Szanowny czytelniku

25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez portal lca.pl.

Administrator danych osobowych
Administratorem danych osobowych jest Przedsiębiorstwo Usług Informatycznych BAJT z siedzibą w Legnicy przy ul. Pomorskiej 56, 59-220 Legnica, wpisane do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej pod numerem NIP 6911626150, REGON 390590290.

Cele przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
- świadczenie usług drogą elektroniczną
- dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
- wykrywanie botów i nadużyć w usługach
- pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
- świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
- pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności



ZGADZAM SIĘ
Witaminy w kolorach tęczy
Autor: LS(lca.pl) - 2011-09-06 10:55:18
Owoce i warzywa to niezbędne składniki naszego jadłospisu. Od tego jakie i ile spożywamy zależy nasze zdrowie i uroda. Powinny więc znaleźć się w naszym codziennym menu.
Udostępnij
Tweetnij
Podziel się
Drukuj
Podziękuj
Reklama

Warzywa i owoce podzielone są na pięć grup kolorystycznych. Dostarczają witamin, substancji mineralnych, oraz błonnika. Dzięki tym składnikom zapewniają odpowiednie funkcjonowanie organizmu, dodają energii. To dzięki nim mamy więcej energii i mniej chorujemy poprawia nam się kondycja włosów, paznokci i cery. Specjaliści podzielili warzywa i owoce na specjalne grupy kolorystyczne. W codziennym menu powinny znaleźć się produkty z trzech grup. Zalecane jest, aby w codziennie zjadać warzywa i owoce z wszystkich pięciu.

Grupa zielona
Należą do niej: szpinak, sałata, brukselka, brokuły, ogórek, szparagi, kiwi, awokado i agrest. Produkty z tej grupy są źródłem witamin C, A, E, K, minerałów i kwasu foliowego. Pozytywnie wpływają na naczynia krwionośne oraz przeciwdziałają anemii.

Grupa żółto – pomarańczowa
Należą do niej: marchew, kalafior, brzoskwinie, ananasy, pomarańcze i cytryny i banany. Produkty z tej grupy są ważnym źródłem beta karotenu, przeciwdziałają chorobom układu krążenia i niektórym nowotworom.

Grupa czerwona
Należą do niej: pomidory, papryka czerwona, granaty, czereśnie i truskawki Zawierają antocyjany (chroniące nasz wzrok oraz układ krążenia), likopen (dbający o serce, kości, przeciwdziałający nowotworom) oraz wiele witamin.

Grupa fioletowa
Należą do niej: bakłażan, ciemne winogrona i czarne porzeczki. To źródło antocyjaniny o właściwościach przeciwutleniających, przeciwbakteryjnych, przeciwzapalnych.

Grupa biała
Należą do niej: cebula, czosnek, cykoria, kapusta pekińska i por. Produkty z tej grupy dostarczają flawonoidów (naturalne przeciwutleniacze, działają m.in. przeciwzapalnie, przeciwalergicznie, wzmacniają odporność). Zawierają również allicyny działające antybakteryjnie, dające im jednocześnie charakterystyczny zapach.

Im intensywniejszy kolor mają owoce, tym więcej zawierają wartości odżywczych. Najlepiej jeść je na surowo, gotowanie sprawia, że tracą swoje wartości odżywcze.(female.pl)

Udostępnij
Tweetnij
Podziel się
Drukuj
Podziękuj
Reklama - sponsor działu


Polecamy
Pozostałe informacje
REKLAMA
REKLAMA
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Gazeta LCA.pl

Warning: readdir(): supplied argument is not a valid Directory resource in /home/lg24/domains/lca.pl/public_html/lib/content2014.php on line 154

Warning: closedir(): supplied argument is not a valid Directory resource in /home/lg24/domains/lca.pl/public_html/lib/content2014.php on line 159

Warning: rsort() expects parameter 1 to be array, null given in /home/lg24/domains/lca.pl/public_html/lib/content2014.php on line 161
 

Copyright - 2001- 2024 - Legnica - Grupa portali LCA.pl. Wszystkie prawa zastrzezone. Korzystanie z portalu oznacza akceptacje Zasad korzstania z serwisu
Lca.pl napędzają profesjonalne serwery hostings.pl

T: 1,088s - V: A1.00 - C: 0 - D: 06.05.2024 20:39:13 CO: