25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.
Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez portal lca.pl.
Administrator danych osobowych
Administratorem danych osobowych jest Przedsiębiorstwo Usług Informatycznych BAJT z siedzibą w Legnicy przy ul. Pomorskiej 56, 59-220 Legnica, wpisane do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej pod numerem NIP 6911626150, REGON 390590290.
Cele przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
- świadczenie usług drogą elektroniczną
- dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
- wykrywanie botów i nadużyć w usługach
- pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)
Podstawy prawne przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
- świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
- pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych
Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.
Prawa osoby, której dane dotyczą
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.
Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności”
Podczas pokazu w Legnicy, barista w błyskawicznym tempie wykonywał na kawie przeróżne wzory. - Najłatwiejsze do zrobienia jest serce - zaznaczał Marcin. - Nieco więcej pracy wymagają liść, jabłko, tulipan. Wiele zależy też od wielkości naczynia w którym robimy wzór, np. smok czy łabędź wyjdą nam w większej filiżance.
Zanim jednak przystroimy kawę wzorami, trzeba zrobić porządne espresso. Wiele mówi się o właściwym ubiciu mleka. - Mleko nie może być zbyt spienione, powinno mieć jogurtową konsystencję - wyjaśniał Rusnarczyk. - Wystarczy położyć dłoń na dnie dzbanka, w którym spieniamy mleko, jeśli wyczujemy ciepło, oznacza to, że mleko jest już gotowe.
Kawę od wielu napojów odróżnia bogactwo aromatu. - Można jedynie ją porównać do wina, ale w kawie rozpoznajemy 1300 aromatów, w winie natomiast 900 - podsumował Marcin Rusnarczyk. - Polacy nadal szukają w kawie nutki goryczki i lekkiej kwaskowatości, nie jesteśmy jeszcze wyczuleni na owocowość kawy, a to niezwykła frajda. Barista jako przykład podaje kawę z Panamy o posmaku ananasa.
Marcin Rusnarczyk prowadzi szkolenia w całej Polsce. W Legnicy odwiedził wyłącznie restaurację Rynek 10. Zdradził nam także, że często bywa w naszym mieście, bo jego narzeczona jest legniczanką. Za kilka tygodni planują ślub, oczywiście w Legnicy.