Szanowny czytelniku

25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez portal lca.pl.

Administrator danych osobowych
Administratorem danych osobowych jest Przedsiębiorstwo Usług Informatycznych BAJT z siedzibą w Legnicy przy ul. Pomorskiej 56, 59-220 Legnica, wpisane do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej pod numerem NIP 6911626150, REGON 390590290.

Cele przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
- świadczenie usług drogą elektroniczną
- dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
- wykrywanie botów i nadużyć w usługach
- pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
- świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
- pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności



ZGADZAM SIĘ
Dieta antynowotworowa
Autor: szpital.legnica.pl(lca.pl) - 2009-08-31 11:02:26
Przyczyny nowotworów nie zostały jeszcze dokładnie poznane. Długoletnie badania naukowe pozwoliły ustalić, że środowisko i sposób życia aż w 60 – 70 procentach wpływają na powstanie chorób nowotworowych.
Udostępnij
Tweetnij
Podziel się
Drukuj
Podziękuj
Reklama

Nowotwór - czyli neoplazma to nieprawidłowy rozrost tkanki, niepodporządkowany prawidłowym czynnościom organizmu. Nieprawidłowe komórki wypierają tkanki zajętego narządu, niszcząc je. Z czasem komórki nowotworowe z pierwotnego ogniska przenoszą się przez naczynia limfatyczne i krwionośne do innych części organizmu, tworząc ogniska wtórne, czyli przerzuty.

Jedną z przyczyn powstawania nowotworów są zwyczaje żywieniowe i sposób przechowywania produktów spożywczych. Z wyliczeń statystycznych wynika, że ok. 30 – 40 proc. zachorowań na nowotwory wśród mężczyzn i ok. 60 proc. u kobiet, wiąże się to ściśle ze sposobem odżywiania. Stąd wniosek, że wielu zachorowań udałoby się uniknąć stosując zapobiegawczą dietę. Od sposobu żywienia zależą głównie występujące częściej w społeczeństwach dobrobytu, nowotwory: jelita grubego, odbytnicy, żołądka, piersi, prostaty. Uważa się, że w profilaktyce chorób nowotworowych wprowadzenie modelu odżywiania typowego dla obszarów morza śródziemnego znacznie zmniejszyłoby liczbę zachorowań. Dieta śródziemnomorska to dieta z niewielkim udziałem mięsa i tłuszczów zwierzęcych, bogata natomiast w produkty zbożowe, warzywa, owoce, olej i oliwę z oliwek. Naukowcy uważają, że żywienie bogate w węglowodany skrobiowe, substancje balastowe (błonnik pokarmowy), antyoksydanty, flawonoidy (warzywa i owoce) przy niewielkim spożyciu tłuszczów, cukrów prostych i dwucukrów oraz białka zwierzęcego może chronić przed nowotworem. Do powstania nowotworów usposabia także nadmiar tłuszczów (nie powinny pokrywać więcej niż ok. 30proc. zapotrzebowania kalorycznego). Im więcej w diecie tłuszczów, tym więcej wydziela się w organizmie kwasów żółciowych potrzebnych do ich trawienia, które w przebiegu dalszych przemian przyczyniają się do powstania raka. Niekorzystne dla zdrowia, prawdopodobnie rakotwórcze, są pewne substancje konserwujące(min. saletra). Sól, spożywana w nadmiarze, drażniąc błonę śluzową żołądka i jelit prowadzi do jej stanów zapalnych i zwiększenia przepuszczalność dla substancji szkodliwych. Szkodliwemu działaniu na organizm karcinogenów, (czyli czynników rakotwórczych) można przeciwdziałać. Produktami, które chronią przed rakiem są, głównie warzywa i owoce, bogate w antyoksydanty – witaminy A, C, E i flawonoidy. Duże znaczenie w zapobieganiu nowotworom jelita grubego ma błonnik, który wypełnia jelita, izoluje ich błony od szkodliwych substancji, związków toksycznych. Przyspiesza też perystaltykę jelit, skracając czas zalegania resztek strawionych pokarmów, a więc czas działania szkodliwych czynników.

