25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.
Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez portal lca.pl.
Administrator danych osobowych
Administratorem danych osobowych jest Przedsiębiorstwo Usług Informatycznych BAJT z siedzibą w Legnicy przy ul. Pomorskiej 56, 59-220 Legnica, wpisane do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej pod numerem NIP 6911626150, REGON 390590290.
Cele przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
- świadczenie usług drogą elektroniczną
- dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
- wykrywanie botów i nadużyć w usługach
- pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)
Podstawy prawne przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
- świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
- pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych
Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.
Prawa osoby, której dane dotyczą
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.
Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności”
Najlepszym przykładem są wyselekcjonowane, szlachetne bakterie kwasu mlekowego, czyli tzw. żywe kultury bakterii. Po spożyciu nie giną w ludzkim organizmie, lecz żywe przedostają się do jelita grubego. Tam się osiedlają i rozmnażają. Ale nie po to by nam zaszkodzić, wręcz przeciwnie, po to by zadbać o stan tego organu. Już w Starożytności uważano, że aby być zdrowym, należy utrzymywać jelito grube w idealnym porządku. Dla zdrowej mikroflory jelita niezbędny jest odpowiedni poziom “dobrych” bakterii. Bakterie te są naturalnymi lokatorami ludzkich wnętrzności i żyją z człowiekiem w symbiozie. Występują powszechnie w przyrodzie. W produkcji przemysłowej ich najszlachetniejsze szczepy dodawane są do pasteryzowanego, mleka, śmietanki i jogurtów.
Osiedlające się w układzie pokarmowym bakterie probiotyczne wzmacniają jego naturalną mikroflorę, która stanowi barierę ochronną dla bakterii chorobotwórczych. Mikroflora bierze także udział w trawieniu niektórych składników pokarmowych oraz jest odpowiedzialna za wytwarzanie takich witamin jak B2 i K. „Dobre bakterie” pomagają odbudować florę bakteryjną po kuracji antybiotykowej, która narusza równowagę mikroflory układu pokarmowego. Dlatego podczas kuracji oraz po jej zakończeniu powinniśmy sięgać po produkty zawierające bakterie kwasu mlekowego. Równie niekorzystnie jak kuracja antybiotykami działa na florę jelitową stres, dlatego każdy, kto się z nim zmaga nie powinien zapominać o probiotykach. Produkty mleczne, z żywymi kulturami bakterii wspomagają trawienie laktozy, wskazane są również dla osób walczących z wrzodami żołądka.
Idąc na zakupy nie zapominajmy więc o jogurtach, głównie tych z przedrostkiem „bio”. Jeśli ktoś nie lubi jogurtów może zastąpić je np. kefirem, maślanką.