidoczny wróg naszego układu nerwowego
Legnica -
Smacznie, pachnąco i świątecznie w gminie Kunice
Legnica -
Post przerywany a dieta ketogeniczna: synergia dla zdrowia i formy fizycznej
REKLAMA
Legnica -
Sprawdzone sposoby na jedzenie podczas domowej imprezy dla dzieci
Legnica -
Prochowice zapraszają na pączkowe szaleństwo
Legnica -
W niejednej kuchni gotował, dziś podaje w „Magistrackiej”
Legnica -
Już nie „Katedralna” a „Magistracka”
Legnica -
Smakowicie w Spalonej. Najlepsze potrawy i ciasta nagrodzone
Legnica -
Grzybami obrodziło nawet w Legnicy
PORTAL LCA.PL
O firmie | Praca | Kontakt | Regulamin
59-220 Legnica, Wjazdowa 6
tel: +48 500 197 963
e-mail: redakcja@lca.pl