Szanowny czytelniku

25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez portal lca.pl.

Administrator danych osobowych
Administratorem danych osobowych jest Przedsiębiorstwo Usług Informatycznych BAJT z siedzibą w Legnicy przy ul. Pomorskiej 56, 59-220 Legnica, wpisane do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej pod numerem NIP 6911626150, REGON 390590290.

Cele przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
- świadczenie usług drogą elektroniczną
- dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
- wykrywanie botów i nadużyć w usługach
- pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
- świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
- pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności



ZGADZAM SIĘ
Alergia na nikiel – jak sobie z nią radzić?
Autor: WP(lca.pl) - 2022-08-17 13:48:36
Alergia na nikiel należy do najpopularniejszych nadwrażliwości kontaktowych. Uczulić może potencjalnie wszystko, co zawiera w składzie nikiel m.in. biżuteria, sprzączka paska, metalowy guzik, czy sztućce. Nikiel występuje także w produktach spożywczych. Alergia na nikiel – co robić?
Udostępnij
Tweetnij
Podziel się
Drukuj
Reklama

Alergia na nikiel – czym jest?

Alergia na nikiel jest reakcją typu opóźnionego i może rozwinąć się w każdym wieku. Co ciekawe częściej dotyka kobiety, niż mężczyzn. Najczęściej pojawia się w wieku młodzieńczym i zostaje na resztę życia. Reakcję zapalną wywołuje fizyczny kontakt z przedmiotami, które mają ten pierwiastek w składzie. Będą to metalowe przedmioty domowego i osobistego użytku. Nikiel może także znajdować się w detergentach, farbach oraz występować w kosmetykach, a nawet w wodzie z kranu. Warto wspomnieć, że uczulenie na nikiel to choroba zawodowa takich grup jak: fryzjerzy, sprzątaczki, salowe, czy maszyniści. Należy też wspomnieć o produktach spożywczych w puszkach np. ryby, konserwy i napoje. Objawy alergiczne będzie pogłębiał niedobór żelaza.

Jakie produkty codziennego użytku zawierają nikiel?

  • biżuteria m.in. naszyjniki, kolczyki, pierścionki, wisiorki, bransoletki, łańcuszki;
  • sztućce;
  • garnki metalowe;
  • metalowe uchwyty w np. komunikacji;
  • klamki;
  • guziki;
  • sprzączki;
  • zapięcia;
  • klucze;
  • nożyczki;
  • detergenty;
  • niektóre kosmetyki;
  • farby. 

 

Osoby uczulone na nikiel powinny zwracać wyjątkową uwagę na kontakt z przedmiotami, które mogą wywoływać alergię. Oprócz dokuczliwych dolegliwości alergia na nikiel może utrudniać codzienne funkcjonowanie i wymuszać szczególne zachowanie w typowych sytuacjach. Problem może pojawić się np. w restauracji, gdzie nie wiadomo, z jakiego stopu metali wykonane są sztućce. W miarę możliwości należy prosić o sztućce drewniane lub plastikowe, lub zaopatrzyć się w komplet sztućców przenośnych wielorazowego użytku. 

Reakcja alergiczna na nikiel może też grozić odrzuceniem płytek ortopedycznych, śrub umieszczanych np. przy rozległych złamaniach, czy implantów stomatologicznych. 

 

Alergia na nikiel – objawy

Uczulenie na nikiel daje objawy w postaci zmian na skórze, które powstają w wyniku kontaktu z przedmiotem wykonanym z metalu. Obszary objęte dermatozą to najczęściej dłonie, nadgarstki, okolice pępka, płatki uszu lub określone miejsca na twarzy. 

Objawy uczulenia na nikiel:

  • zaczerwienienie;
  • świąd;
  • wypryski;
  • grudki;
  • krostki;
  • pęcherzyki;
  • pieczenie;
  • suchość skóry;
  • łuszczenie;
  • zapalenie spojówek;
  • nieżyt nosa;
  • astma oskrzelowa.

 

Diagnostyka alergii na nikiel wymaga przeprowadzenie skórnych testów płatkowych. Odczynniki zawierające alergeny umieszcza się na plecach pacjenta, po czym szczelnie zakleja się taśmą. Odczyty wyników dokonywane są po upływie 48 i 72 godzin. Do momentu zdjęcia odczynników przez lekarza nie można moczyć tego obszaru. 

Alergia na nikiel, a dieta 

Nikiel jest pierwiastkiem śladowym i w określonej ilości jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ciekawostką jest, że zajmuje piąte miejsce w rankingu najczęściej występujących pierwiastków na naszej planecie. Wchodzi w skład atmosfery, gleby, wody oraz produktach pochodzenia roślinnego. Powszechność występowania niklu uniemożliwia całkowita wyeliminowanie tego składnika. Wbrew pozorom zdrowa dieta, pełna zielonych warzyw nie sprzyja unikaniu kontaktu z tym pierwiastkiem. 

Jednak świadomość, w jakich produktach spożywczych występuje w znaczącej ilości, jest ważna w kontekście nasilenia reakcji alergicznej. Wówczas możemy zrezygnować lub znacznie ograniczyć spożycie niektórych produktów. Na przykład korzystając z usług cateringu dietetycznego, który daje możliwość wyboru dań w jadłospisie, możemy pomijać te potrawy, które zawierają składniki będące źródłem niklu. Dieta pudełkowa w Warszawie, Gdańsku i innych dużych miastach to bardzo częste rozwiązanie wśród młodych, zapracowanych osób. 

Gdzie jest nikiel – produkty spożywcze:

  • zielona herbata;
  • czarna herbata;
  • kakao;
  • czekolada;
  • mąka pszenna, żytnia, owies;
  • nasiona roślin strączkowych;
  • ryby (m.in. łosoś, makrela, śledź) i owoce morza;
  • owoce suszone;
  • migdały;
  • zielone warzywa np. sałata, szpinak, szczaw. 
Udostępnij
Tweetnij
Podziel się
Drukuj
Reklama - sponsor działu


No nie wiem. Warto włączyć jutuba i tam eksperci wszystko powiedzą.
[]
Pozostałe informacje
REKLAMA
REKLAMA
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Gazeta LCA.pl

Warning: readdir(): supplied argument is not a valid Directory resource in /home/lg24/domains/lca.pl/public_html/lib/content2014.php on line 118

Warning: closedir(): supplied argument is not a valid Directory resource in /home/lg24/domains/lca.pl/public_html/lib/content2014.php on line 123

Warning: rsort() expects parameter 1 to be array, null given in /home/lg24/domains/lca.pl/public_html/lib/content2014.php on line 125
 

Copyright - 2001- 2022 - Legnica - Grupa portali LCA.pl. Wszystkie prawa zastrzezone. Korzystanie z portalu oznacza akceptacje Zasad korzstania z serwisu
Lca.pl napędzają profesjonalne serwery hostings.pl

T: 0,096s - V: A0.99 - C: 0 - D: 09.26.2018 12:07:04