Szanowny czytelniku

25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez portal lca.pl.

Administrator danych osobowych
Administratorem danych osobowych jest Przedsiębiorstwo Usług Informatycznych BAJT z siedzibą w Legnicy przy ul. Pomorskiej 56, 59-220 Legnica, wpisane do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej pod numerem NIP 6911626150, REGON 390590290.

Cele przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
- świadczenie usług drogą elektroniczną
- dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
- wykrywanie botów i nadużyć w usługach
- pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
- świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
- pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności



ZGADZAM SIĘ
Nietolerancje pokarmowe – celiakia
Autor: AT/LS(lca.pl) - 2009-07-17 12:43:47
Nietolerancja pokarmowa jest to inaczej niepożądana reakcja na pokarm. Rozpoznanie tej dolegliwości, przypominającej alergię jest bardzo trudne.
Udostępnij
Tweetnij
Podziel się
Drukuj
Podziękuj
Reklama

Nietolerancja pokarmowa wywołana jest przez pokarmy spożywane często i w dużych ilościach, w przeciwieństwie do alergii, gdzie bardzo mała ilość produktu lub składnika daje natychmiastową reakcję. Nietolerancja ujawnia się znacznie wolniej niż alergia, jej objawy są zróżnicowane, przebiegają łagodnie i nasilają się stopniowo. Ustępują najczęściej w krótkim czasie po usunięciu z diety nietolerowanego pokarmu mogą ustąpić.
Do objawów nietolerancji pokarmowej zaliczamy:
- ból głowy
- uczucie zmęczenia
- nudności
- wymioty
- biegunkę
- bóle stawów
Dolegliwości sprzyja niedojrzała bądź uszkodzona przez częste infekcje i antybiotyki błona śluzowa jelit, niewłaściwa motoryka przewodu pokarmowego, zmienna flora bakteryjna, niedostateczna ilość soku żołądkowego. Leczenie dietetyczne nietolerancji pokarmowej polega na wprowadzeniu diety eliminacyjnej, w której wyklucza się na pewien okres produkt dający objawy nietolerancji. Przykładem nietolerancji jest tzw. zespół złego wchłaniania, który najczęściej występuje w postaci choroby trzewnej – celiakii. Choroba ta występuje przeważnie u dzieci między 6 a 12 miesiącem życia, ale może także dotyczyć dorosłych (tzw. choroba trzewna dorosłych).
Celiakia występuje na podłożu genetycznym, jest zaburzeniem wynikającym z nietolerancji glutenu – białka 5 zbóż:
- żyta,
- pszenicy,
- owsa,
- jęczmienia,
- prosa.
Jedynym sposobem leczenia jest zastosowanie diety bezglutenowej, czyli pożywienia, z którego zostaną wykluczone produkty zbożowe zawierające gluten. Bywa, że alergii pokarmowej – uczulenia na gluten, towarzyszy uczulenie na białko mleka krowiego. Wówczas z diety dziecka wyłącza się wszystkie produkty mleczne i wprowadza się preparaty mlekozastępcze, jak Prosobee, Nutramigen i inne.
Posiłki powinny być łatwo strawne, bogate w białko pełnowartościowe (zwierzęce), z ograniczeniem tłuszczu zwierzęcego, bez ostrych przypraw. Cierpiącemu na celiakię dziecku można podawać produkty mączne pochodzenia ryżowego, kukurydzianego, ziemniaczanego i sojowego, pieczywo z mąk bezglutenowych. Jadłospis powinien składać się z pięciu posiłków podawanych regularnie i w niewielkich porcjach. Duże znaczenie ma urozmaicenie potraw i estetyka podania posiłków, ponieważ dzieci chore na celiakię z reguły cierpią na brak apetytu.
Podukty nie zawierające glutenu, które można stosować przy celiakii:
- mleko, produkty mleczne, (jeśli są tolerowane!),
- mięso, szlachetne wędliny, (ale nigdy: kaszanka, pasztetowa, salceson!), podroby, takie jak: wątróbka, płucka, nerki,
