Szanowny czytelniku

25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez portal lca.pl.

Administrator danych osobowych
Administratorem danych osobowych jest Przedsiębiorstwo Usług Informatycznych BAJT z siedzibą w Legnicy przy ul. Pomorskiej 56, 59-220 Legnica, wpisane do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej pod numerem NIP 6911626150, REGON 390590290.

Cele przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
- świadczenie usług drogą elektroniczną
- dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
- wykrywanie botów i nadużyć w usługach
- pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
- świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
- pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności



ZGADZAM SIĘ
Odchudzaj się razem z nami
Autor: szpital.legnica.pl(lca.pl) - 2009-09-06 14:00:49
Otyli żyją krócej na skutek zaburzeń w przemianie materii, układzie krążenia powstałych na tle nadwagi. Dlatego tak ważne jest utrzymanie właściwej masy ciała.
Udostępnij
Tweetnij
Podziel się
Drukuj
Podziękuj
Reklama

Otyłość w 95% jest wynikiem dodatniego procesu energetycznego, tzn. przyjmowania zbyt dużych wartości pożywienia o wyższej wartości energetycznej niż wynosi zapotrzebowanie organizmu.
Jeśli cierpimy na nadwagę warto zastanowić się, czy nie czas na odchudzanie. Podstawą procesu odchudzania jest obliczenie należnej masy ciała. Wiemy wtedy ile kilogramów musimy zrzucić, aby osiągnąć właściwą wagę. Można ją ustalić dwoma sposobami:
1.Wg. wzoru Broca, tzn. masa należna = wzrost w centymetrach minus 100.
2.Wg. wzoru Lorentza, tzn. masa należna = wzrost w centymetrach minus 100 minus (wzrost minus150): 4, np. 160 – 100 – 0, 25 x (160 – 150) to się równa 57, 5 kg (ta metoda jest bardziej dokładna)

