>
Przed wyjściem z domu powinniśmy koniecznie napić się gorącej herbaty, dobrze jest przygotować w ten sposób organizm na spotkanie z chłodem.
Najlepsza jest herbata owocowa. Na przykład malinowa lub żurawinowa. Owoce te zawierają kwas acetylosalicylowy czyli popularną aspirynę, co ważne w naturalnej postaci, nie wywołującej skutków ubocznych. Oprócz tego maliny zawierają też witaminy A, C, K, E, z grupy B, sole mineralne żelaza, wapnia i potasu. Przyśpieszają krążenie krwi, zmniejszają obrzęki, pomagają przy bólach głowy, działają antyseptycznie, wzmacniająco, witaminizująco i przeciwbólowo.
Czarne porzeczki – zawierają najwięcej witaminy C ( w grupie owoców bogatych w witaminę C), mają duże właściwości przeciwinfekcyjne i przeciwuczuleniowe. Witamina C jest również przeciwutleniaczem, opóźnia choroby związane z wiekiem.
Jednym z najlepszych źródeł witaminy C, obok czarnej porzeczki jest cytryna. Wspomaga ona układ odpornościowy, ponoć zapobiega też zapaleniu stawów. Mikstura składająca się z cytryny, czosnku, miodu i przegotowanej wody jest idealnym napojem wspomagającym na jesienne i zimowe dni.
Cebula i czosnek najczęściej używane w kuchni również mogą nam pomóc w zapobieganiu przeziębienia. Któż z nas nie pił syropu z cebuli i czosnku przy pierwszych objawach infekcji, lub kaszlu? Oprócz tego wiadomo, że czosnek działa jak antybiotyk, łagodzi też bóle reumatyczne.
W kuchni używamy min. również chili. Okazuje się, że ta przyprawa zawiera kapsaicynę, która działa jak antybiotyk i rozgrzewa. Można ją dodawać do zup, sosów, mięsa. Zapobiega chorobom układu krążenia, ponieważ działa przeciwzakrzepowo. Łagodzi też bóle stawów, które szczególnie dają się nam we znaki w stanach grypowych.
Z pewnością nie zastąpią farmaceutyków, kiedy ich potrzebujemy, ale regularnie stosowane na pewno pomogą i przeziębienia będą nas „dopadać” znacznie rzadziej. Czekamy na wasze domowe sposoby zapobiegania przeziębieniom. Na pewno wszystkie opublikujemy. Piszcie na adres kobieta@lca.pl