Szanowny czytelniku

25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez portal lca.pl.

Administrator danych osobowych
Administratorem danych osobowych jest Przedsiębiorstwo Usług Informatycznych BAJT z siedzibą w Legnicy przy ul. Pomorskiej 56, 59-220 Legnica, wpisane do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej pod numerem NIP 6911626150, REGON 390590290.

Cele przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
- świadczenie usług drogą elektroniczną
- dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
- wykrywanie botów i nadużyć w usługach
- pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
- świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
- pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności



ZGADZAM SIĘ
Co warto wiedzieć przed zakupem ekspresu do kawy?
Autor: WP(lca.pl) - 2020-05-22 11:05:53
Aromatyczna, mocna kawa zaraz po przebudzeniu nastraja pozytywnie i dodaje energii. Śpiesząc się do pracy, korzystamy często z najszybszej do przyrządzenia postaci, czyli kawy rozpuszczalnej lub pijemy napój pełen fusów. Marzy się nam jednak kawa, jaką serwują w kawiarniach. Jest na to sposób – szybko i łatwo przygotujemy ją dzięki ekspresowi. Do wyboru są ekspresy ciśnieniowe, przelewowe i ciśnieniowo-przelewowe. Czym się różnią?
Udostępnij
Tweetnij
Podziel się
Drukuj
Reklama

Ekspres przelewowy – podstawowe urządzenie

Ekspres przelewowy jest najprostszym rodzajem urządzenia do parzenia kawy. Przygotowywany w nim napój pod względem smaku, aromatu i mocy przypomina klasyczny napar ze zmielonej kawy zalanej wrzątkiem. Ekspres składa się z pojemnika, do którego wsypujemy kawę, dzbanka oraz płyty grzewczej. Potrzebny jest też filtr do ekspresu. Zwykle stosowane są jednorazowe filtry papierowe. Zdarza się, że dołączone są filtry nylonowe lub metalowe. Rodzaj filtra ma wpływ na smak napoju. Używając filtrów papierowych, otrzymujemy lżejszą kawę niż w przypadku metalowych. Warianty nylonowe i metalowe przepuszczają do wody więcej fusów, co powoduje, że smak naparu jest bardziej wyrazisty, ale kawa działa na żołądek bardziej drażniąco. W ekspresie przelewowym jej zaparzanie trwa około 10-15 minut.

 

Ekspres wysokociśnieniowy i niskociśnieniowy

W ekspresach ciśnieniowych, jak sama nazwa wskazuje, dochodzi do przepuszczenia wody przez kawę pod odpowiednim ciśnieniem. Napój jest słabszy niż powstały w ekspresie przelewowym, ale przy tym mniej gorzki i łagodniejszy dla żołądka. Rozróżniamy ekspresy wysokociśnieniowe i niskociśnieniowe. Dzięki urządzeniom wysokociśnieniowym można w zaciszu domu przygotować pyszne włoskie espresso. Ciśnienie wody, która jest wtłaczana do kolby, wynosi około 10 barów, a nawet więcej. W efekcie powstaje kawa o intensywnym aromacie i z delikatną pianką w orzechowym kolorze. Przygotowanie espresso zajmuje około 30 sekund, co jest dobrą wiadomością dla wszystkich, którzy zawsze spieszą się do pracy. Większość urządzeń jest wyposażona w spieniacz do mleka, dzięki czemu można przyrządzić również cappuccino. Ekspresy niskociśnieniowe działają podobnie, ale ciśnienie przetłaczanej przez kolbę wody jest niższe i zwykle wynosi 3-4 bary – czas parzenia kawy staje się dłuższy. W kawie wyczuwalna jest zwykle większa gorycz i zawartość kofeiny jest większa. Spieniacz do mleka również jest dołączony. Pamiętaj, że co pewien czas trzeba wymieniać filtry do ekspresu do kawy, które w ofercie StrefaFiltrow.pl są w przystępnej cenie.

Ekspres ciśnieniowo-przelewowy – rozwiązanie kompromisowe

Kompromisem pomiędzy ekspresem przelewowym i ciśnieniowym jest ekspres ciśnieniowo-przelewowy. Ciśnienie w takich ekspresach jest niższe niż w modelach ciśnieniowych i wynosi około 2 bary. Można w nim zaparzać nawet kilka filiżanek kawy. Każdy rodzaj ekspresu zapewnia napar o nieco innym aromacie i właściwościach smakowych.

Udostępnij
Tweetnij
Podziel się
Drukuj
Reklama - sponsor działu


Kiedy decydowałem się na kupno ekspresu sprawdzałem jego wielkość, aby zmieścił mi się w kuchni :)
[]
Pozostałe informacje
REKLAMA
REKLAMA
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Gazeta LCA.pl

Warning: readdir(): supplied argument is not a valid Directory resource in /home/lg24/domains/lca.pl/public_html/lib/content2014.php on line 152

Warning: closedir(): supplied argument is not a valid Directory resource in /home/lg24/domains/lca.pl/public_html/lib/content2014.php on line 157

Warning: rsort() expects parameter 1 to be array, null given in /home/lg24/domains/lca.pl/public_html/lib/content2014.php on line 159
 

Copyright - 2001- 2024 - Legnica - Grupa portali LCA.pl. Wszystkie prawa zastrzezone. Korzystanie z portalu oznacza akceptacje Zasad korzstania z serwisu
Lca.pl napędzają profesjonalne serwery hostings.pl

T: 0,962s - V: A0.99 - C: 0 - D: 03.01.2024 13:02:31