Witaminy „antyrakowe” i ich źródła:
Badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że witamina A hamuje wzrost i rozwój nowotworów zwłaszcza piersi pęcherzyka żółciowego, skóry i płuc. Witamina ta, szczególnie beta – karoten, jest antyoksydantem niszczącym wolne rodniki. Dowiedziono naukowo, że ludzie posiadający niski poziom beta-karotenu częściej zapadają na nowotwory.
Źródła: marchewka, szpinak, dynia, melony, sałata zielona, ryby, tran, żółte i zielone owoce, groszek zielony, fasolka szparagowa, jaja, mleko i jego produkty, wątroba, zioła zwłaszcza dziurawiec i pokrzywa.

Badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych dowiodły, że niedobór witamin z grupy B, a dokładniej kwasu foliowego, zwiększa ryzyko zachorowania kobiet na raka szyjki macicy. Także witaminy B2 i B12 wykazują działanie ochraniające przed wystąpieniem choroby nowotworowej.
Źródła: kwas foliowy: zielone liście warzyw, marchew, drożdże, ziarna pszenicy, wątroba, żółtka, jaj, dynia, awokado, groch, ciemne mąki z grubego przemiału B2 – drożdże, podroby, mleko, sardynki, ser, jaja, chude mięso, zielone warzywa, całe ziarna B12 – wątroba, nerki, małże, ostrygi, sardynki, śledzie, ser biały.
To nie przypadek, że pacjenci chorzy na raka mają na ogół duże niedobory witaminy C. Jej podawanie w trakcie leczenia nowotworów korzystnie wpływa na przebieg terapii. Dowiedziono, że zapobiega ona szczególnie nowotworom: gardła, jamy ustnej, trzustki, żołądka, piersi, odbytu i szyjki macicy.
Źródła: owoce róży, natka pietruszki, słodka surowa papryka(czerwona i zielona), różne odmiany kapusty, kalafior, kalarepa, owoce jagodowe, szczególnie czarne porzeczki, owoce cytrusowe, a także ziemniaki zwłaszcza jesienią.
Witamina E, jest ważnym antyoksydantem. Ochrania też witaminę C przed zniszczeniem, powinna więc być podawana w jej "towarzystwie". Chroni nie tylko przed chorobami nowotworowymi, ale i utratą równowagi psychicznej i chorobami serca. Działa korzystnie w połączeni z selenem.
Źródła: kiełki pszenicy, kukurydza, olej wyciśnięty na zimno z ziaren tych roślin, tran, oliwa, krewetki, liście pokrzywy, mięty, ziarna słonecznika, orzechy włoskie i ziemne, soja, wątroba.
Dieta antynowotworowa nie tylko zapobiega chorobom nowotworowym, ale ma również duże znaczenie w trakcie leczenia chorych, ponieważ w dużym stopniu zwiększa szansę ich wyleczenia. Nieprawdą jest, że ludzie dotknięci tą chorobą powinni jadać potrawy wysokokaloryczne, dużo tłuszczów, białka. Celem diety antyrakowej jest uaktywnienie odporności i poprawa przemiany materii. Jednak nie może być ona jedyną ani nawet główną metodą leczenia tych poważnych schorzeń, może tylko wspomagać terapię zasadniczą.

