25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.
Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez portal lca.pl.
Administrator danych osobowych
Administratorem danych osobowych jest Przedsiębiorstwo Usług Informatycznych BAJT z siedzibą w Legnicy przy ul. Pomorskiej 56, 59-220 Legnica, wpisane do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej pod numerem NIP 6911626150, REGON 390590290.
Cele przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
- świadczenie usług drogą elektroniczną
- dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
- wykrywanie botów i nadużyć w usługach
- pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)
Podstawy prawne przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
- świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
- pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych
Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.
Prawa osoby, której dane dotyczą
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.
Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności”
Patelnia granitowa to naczynie pokryte teflonem, które składa się z rdzenia ze stali węglowej pokrytego emalią porcelanową. Wbrew temu, co myśli wiele osób, patelnia nie zawiera granitu. Została tak nazwana ze względu na bliskie podobieństwo do kamienia granitowego.
Z całą odpowiedzialnością możemy stwierdzić, że tak, patelnie granitowe są jak najbardziej bezpieczne dla zdrowia, tak samo jak w wypadku innych naczyń zawierających powłokę teflonową. Powody tego stanu rzeczy są następujące:
nie nagrzewa się do poziomu występowania dymu,
w jej przypadku używa się wyłącznie drewnianych szpatułek,
nie zawiera szkodliwego dla ludzkiego organizmu kwasu perfluorooktanowego,
posiada nieprzywierającą powłokę.
To wyjaśnia, dlaczego jej popularność drastycznie wzrosła w ciągu ostatnich kilku lat. Co więcej, z powodu powierzchni stworzonej na bazie minerałów, nie wytwarza żadnych toksycznych oparów nawet podczas używania w piekarniku.
Zestaw patelni granitowych Topfann. Źródło: Prymus AGD
Jeśli chodzi o funkcje wyróżniające patelnię granitową, to można wyróżnić takie jej cechy, jak:
duży rozmiar - rozmiar granitowej patelni kamiennej jest bardzo wygodny i umożliwia równomierne smażenie. Zazwyczaj mierzy 10 cali długości, 17 cali szerokości i 1,5 cala głębokości,
trwałość - granitowa patelnia może wytrzymać temperatury gotowania do 1200 stopni Celsjusza (sic!). To znacznie więcej niż wytrzyma patelnia wykonana z innych materiałów. Fakt, że te modele wytrzymują wysokie temperatury, czyni je odpornymi i trwałymi,
gotowanie - patelnia równomiernie rozprowadza ciepło, pozwalając też na gotowanie. Oznacza to, że nie musisz się martwić, że jakaś część jedzenia nie ugotuje się prawidłowo, jak to zwykle ma miejsce w przypadku patelni wykonanych z innych materiałów,
możliwość mycia w zmywarce - inną cechą wyróżniającą granitową patelnię kamienną jest to, że można ją myć w zmywarce. Jeśli zbytnio nie lubisz sprzątać w kuchni, to jest to odpowiednia patelnia dla Ciebie.
Mamy nadzieję, że udało się rozwiać wszelkie wątpliwości dotyczące bezpiecznego użytkowania patelni granitowych. W końcu nie byłyby one tak popularne, gdyby generowałyby potencjalne ryzyko dla konsumenta, prawda? Przy czym mowa o naczyniu, które sprawdzi się idealnie niezależnie od przygotowywanego dania. Można na niej bowiem idealnie usmażyć warzywa, mięsa, owoce morza – wszystko zależy tak naprawdę wyłącznie od wyobraźni użytkownika, zarówno amatorskiego fana kuchni, jak i zawodowca.