25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.
Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez portal lca.pl.
Administrator danych osobowych
Administratorem danych osobowych jest Przedsiębiorstwo Usług Informatycznych BAJT z siedzibą w Legnicy przy ul. Pomorskiej 56, 59-220 Legnica, wpisane do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej pod numerem NIP 6911626150, REGON 390590290.
Cele przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
- świadczenie usług drogą elektroniczną
- dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
- wykrywanie botów i nadużyć w usługach
- pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)
Podstawy prawne przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
- świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
- pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych
Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.
Prawa osoby, której dane dotyczą
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.
Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności”
Suszenie żywności to chyba najstarszy sposób na przedłużenie jej przydatności do spożycia. Robili to już jaskiniowcy, susząc żywność na słońcu lub przy ognisku.
Dziś suszenie żywności wygląda inaczej, także powody suszenia są nieco inne. Przede wszystkim nie wykorzystujemy słońca i ognia. Często korzysta się z piekarników, ale najlepiej sprawdzają się domowe suszarki do żywności. A dlaczego suszmy żywność?
Suszarka do żywności to urządzenie, dzięki któremu zasuszymy ją stosunkowo szybko, dokładnie i bezpiecznie. Aby suszenie było skuteczne, nie powinno być przerywane. Tymczasem większość produktów należy suszyć kilkanaście godzin. Wiele osób używa do tego celu piekarnika i nie wyłącza go na noc. Takie rozwiązanie trudno uznać za bezpieczne.
Warto też pamiętać, że suszarki mają przezroczystą obudowę, można więc na bieżąco obserwować i kontrolować proces suszenia.
Dobrej jakości suszarki w przystępnej cenie można kupić w sklepie eldom.eu.
Przygotowanie owoców, warzyw i grzybów to pierwszy etap, którego nie można pominąć. Obejmuje on dokładne umycie i oczyszczenie produktów, usunięcie gniazd nasiennych, pestek, fragmentów, które zaczynają się psuć oraz tych, które wyglądają na robaczywe (dotyczy przede wszystkim grzybów). Kolejny krok to pokrojenie na plasterki grube na około pół centymetra. Nie zaleca się krojenia w paski lub słupki. W czasie suszenia żywność zmniejsza swoją objętość i mogłaby spaść niżej przez szpary sita.
Czas i temperatura suszenia zależne są od rodzaju produktu. Najkrócej, bo około sześciu godzin, suszy się grzyby. Im wystarczy temperatura 50°C. Można ją podnieść do maksymalnie 70°C.
W takiej samej temperaturze suszy się warzywa, ale tempo jest zdecydowanie wolniejsze. Miękkie warzywa suszy się nawet 12 godzin, twardym wystarczy około 5.
Najdłużej suszy się owoce miękkie, tu czas suszenia może wynieść nawet 16 godzin. Za optymalną temperaturę przyjmuje się 70°C. Twarde owoce suszy się w niższej temperaturze (60°C) i nieco krócej, maksymalnie 12 godzin.
Na rynku dostępne są różne modele suszarek do żywności. Wybór jest naprawdę duży i dla osoby, która robi to pierwszy raz, może być trudny.
Przy wyborze suszarki trzeba zwrócić uwagę na:
– moc urządzenia,
– liczbę sit,
– średnicę sit.
Warto też sprawdzić, czy urządzenie posiada:
– możliwość regulacji temperatury,
– możliwość regulacji mocy,
– funkcję obrotów sit,
– możliwość ustawienia czasu pracy – przydatne, jeśli koniec suszenia wypada np. w nocy,
– automatyczny wyłącznik na wypadek przegrzania.
Więcej informacji na ten temat można znaleźć w artykule: Suszarka do żywności – do czego może Ci się przydać i jak wybrać najlepszą?