Wskazówki dietetyczne:
1.Nie przejadać się. Im więcej pokarmów spożywamy, tym więcej wprowadzamy do organizmów różnych zanieczyszczeń chemicznych, które są efektem skażenia środowiska, stosowania konserwantów, nawozów, środków ochrony roślin.
2.Wybierać produkty o wysokiej wartości biologicznej, ale niskiej kaloryczności. Ograniczyć spożywanie pokarmów dostarczających tzw. pustych kalorii – bez witamin i soli mineralnych (cukier, słodycze), a także białe pieczywo, ryż łuskany, sery topione, konserwy, mięsa peklowane, wędzone oraz wszystkie te, które utraciły swoją wartość wskutek obróbki.
3.Urozmaicać pożywienie.
4.Świeże owoce i jarzyny w postaci surówek i soków, ziemniaki i pełne ziarno powinny stanowić zasadniczą część posiłków.
5.Ograniczyć spożywanie tłuszczów, także do przyrządzania potraw.
6.Białko dostarczać organizmowi poprzez spożywanie nabiału produktów roślinnych, ryb, a w mniejszym stopniu mięsa.
7.Ograniczyć spożywanie soli i środków konserwujących zawierających sód. Do przyprawiania potraw używać: ziół, cytryny, cebuli, czosnku, chrzanu.
8.Pić stosunkowo wiele napojów (niesłodzonych) – wody mineralnej, herbatek owocowych i ziołowych, soków warzywnych i owocowych.
9.Potrawy przygotowywać w prosty sposób, nie niszcząc ich wartości biologicznych. Jeść dużo surówek.
10. W miarę możliwości wybierać produkty spożywcze pochodzące z upraw niezniszczonych ekologicznie.
11.Starannie przechowywać produkty i potrawy, a najlepiej zjadać je zaraz po sporządzeniu posiłku.
 Opracowała: Agnieszka Tatr, starsza dietetyczka.
Źródło:
1 „Dietetyka – żywienie zdrowego i chorego człowieka” – mgr Helena Ciborowska, mgr Anna Rudnicka
2.”Diety w różnych chorobach” – Teresa Będkowska, Krystyna Rożnowska

Udostępnij
Tweetnij
Podziel się
Drukuj
Podziękuj
Reklama - sponsor działu


Nie jestem przekonana do takich diet. Rozumiem, że zdrowe żywienie jest ważne i staram się go trzymać, ale żeby zaraz antynowotworowo? Wydaje mi się, że to jakieś nieprawdopodobne. Słyszałam na przykład i sama ...
[Devil93]
Stosuję w swojej diecie soki warzywne wg. porad https://www.terapiasokami.pl/rak-leczenie. Muszę przyznać, że to działa. Potwierdzeniem tego jest dobre zdrowie i mnóstwo energii. Jako, że uprawiam biegi to zauw...
[]
...Witam.Czy w Legnicy można kupić napoje likopenowe?Z góry dziękuję za info. Pozdrawiam Ja kupiłam niedawno w sklepie wysyłkowym http://www.biomarket24.pl, najtaniej jakie znalazłam i wysyłają od ręki, 4 smak...
[Ala]
Wszystko można sobie sprawdzić i będzie wiadomo co i jak Osobiście POLECAM SUPER TEST http://postlinknews.com/457news.php nie zwlekaj ZRÓB DZIŚ
[porto20015]
Za namową koleżanki kupiłam ostatnio NAPOJE LIKOPENOWE. Mają działanie antyoksydacyjne, czyli wiążą i usuwają wolne rodniki, odpowiedzialne za powstawanie nowotworów (zmory naszych czasów). Co dziennie na świec...
[ewa]
Dyrektor generalny WHO już kilka lat temu alarmował, że nawet 80% przypadków zachorowań na raka może wynikać z wpływu czynników zewnętrznych takich jak styl życia czy środowisko zewnętrzne. Liczne substancje to...
[kasztan]
Polecamy
Pozostałe informacje
REKLAMA
REKLAMA
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Gazeta LCA.pl

Warning: readdir(): supplied argument is not a valid Directory resource in /home/lg24/domains/lca.pl/public_html/lib/content2014.php on line 154

Warning: closedir(): supplied argument is not a valid Directory resource in /home/lg24/domains/lca.pl/public_html/lib/content2014.php on line 159

Warning: rsort() expects parameter 1 to be array, null given in /home/lg24/domains/lca.pl/public_html/lib/content2014.php on line 161
 

Copyright - 2001- 2024 - Legnica - Grupa portali LCA.pl. Wszystkie prawa zastrzezone. Korzystanie z portalu oznacza akceptacje Zasad korzstania z serwisu
Lca.pl napędzają profesjonalne serwery hostings.pl

T: 1,13s - V: A1.00 - C: 0 - D: 06.05.2024 20:39:13 CO: