Szanowny czytelniku

25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez portal lca.pl.

Administrator danych osobowych
Administratorem danych osobowych jest Przedsiębiorstwo Usług Informatycznych BAJT z siedzibą w Legnicy przy ul. Pomorskiej 56, 59-220 Legnica, wpisane do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej pod numerem NIP 6911626150, REGON 390590290.

Cele przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
- świadczenie usług drogą elektroniczną
- dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
- wykrywanie botów i nadużyć w usługach
- pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
- świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
- pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności



ZGADZAM SIĘ
Tłuszcze - fakty i mity
Autor: Szpital.legnica.pl - 2009-03-31 12:33:03
Tłuszcze w organizmie człowieka stanowią stały składnik budowy (10 - 15 % masy ciała mężczyzn i 15-25 % u kobiet ). Występują jako tłuszcz zapasowy - podskórny oraz narządowy,ochraniający narządy wewnętrzne
Udostępnij
Tweetnij
Podziel się
Drukuj
Podziękuj
Reklama

Tłuszcze obok węglowodanów są głównym źródłem energii. Zjadając 1 g tłuszczu, organizm szybko zmienia go na 9 kcal ( ponad dwukrotnie więcej niż spożycie 1 g węglowodanów ).

Pojęcie - tłuszcz oznacza zarówno składnik odżywczy , jak i grupę produktów spożywczych, np.słoninę, smalec, masło, olej, margarynę miękką, śmietanę. Produkty te nazywane są tłuszczami widocznymi.

Tłuszcz będący składnikiem odżywczym w produktach, np.w mięsie , mleku , jajach , nosi nazwę niewidocznego.

Spożycie tłuszczów nie powinno przekraczać 30 % dobowego zapotrzebowania energetycznego, czyli w naszym codziennym menu powinno być nie więcej niż 70 g tłuszczu , a u osób odchudzających się 40 g . Tymczasem Polak zjada dziennie średnio 120 g i to pochodzenia zwierzęcego.

 

Z punktu widzenia żywienia istotny jest podział tłuszczów na;


1. roślinne
2. zwierzęce

W tłuszczach roślinnych występują kwasy tłuszczowe nienasycone ( tzw.-dobre tłuszcze ), a zwłaszcza mono nienasycone ( oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej orzechowy ). Natomiast tłuszcze jednonienasycone zapewniają nam niezbędne kwasy tłuszczowe, które są rozbijane na dwie grupy:


a. kwasy tłuszczowe omega 3
b. kwasy tłuszczowe omega 6

Źródłem kwasów omega 3 są tłuste ryby ( tuńczyk, makrela, pstrąg, dorsz, sardynka ), jaja. W mniejszych ilościach kwasy omega 3 występują w oleju lnianym, konopnym, a także w orzechach, zielonych warzywach liściastych, kiełkach pszenicy i pestkach czarnych porzeczek.

 

Kwasy tłuszczowe omega 6 występują w olejach , takich jak: słonecznikowy, kukurydziany , rzepakowy niskoerukowy, oliwie z oliwek. Można je także znaleźć w suplementach z ogórecznika, czarnej porzeczki i oleju z wiesiołka.


Organizm nie potrafi wytwarzać niezbędnych kwasów tłuszczowych,

dlatego trzeba mu ich dostarczać w pożywieniu: - w postaci surowej , np.:jako dodatek do sałatek ( najlepszy jest olej słonecznikowy lub sojowy ). Dodatek ten wspomaga wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach

(karotenoidów , witamin A , D , E , K ).

Do smażenia bardziej odpowiednia jest oliwa z oliwek lub rodzimy uszlachetniony olej rzepakowy ( niskoerukowy ). Dodatek oleju poprawia walory smakowe potraw, jak i ich sytość.

Żywieniowcy nie polecają smażenie na tzw. tłuszczach nasyconych:

- maśle,

- smalcu,

- słoninie, ponieważ w procesie tym powstają szkodliwe dla naszego

organizmu nadtlenki , które sprzyjają rozwojowi nowotworów

układu pokarmowego, tym także raka jelita grubego.

Podczas smażenia tłuszcz, na którym smażymy, jest wchłaniany przez przygotowywany produkt , a potem razem z nim przez nas zjadany. Ilość wchłoniętego tłuszczu zależy nie tylko od sposobu smażenia , ale też od tego jaki przygotowujemy produkt. Jak się okazuje najwięcej chłoną produkty smażone w tzw. głębokim tłuszczu (frytki, pączki, faworki oraz potrawy panierowane).