Rozpoczynając odchudzanie trzeba pamiętać o tym, iż dobra dieta powinna:
-zaowocować schudnięciem
-być zdrowa
-być względnie łatwa do stosowania
-nie prowadzić do poczucia wyczerpania czy zagłodzenia
-nie można doprowadzić do niedoboru składników odżywczych.
Tempo odchudzania nie może być zbyt szybkie (ubytek masy ciała nie powinien być większy niż 0,5 kg tygodniowo).Jeśli przyjmiemy, że 1g tkanki tłuszczowej człowieka daje 7 kcal, czyli 0,5 kg tłuszczu =3500kcal, to aby zredukować masę ciała o 0,5 kg tygodniowo, należy zmniejszyć przyjmowanie kalorii o 3500 na tydzień, czyli o500 kcal dziennie.
Pamiętajmy, że zbyt radykalne odchudzanie doprowadza do zmniejszenia tempa przemiany materii, zaś rzekomy duży na początku spadek masy ciała okazuje się utratą dużej ilości płynów.
Podczas „diety cud” poniżej 1000 kcal dziennie – w krótkim czasie możesz stracić koło 3,5 kilograma płynów i ok 1kg tłuszczu( oczywiście są to dane przybliżone, wynik odchudzania zależy w dużym stopniu od indywidualnych zachowań organizmu). Po zakończeniu takiej diety dochodzi do odzyskania utraconych płynów i tłuszczów, (co jest wynikiem zmniejszenia przemiany materii). Ponadto w dietach o zbyt niskiej wartości energetycznej często występuje deficyt składników pokarmowych, a w trakcie stosowania głodówki czy diety jednostronnej obserwuje się nie tylko zanik tkanki tłuszczowej, ale także mięśni szkieletowych, wątroby, nerek, tarczycy, śledziony oraz osłabienia pamięci, koncentracji uwagi, uszkodzenia mięśnia sercowego, zakłóceń rytmu serca. W związku z drastycznym odchudzaniem, zwłaszcza u młodych dziewcząt, może wystąpić bardzo groźne zjawisko jadłowstrętu psychicznego (anoreksja), trudne do leczenia, kończące się nieraz śmiercią.
Najwłaściwszym postępowaniem przy odchudzaniu jest wprowadzenie diety o zmniejszonej zawartości kalorii, a więc o ograniczonej ilości węglowodanów i tłuszczów. Wysokoenergetyczne desery, słodycze, chipsy itp. powinny być całkowicie wyeliminowane. Dostarczamy za to produkty bogate w błonnik pokarmowy (warzywa, owoce, pieczywo razowe, otręby, chleb, chrupki) Pamiętamy, że owoce i warzywa są źródłem witamin i składników mineralnych. Najlepiej (w miarę możliwości) dostarczać je jak najmniej przetworzone. Ponieważ w diecie niskokalorycznej ogranicza się produkty takie jak masło, śmietana, tłusty ser powinno zwiększyć się ilość warzyw bogatych w beta karoten, a więc więcej surowej marchwi, dyni, pomidorów, sałaty, szpinaku, fasolki szparagowej, groszku zielonego.
W czasie odchudzania należy organizmowi dostarczyć substancje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania – białka, składniki mineralne, witaminy (kefiry, sery, drób, chude mięso, ryby, owoce i warzywa). Tłuszcze zawierają najwięcej kalorii, dlatego podlegają największym ograniczeniom. Z diety należy wyłączyć tłuszcze zwierzęce takie jak: boczek, słonina, smalec.
Uwaga! Prawie połowa tłuszczu, który spożywamy występuje w: mleku, jajach, mięsie, wędlinach, drobiu, maśle itp. Należy tak dobierać te produkty, aby zawierały jak najmniejszą ilość tego składnika. W niewielkiej ilości wskazane jest masło i śmietanka (dobre źródło witaminy A, która zapobiega osłabieniu wzroku) a także różne oleje (źródło wielo i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin E ,F. Wpływają one korzystnie na przemianę tłuszczów w organizmie, stan skóry, włosów, zapobiegają przedwczesnym zmianom miażdżycowym. Potrawy podajemy duszone bez tłuszczu, gotowane, zapiekane w rękawie foliowym. Rezygnujemy z potraw smażonych, pieczonych i duszonych w tradycyjny sposób. Bardzo ważne jest, aby dostarczane pożywienie podzielić na 5 małych posiłków. Nie podjadamy pomiędzy posiłkami.
Pamiętajcie! Odchudzając się stawiajmy na systematykę, urozmaicenie i dostarczanie odpowiednich składników odżywczych.
                                                                                                                                                                                                     Opracowała:
                                                                                                                                                                                                      Anna Jastrzębska
                                                                                                                                                                                                      starszy dietetyk
Źródło:
”Dietetyka”J.Hasik,L.Hryniewiecki,M.Grzymisławski
„Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw” - H.Kunachowicz, I.Nadolna, K.Iwanow, B.Przygoda

 

Udostępnij
Tweetnij
Podziel się
Drukuj
Podziękuj
Reklama - sponsor działu


Polecamy
Pozostałe informacje
REKLAMA
REKLAMA
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Gazeta LCA.pl

Warning: readdir(): supplied argument is not a valid Directory resource in /home/lg24/domains/lca.pl/public_html/lib/content2014.php on line 154

Warning: closedir(): supplied argument is not a valid Directory resource in /home/lg24/domains/lca.pl/public_html/lib/content2014.php on line 159

Warning: rsort() expects parameter 1 to be array, null given in /home/lg24/domains/lca.pl/public_html/lib/content2014.php on line 161
 

Copyright - 2001- 2024 - Legnica - Grupa portali LCA.pl. Wszystkie prawa zastrzezone. Korzystanie z portalu oznacza akceptacje Zasad korzstania z serwisu
Lca.pl napędzają profesjonalne serwery hostings.pl

T: 1,109s - V: A1.00 - C: 0 - D: 06.05.2024 20:39:13 CO: