Szanowny czytelniku

25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez portal lca.pl.

Administrator danych osobowych
Administratorem danych osobowych jest Przedsiębiorstwo Usług Informatycznych BAJT z siedzibą w Legnicy przy ul. Pomorskiej 56, 59-220 Legnica, wpisane do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej pod numerem NIP 6911626150, REGON 390590290.

Cele przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
- świadczenie usług drogą elektroniczną
- dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
- wykrywanie botów i nadużyć w usługach
- pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
- świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
- pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności



ZGADZAM SIĘ
Kiełki – substancje życiodajne? Sprawdź
Autor: LS(lca.pl) - 2009-04-15 19:44:26
Kiełki to skarb zawierający wiele cennych dla organizmu substancji. Bogate są w witaminy A, B, C, E, H i składniki mineralne (wapń, żelazo, siarkę, magnez, potas, cynk), wartościowe białko i kwasy tłuszczowe omega 3.
Udostępnij
Tweetnij
Podziel się
Drukuj
Podziękuj
Reklama

Zawierają również błonnik. Podczas kiełkowania zgromadzone w nasionach składniki głównie pod wpływem enzymów, temperatury i wilgoci ulegają przemianom w związki łatwo przyswajalne przez organizm.
Proponuję każdego ranka zjeść garść kiełków, zamiast połykać witaminy z apteki.

Kiełki można wyhodować samemu w domu z różnych nasion (np. brokułów, rzodkiewki, fasoli, lucerny, pszenicy, żyta, owsa, gryki itd.) i dodawać do dań na zimno, jak i na gorąco. Pełne witamin i mikroelementów świeże kiełki zapewniają nie tylko dobre samopoczucie i smukłą sylwetkę, są także antidotum na choroby cywilizacyjne. Pomysł na jedzenie świeżych kiełków „przywędrował” do Europy z Dalekiego Wschodu. Dziś jedzenie kiełków traktujemy, jako wartościowe uzupełnienie diety i ochronę przed chorobami cywilizacyjnymi ( takimi jak zawał i nowotwory). Aby zauważyć pozytywne działanie kiełków należy spożywać je codziennie – na surowo, ponieważ wtedy nie tracą swych cennych składników odżywczych. Używa się je, jako dodatek do sałatek, posypywania ziemniaków i kanapek, past rybnych i twarogowych, potraw z woka.

Ulubione gatunki kiełków:

1.Kiełki brokuła są pikantne w smaku, doskonale pasują do sałat i kanapek. Kiełki brokuła zawierają sulforan – substancję zapobiegającą powstawaniu nowotworów, a także,w pewnych warunkach, powstrzymują rozwój komórek nowotworowych. Ważne jest, że kiełki zawierają do 20 razy więcej sulforafanu niż dorosła roślina. Spożycie 25 gramów kiełków dostarcza organizmowi tyle samo substancji, co zjedzenie 0, 5 kilogramowego brokuła (1 sztuka).

2.Kiełki słonecznika mają przyjemny orzechowy smak. Zawierają spore ilości minerałów takich jak: żelazo, fosfor, cynk, magnez i wapń. Doskonałe, jako dodatek do sałat i kanapek. Wskazane stosowanie w diecie wegetarianów, którzy narażeni są na niedobór żelaza i cynku. Cynk bierze udział między innymi w mineralizacji kości i gojeniu się ran. Wpływa na prace systemu odpornościowego, prawidłowe wydzielanie się insuliny przez trzustkę i stężenie wit. A i cholesterolu. Ma swój udział w regulacji ciśnienia krwi i rytmu serca, zwiększa produkcję plemników. Cynk działa leczniczo na wrzody żołądka, uporczywe żylaki, reumatyzm, trądzik, choroby skóry.

3. Kiełki fasoli mung kwaskowate, ale chrupiące. W porównaniu do innych kiełków roślin strączkowych zawierają mniej witamin i minerałów. Podobnie jak inne rośliny strączkowe są źródłem białka. Dzięki obecności niezbędnych w procesie kiełkowania enzymów białko to jest łatwo przyswajalne, same kiełki zaś znacznie lżej strawne niż fasola. Obniżają pozom „złego” cholesterolu LDL Powszechnie stosowane w daniach kuchni azjatyckiej, zarówno na ciepło, jak i na zimno.

4. Kiełki soczewicy delikatne w smaku. Bogate w żelazo, magnez i wit. C. Dostarczają kwasu foliowego, który w organizmie jest szczególnie ważny zwłaszcza dla przyszłych mam i ich nienarodzonych dzieci ( zalecany z uwagi na duże znaczenie w profilaktyce wad cewy nerwowej u płodu, min. bezmózgowia, rozszczepu kręgosłupa, przepuklin oponowo rdzeniowych. Kiełki soczewicy korzystnie wpływają na system immunologiczny oraz stan zębów). Nadają się, jako dodatek do surówek i sałatek oraz do posypania potraw zawierających w swym składzie makaron. Zalecane spożywanie na surowo.

5. Kiełki lucerny lekko orzechowe w smaku. Bogate w witaminy A, E,C oraz B12 – której niedobór często występuje u wegetarian (niedobór wit B12 prowadzi do niedokrwistości złośliwej, zaniku błony przewodu pokarmowego - bezkwaśności i zmian zwyrodnieniowych rdzenia kręgowego). Kiełki te zawierają też wiele minerałów oraz lecytynę, która odgrywa bardzo ważną rolę w procesie transportowania tłuszczów w naczyniach krwionośnych.
Lecytyna unieszkodliwia niebezpieczne dla organizmu frakcje cholesterolu, wspomagając ich szybsze eliminowanie przez wątrobę. Dzięki korzystnemu oddziaływaniu lecytyny na układ krążenia serce jest lepiej dotlenione. Lecytyna poprawia szybkość kojarzenia faktów, proces zapamiętywania i odtwarzania różnych informacji. Zapobiega również tworzeniu się zmian miażdżycowych w naczyniach mózgowych. Wprowadza organizm w stan odprężenia, znosi uczucie lęku i napięcia nerwowego.
Tak więc kiełki lucerny posiadają właściwości pobudzające oraz poprawiają pamięć. Aby nie straciły swych właściwości, dodaje się je do potraw z woka lub patelni pod koniec smażenia.

6. Kiełki pszenicy w smaku lekko słodkawe. Są źródłem selenu i cynku – ważnych w profilaktyce antynowotworowej. Bogate są w żelazo, miedź, witaminę B- 6, (której niedobór objawia się pobudliwością nerwową, zmianami na skórze, błonach śluzowych, wypadaniem włosów, drętwieniem rąk, stóp, niedokrwistością). Kiełki pszenicy polecane są szczególnie osobom zmęczonym i zestresowanym.

7. Kiełki soi lekko chrupiące i delikatne w smaku. Bogate źródło żelaza, wit B-1 i C. Świetnie nadają się do wszelkich dań chińskich podawanych na gorąco. Regularne spożywanie kiełków soi uspokaja nerwy, dodaje energii i apetytu.

8. Kiełki rzodkiewki mają ostry, dość pieprzny smak. Zawierają sporo witaminy C oraz siarki, która ma dobroczynny wpływ na wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Podnosi odporność organizmu. Kiełki rzodkiewki w potrawach mogą zastępować szczypiorek. Bardzo dobrze komponują się z potrawami z dodatkiem jaj i jako dodatek do sosów majonezowych.

Opracowała: Zdzisława Wiśniewska
Źródła:
Kiełki – aktywność antyoksydacyjna – dr Joanna Chłopicka
Wikipedia, wolna encyklopedia,
Żywienie kobiet ciężarnych – Jan Hasik, Zbigniew Słomko

                                                                                                                                                                                                                            Autor: szpital.legnica.pl

Udostępnij
Tweetnij
Podziel się
Drukuj
Podziękuj
Reklama - sponsor działu


Polecamy
Pozostałe informacje
REKLAMA
REKLAMA
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Gazeta LCA.pl

Warning: readdir(): supplied argument is not a valid Directory resource in /home/lg24/domains/lca.pl/public_html/lib/content2014.php on line 154

Warning: closedir(): supplied argument is not a valid Directory resource in /home/lg24/domains/lca.pl/public_html/lib/content2014.php on line 159

Warning: rsort() expects parameter 1 to be array, null given in /home/lg24/domains/lca.pl/public_html/lib/content2014.php on line 161
 

Copyright - 2001- 2024 - Legnica - Grupa portali LCA.pl. Wszystkie prawa zastrzezone. Korzystanie z portalu oznacza akceptacje Zasad korzstania z serwisu
Lca.pl napędzają profesjonalne serwery hostings.pl

T: 1,114s - V: A1.00 - C: 0 - D: 06.05.2024 20:39:13 CO: