Dieta proteinowa jest obecnie jednym z najpopularniejszych sposobów na zrzucenie kilku, a nawet kilkunastu zbędnych kilogramów. Wszyscy legniczanie, którzy stosują tę dietę już niebawem będą mogli zjeść w Kręgielni Piastowskiej dania przygotowane według przepisów dr Ducana.
Dieta proteinowa opracowana przez francuskiego doktora Pierre Ducana to program żywieniowy, który nie wiąże się z koniecznością radykalnego ograniczenia spożywanych przez nas pokarmów, nie zmusza też do morderczego wysiłku na siłowni. Wystarczy silna wola, dzięki której można przyzwyczaić się do nowych nawyków żywieniowych, a dzięki temu osiągnąć idealną sylwetkę bez efektu jo – jo. Potrawy są proste w przygotowaniu i smaczne.
- Wybrałam te, które nie wymagają wielkiego nakładu pracy, są smaczne i co najważniejsze nie tuczą – mówi Urszula Błażewska, szefowa kuchni Kręgielni Piastowskiej. – W karcie będą do wyboru dwie zupy, potrawy z mięsa drobiowego, cielęciny i ryb. Do tego oczywiście warzywa i kilka propozycji na deser.
10 marca w Kręgielni Piastowskiej miała się odbyć premiera nowej karty dań według przepisów dr Ducana, niestety, z pewnych względów nastąpi to w późniejszym czasie.
- Restauracja – Kręgielnia Piastowska bardzo przeprasza za opóźnienia w wprowadzeniu dań proteinowych, jako jeden z elementów menu głównego – przeprasza Agnieszka Tarczyńska. – Jako przyczynę podaję bardzo dużo emaili z wskazówkami od klientów i uwag do naszych dań, zaprezentowanych na stronach LCA.PL. Bardzo dziękuję za porady i sugerowane zmiany. Wszystkie wzięliśmy pod uwagę, skonsultowaliśmy ze specjalistą z Wrocławia i karta menu będzie od przyszłego tygodnia do Państwa dyspozycji. Jeszcze raz dziękujemy naszym Gościom za zaangażowanie.
W karcie będą min. następujące dania proteinowe przyrządzane według przepisów dr Pierre Ducana:
Chlebek dr Ducana
Zupa grzybowa z kurczakiem
Kalafior na parze, z sosem grelette serwowanym na zimno
Filet z soli, z sosem jogurtowym i curry, w towarzystwie warzyw na parze
Pizza na placku z otrąb z tuńczykiem, pomidorami, kaparami i przyprawami
Pieczeń z kurczaka w cytrynach i kaparach, z listkami bazylii, z schłodzonym sosem grelette, w towarzystwie warzyw na parze
Grillowane eskalopki drobiowe w jogurcie i curry, w towarzystwie warzyw na parze
Pieczeń cielęca z czosnkiem, szalotką i kawałkami pomidora, doprawiane ziołami prowansalskimi, w towarzystwie warzyw na parze
Placek na słodko, z otrąb owsianych i pszennych, z polewą do wyboru: kakaowa lub migdałową
Sernik na beztłuszczowym twarogu, z maizeną
Deser jogurtowo - twarożkowy
Krem kawowy
Grillowane eskalopki drobiowe w jogurcie i curry, w warzywach
Foto: WP(lca.pl)
Grillowane eskalopki drobiowe w jogurcie i curry
Foto: WP(lca.pl)