>
Wina czerwone wyrabia się właśnie z całych gron owoców wraz z szypułkami, pestkami i skórką.
Wina białe wyrabiane są z samego soku, a skórka z pestkami usunięta zostaje na początku procesu wyrabiania wina .
W związku z tym wina białe są uboższe w polifenole.
Zawartość polifenoli w winie zależy od :
- szczepu winogron,
- regionu ich uprawy,
- technik stosowanych przy wyrobie wina.
Zawarte w czerwonym winie flawonoidy chronią przed miażdżycą i zakrzepami.
Przeciwdziałają bowiem utlenianiu się złego cholesterolu LDL, dbając też o to aby płytki krwi nie zlepiały się ze sobą, zapobiegają tworzeniu się zakrzepów i udarowi mózgu.
Silne przeciwutleniacze ( resweratrol i kwercetyna) chronią DNA i niszczą wolne rodniki odpowiedzialne za chorobę wieńcową.
Resweratrol występuje również w soku wyciśniętym z czerwonych winogron, lecz jest go tam 3 x mniej niż w winie.
Zawarty w winie kwas acetylosalicylowy ( aspiryna ) rozrzedza krew.
Polifenole zawarte w czerwonym winie zapobiegają zawałowi serca.
Wino, rozszerza naczynia: zwiększa średnicę tętnic wieńcowych, wpływając na lepsze odżywienie serca i zmniejszając ryzyko niedokrwienia organu.
UWAGA!
Nadciśnieniowcy nie mogą pić żadnego alkoholu.
Dzięki zawartości garbników wino sprzyja prawidłowej pracy układu pokarmowego.
Czerwone wino pite podczas posiłków, zwiększa wydzielanie śliny i produkcję enzymów trawiennych oraz poprawia ukrwienie układu pokarmowego. Dzięki temu - składniki odżywcze szybciej trafiają do krwi.
Kwas cynamonowy zawarty w czerwonym winie sprzyja wydzielaniu żółci, co przyspiesza trawienie tłuszczów.
Delikatne drażnienie ściany żołądka niewielkimi dawkami alkoholu zawartymi w winie, zwiększa odporność na działanie kwasów trawiennych. Wino zmniejsza też ryzyko powstania kamicy żółciowej.
Antyoksydanty zawarte w czerwonym winie skutecznie przeciwdziałają starzeniu się skóry. Niszcząc wolne rodniki, pomagają przedłużyć skórze jej młody wygląd, nawilżają, odżywiają i wygładzają.
Czerwone wino może ochronić również przed uszkodzeniem słuchu, ponieważ zwalcza wolne rodniki, niszczące komórki w uchu środkowym.
Polifenole opóźniają postępujące z wiekiem zmiany słuchowe. Mogą też hamować osłabienie słuchu spowodowane nadmiernym hałasem.
Aby czerwone wino miało walory zdrowotne, należy je pić nie więcej niż jedną lampkę dziennie w trakcie spożywania głównego posiłku ( obiadu).
Wypicie większej ilości wina jednorazowo np. raz lub dwa razy na tydzień, nie dość, że nie pomoże to zaszkodzi trzustce i wątrobie, upośledza wchłanianie wit. D, i przyswajanie wapnia, co prowadzi do osteoporozy.
Uwaga!
Ze spożywania wina powinni zrezygnować:
1 . kobiety w ciąży i karmiące,
2 . chorzy na cukrzycę,
3 . chorzy z nadciśnieniem,
4 . osoby ze schorzeniami wątroby i trzustki,
5 . osoby cierpiące na migrenę lub astmę.
6 . alergicy, ponieważ może uczulać.
Nie należy również wina traktować jako jedynego sposobu na uniknięcie miażdżycy.
Wino na pewno nie zastąpi zdrowej diety !
Pamiętajmy , by każdego dnia jadać :
- minimum 300 g warzyw,
- około 300 g owoców.
Co najmniej 3 razy w tygodniu włączyć do jadłospisu ryby morskie.
Ograniczyć spożycie mięsa i wędlin, a tłuszcze zwierzęca zastąpić tłuszczami pochodzenia roślinnego ( patrz oleje).
Opracowała: Zdzisława Wiśniewska
Źródło – miesięcznik Zdrowie