2009-04-09 09:20:55 - Autor: LS(lca.pl)
Zielona herbata – eliksir młodości
Współczesna recepta na młodość to przeciwutleniacze – substancje neutralizujące działanie wolnych rodników. Wolne rodniki to związki, które w nadmiarze szkodzą naszemu organizmowi.
Wolne rodniki namnażają się m.in. w wyniku stresu, przy nadużywaniu leków, w wyniku zanieczyszczenia środowiska np. dymem tytoniowym, spalinami samochodowymi oraz smogiem przemysłowym. Podczas wypalania jednego papierosa w organizmie powstaje około sto miliardów wolnych rodników. Uważa się, że nadmiar wolnych rodników przyczynia się do powstania ponad 75 przeróżnych chorób i schorzeń.
Szpital Legnica
Foto: WP(lca.pl)Jedne z najsilniejszych antyoksydantów to polifenole, które występują w liściach herbaty. Badania dowodzą, że w walce z nowotworami związki zawarte w liściach herbaty są 25 razy wydatniejsze niż wit. E i 100 razy wydatniejsze niż wit. C. Dzięki przeciwutleniaczom zawartym w zielonej, czerwonej lub białej herbacie regularne jej picie obniża stężenie cholesterolu LDL (tzw. "złego" cholesterolu) we krwi, zapobiega się sklejaniu płytek krwi, a tym samym zmniejsza ryzyko pojawienia się zakrzepów, spowalnia procesy miażdżycowe, zmniejsza ryzyko powstawania komórek nowotworowych, spowalnia procesy starzenia się organizmu. Przeciwutleniacze wiążąc metale ciężkie, odtruwają organizm i dzięki antybakteryjnemu oraz przeciwzapalnemu działaniu przeciwdziałają powstawaniu wrzodów żołądka i dwunastnicy.
Bardzo dużo antyoksydantów zawiera herbata zielona, która podczas procesu technologicznego niepoddawana jest fermentacji i w związku z tym po jej zaparzeniu przeciwutleniacze pozostają aktywne. Herbata czarna natomiast przechodzi fermentację. Temu procesowi właśnie, zawdzięczamy brunatny kolor herbaty, ale i mniejszą ilość przeciwutleniaczy. Herbata czerwona jest produktem pośrednim tj.: liście ulegają delikatnemu fermentowaniu, czego skutkiem jest niewielkie zmniejszenie się ilości przeciwutleniaczy. W sprzedaży znajduje się jeszcze herbata biała, której liście suszone naturalnie w promieniach słonecznych zawierają trzykrotnie więcej przeciwutleniaczy niż herbata zielona.
Tym samym białą herbatę uważa się za najlepsze ich źródło.
Źródło : - Żywienie człowieka zdrowego i chorego - Jan Hasik - Dietetyka - Ciborowska i Rudnicka
Opracowała:
kierownik sekcji żywienia – Zdzisława Wiśniewska
źródło :szpital Legnica
Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia? Opisz je i podziel się swoją wiedzą z
innymi. Nakręciłeś film, lub zrobiłeś zdjęcie? Przyślij do nas, niech legniczanie zobaczą to, czego byłeś
świadkiem.
500 197 963 – zadzwoń do nas lub wyślij sms-a, mms-a.
Zdjęcia i filmy Waszego autorstwa
wysyłać można także na adres
kontakt@lca.pl