>
Warzywa w odróżnieniu od owoców, są mniej kaloryczne, dostarczają mniej cukrów, a jednocześnie więcej białka roślinnego. Podobnie jak owoce, stanowią główne źródło witamin i składników mineralnych, głównie potasu, magnezu i minimalnych ilości sodu, co jest korzystne w profilaktyce wielu chorób np. nadciśnienia tętniczego.
Warzywa i owoce to również źródło błonnika pokarmowego, czyli pektyn, które odgrywają istotną rolę w regulowaniu przemian tłuszczowych i glukozy we krwi. Bardzo dobrym źródłem błonnika są wszelkie owoce suszone, które są jednak bardzo kaloryczne. Świeże owoce oraz soki z nich przyrządzone, spożywane w trzech porcjach w ciągu dnia, pokrywają dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Najważniejszym jej źródłem są: porzeczki, pomarańcze, cytryny, grejpfruty, mandarynki, kiwi, truskawki, maliny, mango i inne. Owoce o pomarańczowym lub ciemnożółtym miąższu, takie jak morele, mango i melon, zawdzięczają kolor barwnikowi o nazwie beta-karoten, z którego w organizmie powstaje witamina A. Inne barwniki karotenowe, takie jak likopen, znajdują się w czerwonych owocach i warzywach np. pomidor, a wraz z beta – karotenem przeciwdziałają powstawaniu miażdżycy i nowotworów.
Wiele opinii krąży wokół mrożonek warzywnych i owocowych. Zarzuca się im, że są mniej wartościowe i mało przydatne w zdrowym odżywianiu. Jest to pogląd nieuzasadniony, chociaż prawdą jest, że surowych warzyw i owoców nic nie zastąpi, to mrożonki mają także istotną wartość odżywczą. Dostarczają tych samych witamin, ale w ilościach zredukowanych od 15 do 30 % w stosunku do surowych, natomiast mają podobną ilość składników mineralnych, a zawartość błonnika pokarmowego jest prawie taka sama jak w produktach świeżych. Zatem w okresie zimowo – wiosennym, gdy dostęp do surowych warzyw i owoców jest ograniczony, uzupełnienie jadłospisu mrożonkami jest dobrym rozwiązaniem.
Sumując można stwierdzić, że należy zjadać codziennie nie mniej niż 300 g warzyw i około 200 g owoców.
Pamiętać należy zatem aby:
1.Jeść co najmniej cztery porcje warzyw (nie mniej niż 300g)
2.Jeść co najmniej trzy porcje owoców (nie mniej niż 200g)
3.Codziennie jeść sałatkę, jako główną część jednego z posiłków
4.Jeść warzywa i owoce kolorowe, ponieważ w naturalnych barwnikach zawarte są różne korzystne dla nas związki roślinne.
5.Świeże produkty kupować często i w niewielkich ilościach. Długie przechowywanie niszczy ich składniki odżywcze.
Opracowała: Starsza dietetyczka Iwona Koczan
Źródło: Żyjmy w zdrowiu czyli nowa piramida żywienia M. Kozłowska-Wojciechowska Smak zdrowia P. Holford