25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.
Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez portal lca.pl.
Administrator danych osobowych
Administratorem danych osobowych jest Przedsiębiorstwo Usług Informatycznych BAJT z siedzibą w Legnicy przy ul. Pomorskiej 56, 59-220 Legnica, wpisane do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej pod numerem NIP 6911626150, REGON 390590290.
Cele przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
- świadczenie usług drogą elektroniczną
- dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
- wykrywanie botów i nadużyć w usługach
- pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)
Podstawy prawne przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
- świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
- pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych
Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.
Prawa osoby, której dane dotyczą
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.
Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności”
Warzywa w odróżnieniu od owoców, są mniej kaloryczne, dostarczają mniej cukrów, a jednocześnie więcej białka roślinnego. Podobnie jak owoce, stanowią główne źródło witamin i składników mineralnych, głównie potasu, magnezu i minimalnych ilości sodu, co jest korzystne w profilaktyce wielu chorób np. nadciśnienia tętniczego.
Warzywa i owoce to również źródło błonnika pokarmowego, czyli pektyn, które odgrywają istotną rolę w regulowaniu przemian tłuszczowych i glukozy we krwi. Bardzo dobrym źródłem błonnika są wszelkie owoce suszone, które są jednak bardzo kaloryczne. Świeże owoce oraz soki z nich przyrządzone, spożywane w trzech porcjach w ciągu dnia, pokrywają dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Najważniejszym jej źródłem są: porzeczki, pomarańcze, cytryny, grejpfruty, mandarynki, kiwi, truskawki, maliny, mango i inne. Owoce o pomarańczowym lub ciemnożółtym miąższu, takie jak morele, mango i melon, zawdzięczają kolor barwnikowi o nazwie beta-karoten, z którego w organizmie powstaje witamina A. Inne barwniki karotenowe, takie jak likopen, znajdują się w czerwonych owocach i warzywach np. pomidor, a wraz z beta – karotenem przeciwdziałają powstawaniu miażdżycy i nowotworów.
Wiele opinii krąży wokół mrożonek warzywnych i owocowych. Zarzuca się im, że są mniej wartościowe i mało przydatne w zdrowym odżywianiu. Jest to pogląd nieuzasadniony, chociaż prawdą jest, że surowych warzyw i owoców nic nie zastąpi, to mrożonki mają także istotną wartość odżywczą. Dostarczają tych samych witamin, ale w ilościach zredukowanych od 15 do 30 % w stosunku do surowych, natomiast mają podobną ilość składników mineralnych, a zawartość błonnika pokarmowego jest prawie taka sama jak w produktach świeżych. Zatem w okresie zimowo – wiosennym, gdy dostęp do surowych warzyw i owoców jest ograniczony, uzupełnienie jadłospisu mrożonkami jest dobrym rozwiązaniem.
Sumując można stwierdzić, że należy zjadać codziennie nie mniej niż 300 g warzyw i około 200 g owoców.
Pamiętać należy zatem aby:
1.Jeść co najmniej cztery porcje warzyw (nie mniej niż 300g)
2.Jeść co najmniej trzy porcje owoców (nie mniej niż 200g)
3.Codziennie jeść sałatkę, jako główną część jednego z posiłków
4.Jeść warzywa i owoce kolorowe, ponieważ w naturalnych barwnikach zawarte są różne korzystne dla nas związki roślinne.
5.Świeże produkty kupować często i w niewielkich ilościach. Długie przechowywanie niszczy ich składniki odżywcze.
Opracowała: Starsza dietetyczka Iwona Koczan
Źródło: Żyjmy w zdrowiu czyli nowa piramida żywienia M. Kozłowska-Wojciechowska Smak zdrowia P. Holford