>
Ogólne niedożywienie oraz rozwijające się w jego wyniku choroby powodują upośledzenie w funkcjonowaniu organizmu. Zmniejsza się bowiem odporność, osoby źle odżywione często zapadają na ciężkie choroby zakaźne. Ponadto wykazano, że niedożywienie wpływa negatywnie na funkcjonowanie układu rozrodczego, rozwój fizyczny i psychiczny dzieci, ich aktywność i zdolność do nauki, wydajność w pracy. Wszystko to odbija się na ogólnej jakości życia. Wiadomo, że właściwe odżywianie się jest podstawą w przebiegu ciąży. Dzieci matek niedożywionych rodzą się z niską masą urodzeniową i również wykazują niedożywienie. Wiąże się to także z zagrożeniami w ich dalszym rozwoju oraz obniżeniem ogólnej kondycji zdrowotnej.
W dzieciństwie, w okresie intensywnego rozwoju dostarczenie organizmowi odpowiednich składników odżywczych w odpowiednich ilościach jest bardzo ważne. Ich brak może być przyczyną zaburzeń rozwojowych, a nawet przejściowego lub trwałego kalectwa.
Niedobór żelaza powoduje anemię, czyli niedokrwistość, to wiąże się z ogólnym osłabieniem i niedotlenieniem organizmu. Niedostateczna ilość jodu wpływa negatywnie na funkcjonowanie tarczycy, odpowiedzialnej za procesy metaboliczne. Zaburzenia w tym obszarze mogą powodować poważne opóźnienia w rozwoju umysłowym i ruchowym, zaburzenia wzrostu, porażenia mięśni oraz upośledzenie słuchu i mowy.
Oprócz mikroelementów szczególnie ważną rolę w organizmie odgrywają witaminy. Niedobór witaminy A jest najczęstszym powodem ślepoty u dzieci- można temu zapobiec przez odpowiednie odżywianie. Witamina A bierze także udział w regulowaniu działania układu odpornościowego. Jej brak, to brak odporności, a co za tym idzie - wzrost zachorowań na różnego rodzaju infekcje oraz choroby zakaźne, np. odrę.
Najczęstszymi oznakami niedożywienia są: bladość, wychudzenie, bóle brzucha, obniżenie dyspozycji do nauki, apatia lub niemożność skupienia się na jednej czynności. Chorobami związanymi z niedożywieniem są marazm i kwashiorkor. Marazm jest skutkiem braku produktów energetycznych. Kwashiorkor spowodowany jest brakiem białka w pożywieniu. Objawia się głównie obrzękami na całym ciele. Zamiast tkanki tłuszczowej jest woda.
Podsumowując:
Brak w jedzeniu następujących składników mineralnych i witamin powoduje u ludzi dorosłych i dzieci:
1. witamina A - brak wywołuje ślepotę
2. witamina D - brak wywołuje rachityzm (przyczyną jest niedostatek wapnia w organizmie, co powoduje skrzywienie kości), krzywicę
3. witamina B - brak wywołuje zanik mięśni, paraliż
4. witamina C - brak wywołuje szkorbut
5. witamina K - brak powoduje złe krzepnięcie krwi
6. witamina PP - powoduje pellagrę, zapalenie skóry, biegunki
7. Żelazo- brak wywołuje anemię
8. Jod - brak powoduje zakłócenia w funkcjonowaniu tarczycy
9. Fluor- brak powoduje próchnicę, osłabienie szkliwa zęba
10. Chrom - niedobór powoduje wzrost poziomu cholesterolu i kwasów tłuszczowych
Opracowała starsza dietetyczka Iwona Koczan