Tłuszcze zwierzęce dostarczają naszemu organizmowi kwasów tłuszczowych nasyconych ( tzw.złe tłuszcze).

Znajdują się one głównie w:

- czerwonym mięsie,

- mięsie drobiowym,

- mleku,

- serze,

- maśle,

- smalcu,

- jak również olejach tropikalnych (olej palmowy, kokosowy).

Do tłuszczów zwierzęcych zaliczamy m.in.:

- smalec,

- boczek,

- słoninę,

- łój,

- masło,

- śmietanę.

Przy nadmiernym spożyciu tłuszczów zwierzęcych, wzrasta poziom cholesterolu we krwi, co stanowi ważny czynnik ryzyka rozwoju miażdżycy. Należy zatem ograniczyć ilość tłuszczu stosowanego do:

1. pieczywa,

2. zup,

3. sosów,

4. ziemniaków, itp.

Mięso i wędliny powinny być odtłuszczone. Mniej też należy spożywać serów żółtych i topionych.
Należy zwrócić szczególną uwagę na eliminowanie z diety produktów takich jak margaryny twarde (w kostce), które wytwarzane są w procesie utwardzania olejów roślinnych - powstają wówczas tzw. tłuszcze trans.

Tłuszcze trans występują także w :

a .ciastkach,

b. krakersach,

c .niektórych zupkach w proszku,

d . słodyczach,

e .chrupkach.

Ten rodzaj tłuszczów podnosi poziom cholesterolu, zwiększa ryzyko chorób serca i zawału, a także ma związek z rakiem, zwłaszcza rakiem piersi.

Naukowcy twierdzą, że nie istnieje żadna bezpieczna granica tłuszczy trans i że należy do minimum ograniczyć spożycie tych niebezpiecznych substancji.

Pamiętajmy:
1. Codziennie potrzebujemy do 70 g tłuszczu z czego:

- 10% powinny stanowić tłuszcze nasycone, czyli pochodzenia zwierzęcego, np. mięso, mleko, smalec, jaja;

- 90% powinny stanowić tłuszcze nienasycone , czyli pochodzenia

roślinnego - oliwa z oliwek, oleje, awokado, orzechy oraz tłuszcze z ryb.


2. Gdy w organizmie za mało jest tłuszczów nienasyconych to:

- szwankuje pamięć i koncentracja,

- gorzej wygląda skóra,

- szybciej pojawiają się zmarszczki,

- mamy skłonności do depresji,

- wypadają włosy;


3. Spożywanie tłuszczów trans (czyli utwardzanych- margaryny twarde ) zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy i otyłości brzusznej;

4. Gdy zjadamy zbyt dużo tłuszczu pochodzenia zwierzęcego :

- po pierwsze - tyjemy,

- po drugie - więcej cholesterolu LDL ( złego) odkłada się w ścianach tętnic i grozi nam miażdżyca,

- po trzecie - może dojść do stłuszczenia wątroby.


5.Natomiast wykluczenie z diety tłuszczów i zastąpienie ich

węglowodanami może sprawić, że :

- przytyjemy ponieważ nadmiar kalorii, które spożywamy w postaci węglowodanów, nie zamieni się na energię, tylko odłoży się w organizmie w postaci tłuszczu.

Ważne jest zatem , aby zachować zalecane proporcje przy dostarczaniu organizmowi składników odżywczych. Dla przypomnienia: węglowodany 55% ogólnego zapotrzebowania energetycznego, białka 15%, tłuszcze do 30%.

Opracowała:

 

St.dietetyczka Agnieszka Tatur

Konsultacja:
konsultacja:kierownik sekcji żywienia Zdzisława Wisniewska

Udostępnij
Tweetnij
Podziel się
Drukuj
Podziękuj
Reklama - sponsor działu


Polecamy
Pozostałe informacje
REKLAMA
REKLAMA
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Gazeta LCA.pl

Warning: readdir(): supplied argument is not a valid Directory resource in /home/lg24/domains/lca.pl/public_html/lib/content2014.php on line 154

Warning: closedir(): supplied argument is not a valid Directory resource in /home/lg24/domains/lca.pl/public_html/lib/content2014.php on line 159

Warning: rsort() expects parameter 1 to be array, null given in /home/lg24/domains/lca.pl/public_html/lib/content2014.php on line 161
 

Copyright - 2001- 2024 - Legnica - Grupa portali LCA.pl. Wszystkie prawa zastrzezone. Korzystanie z portalu oznacza akceptacje Zasad korzstania z serwisu
Lca.pl napędzają profesjonalne serwery hostings.pl

T: 1,069s - V: A1.00 - C: 0 - D: 06.05.2024 20:39:13 CO: