>
REKLAMA
Lca.pl » PoGodzinach » Aktywnie

2009-09-18 13:21:41 - Autor: szpital.legnica.pl(lca.pl)
Warzywa i owoce a zdrowe odżywianie
W ciągu dnia powinniśmy zjadać cztery porcje warzyw i trzy owoców. Możemy dowolnie wybierać swoje ulubione owoce i warzywa, pamiętać jednak należy, że w ciągu dnia powinniśmy zjeść odpowiednią ilość.
REKLAMA

Warzywa w odróżnieniu od owoców, są mniej kaloryczne, dostarczają mniej cukrów, a jednocześnie więcej białka roślinnego. Podobnie jak owoce, stanowią główne źródło witamin i składników mineralnych, głównie potasu, magnezu i minimalnych ilości sodu, co jest korzystne w profilaktyce wielu chorób np. nadciśnienia tętniczego.

Warzywa i owoce to również źródło błonnika pokarmowego, czyli pektyn, które odgrywają istotną rolę w regulowaniu przemian tłuszczowych i glukozy we krwi. Bardzo dobrym źródłem błonnika są wszelkie owoce suszone, które są jednak bardzo kaloryczne. Świeże owoce oraz soki z nich przyrządzone, spożywane w trzech porcjach w ciągu dnia, pokrywają dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Najważniejszym jej źródłem są: porzeczki, pomarańcze, cytryny, grejpfruty, mandarynki, kiwi, truskawki, maliny, mango i inne. Owoce o pomarańczowym lub ciemnożółtym miąższu, takie jak morele, mango i melon, zawdzięczają kolor barwnikowi o nazwie beta-karoten, z którego w organizmie powstaje witamina A. Inne barwniki karotenowe, takie jak likopen, znajdują się w czerwonych owocach i warzywach np. pomidor, a wraz z beta – karotenem przeciwdziałają powstawaniu miażdżycy i nowotworów.

Wiele opinii krąży wokół mrożonek warzywnych i owocowych. Zarzuca się im, że są mniej wartościowe i mało przydatne w zdrowym odżywianiu. Jest to pogląd nieuzasadniony, chociaż prawdą jest, że surowych warzyw i owoców nic nie zastąpi, to mrożonki mają także istotną wartość odżywczą. Dostarczają tych samych witamin, ale w ilościach zredukowanych od 15 do 30 % w stosunku do surowych, natomiast mają podobną ilość składników mineralnych, a zawartość błonnika pokarmowego jest prawie taka sama jak w produktach świeżych. Zatem w okresie zimowo – wiosennym, gdy dostęp do surowych warzyw i owoców jest ograniczony, uzupełnienie jadłospisu mrożonkami jest dobrym rozwiązaniem.
Sumując można stwierdzić, że należy zjadać codziennie nie mniej niż 300 g warzyw i około 200 g owoców.

Pamiętać należy zatem aby:

1.Jeść co najmniej cztery porcje warzyw (nie mniej niż 300g)
2.Jeść co najmniej trzy porcje owoców (nie mniej niż 200g)
3.Codziennie jeść sałatkę, jako główną część jednego z posiłków
4.Jeść warzywa i owoce kolorowe, ponieważ w naturalnych barwnikach zawarte są różne korzystne dla nas związki roślinne.
5.Świeże produkty kupować często i w niewielkich ilościach. Długie przechowywanie niszczy ich składniki odżywcze.


Opracowała: Starsza dietetyczka Iwona Koczan
Źródło: Żyjmy w zdrowiu czyli nowa piramida żywienia M. Kozłowska-Wojciechowska Smak zdrowia P. Holford
 

Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia? Opisz je i podziel się swoją wiedzą z innymi. Nakręciłeś film, lub zrobiłeś zdjęcie? Przyślij do nas, niech legniczanie zobaczą to, czego byłeś świadkiem.
500 197 963 – zadzwoń do nas lub wyślij sms-a, mms-a.
Zdjęcia i filmy Waszego autorstwa wysyłać można także na adres kontakt@lca.pl

Podziel się:

Brak komentarzy. Dodaj swój komentarz
REKLAMA
POLECAMY
PRZECZYTAJ TAKŻE
Legnica -
Dolny Śląsk zaprasza turystów. Wspierajcie region po powodzi
Legnica -
Nowość w Diamond Dance Studio – Dancehall dla młodzieży i dorosłych!
Legnica -
Legnicki Jarmark Staroci w najbliższą niedzielę
Legnica -
„Spotkanie z pasją”, czyli piknik pełen atrakcji
REKLAMA
Legnica -
Srebrne Klucze Legnicy pojadą do Wielkopolski
Legnica -
Wielkie kucie rozpoczęło się piątkowym widowiskiem
Legnica -
Kowale już są w drodze do Legnicy
Legnica -
Dolnośląski Festiwal Nordic Walking w Prochowicach
Legnica -
Jak zabawa, to tylko w piątek o piątej
Legnica -
Piknik rodzinnyna osiedlu Kopernik „W piątek o piątej”
PORTAL LCA.PL
O firmie | Praca | Kontakt | Regulamin
59-220 Legnica, Wjazdowa 6
tel: +48 500 197 963
e-mail: redakcja@lca.pl