25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.
Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez portal lca.pl.
Administrator danych osobowych
Administratorem danych osobowych jest Przedsiębiorstwo Usług Informatycznych BAJT z siedzibą w Legnicy przy ul. Pomorskiej 56, 59-220 Legnica, wpisane do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej pod numerem NIP 6911626150, REGON 390590290.
Cele przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
- świadczenie usług drogą elektroniczną
- dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
- wykrywanie botów i nadużyć w usługach
- pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)
Podstawy prawne przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
- świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
- pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych
Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.
Prawa osoby, której dane dotyczą
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.
Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności”
Jod należy do składników odżywczych, które nie są magazynowane w organizmie człowieka, i musi być dostarczany z dietą. Pewne ilości tego pierwiastka mogą być również absorbowane z powietrza przez układ oddechowy i skórę. Jod to niezwykle ważny pierwiastek, który pobudza tarczycę do produkcji hormonów regulujących przemianę materii. Jeśli odczuwamy zmęczenie, mamy dreszcze, suchą skórę, tyjemy, może oznaczać, że go nam brakuje. Jak go uzupełnić?
Najlepiej robić to nie uciekjąc się do farmakologii. Od 1997 roku sól, którą kupujemy do celów spożywczych jest wzbogacana tlenkiem jodu, czyli jodowana. Jednak z uwagi na to, że używanie jej w nadmiarze może być szkodliwe dla organizmu, musimy poszukać źródła jodu również gdzie indziej.
Jod, którego tak bardzo potrzebujemy, możemy też znaleźć w pożywieniu. Zawierają go na przykład ryby morskie i warzywa. Niestety bardzo niewiele, dlatego powinniśmy uzupełniać dietę na przykład pijąc wodę jodowaną lub w razie potrzeby zażywając tabletki, tu jednak należy zachować szczególną ostrożność, zwłaszcza jeżeli dodatkowo stosujemy preparaty witaminowe by poprawić cerę, wygląd włosów i tym podobne. Może wtedy dojść do przedawkowania. -Wówczas może on mieć autoimmunizacyjne działanie i stać się czynnikiem spustowym dla chorób autoimmunizacyjnych tarczycy u osób mających predyspozycje do wystąpienia takich chorób – tłumaczy lekarka. - W organizmie człowieka istnieją pewne mechanizmy, które do pewnego momentu dają sobie radę z nadmiarem jodu, ale przychodzi taki moment kiedy odmawia on posłuszeństwa i wtedy najczęściej u osób predysponowanych, ale nie tylko, może dojść do procesów, które wyzwalają chorobę dlatego należy zachować ostrożność przy stosowaniu środków farmakologicznych.
Pamiętajmy. Duże ilości jodu znajdują się w morskiej bryzie. Jego zawartość w powetrzu jest czterkokrotnie więkza niż w innych rejnach Polski. Korzystajmy więc jak najczęściej z wakacyjnych spacerów nad morzem.