- jaja, owoce – wszystkie, jarzyny (poza okresami nasilenia choroby, wówczas z diety wyklucza się owoce i warzywa ciężkostrawne),
- ryż, kukurydza, soja, tapioka, sago, mąka kartoflana, czysta pozbawiona glutenu skrobia pszenna, cukier, miód,
- tłuszcze (ogranicza się masło na rzecz oleju; nie podaje się jednak tłustego mięsa ani smalcu), przyprawy, naturalna kawa (nigdy zbożowa!), herbata, naturalne kakao.
Dozwolone są galaretki, niewskazane są budynie, które mogą zawierać mąkę pszenną. Podobnie zresztą jest z proszkiem do pieczenia, ten należy zastąpić proszkiem bezglutenowym.
Dozwolona jest czekolada pełna, mleczna, (ale te z nadzieniem mogą zawierać mąkę: pyszne "Kasztanki" mają np. nadzienie z masy herbatnikowej, czyli gluten). O rozmaitych krajankach, wafelkach w ogóle nie może być mowy. Utarło się przekonanie, że dieta bezglutenowa jest uciążliwa. Zamiast poddawać się sugestiom, raczej należy skupić się na przeorganizowaniu kuchni i zmianie nawyków żywieniowych. Pamiętajmy: osoba ze zleconą dietą bezglutenową jest zdrowa – jej "przypadłość" to zespół złego wchłaniania określonego białka zwanego glutenem. Przy zakupach, przynajmniej na początku, dobrze mieć własną listę produktów, które są bezpieczne. Nauczmy się pamiętać, że produkty niedozwolone to: kasze – jaglana, manna, jęczmienna, gryczana i mąka z glutenem (np. pszenna, żytnia). Mielonki często zawierają grysik, a sosy i zaprawy także miewają w swym składzie mąkę. Produkty dla osoby z celiakią należy oznakować. Chleb upieczony w domu pokrojony w cienkie kromki, można przechowywać w plastikowych woreczkach w zamrażalniku przez kilka tygodni.
Obecnie w handlu jest duży asortyment gotowych produktów bezglutenowych, jak : pieczywo, ciasto, makarony, kaszki, słodycze, mieszanki różnych rodzajów mąki, z których możemy przygotować w domu atrakcyjne potrawy. Wszystkie produkty bezglutenowe powinny być oznaczone międzynarodowym symbolem "przekreślony kłos" albo posiadać napis: " produkt bezglutenowy".
Rodzina i najbliższe jego otoczenie chorego na celiakię powinno bezwzględnie pamiętać o przestrzeganiu przez niego określonej diety. Dlatego w przedszkolu, w szkole, na obozie, na koloniach, wszędzie tam, gdzie trafia dziecko z celiakią, opiekunowie powinni być powiadomieni, że jest ono w grupie. A dziecko powinno od najmłodszych lat musi uczyć się samokontroli – musi być świadome, iż "łasuchowanie" niestety może wiązać się z nawrotem objawów chorobowych.

                                                                                                                                                                             źródło:www.szpital.legnica.pl/nowa/

Udostępnij
Tweetnij
Podziel się
Drukuj
Podziękuj
Reklama - sponsor działu


Polecamy
Pozostałe informacje
REKLAMA
REKLAMA
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Gazeta LCA.pl

Warning: readdir(): supplied argument is not a valid Directory resource in /home/lg24/domains/lca.pl/public_html/lib/content2014.php on line 154

Warning: closedir(): supplied argument is not a valid Directory resource in /home/lg24/domains/lca.pl/public_html/lib/content2014.php on line 159

Warning: rsort() expects parameter 1 to be array, null given in /home/lg24/domains/lca.pl/public_html/lib/content2014.php on line 161
 

Copyright - 2001- 2024 - Legnica - Grupa portali LCA.pl. Wszystkie prawa zastrzezone. Korzystanie z portalu oznacza akceptacje Zasad korzstania z serwisu
Lca.pl napędzają profesjonalne serwery hostings.pl

T: 1,065s - V: A1.00 - C: 0 - D: 06.05.2024 20:39:13 CO: