Coraz więcej ludzi twierdzi, że zdrowe żywienie jest dla nich najważniejsze. Czy tak jest rzeczywiście? Wystarczy jednak przyjrzeć się kupującym pieczywo. Sprawdzają tylko czy jest miękkie i ciepłe. Nikt nie czyta etykiet, by sprawdzić skład i przekonać się, że pieczywo jest zdrowe. Decydują stare nawyki. Kupujemy szybko, bez zastanowienia i przekonani, że pieczywo to przecież zdrowy produkt.
Myśląc o zdrowym sposobie życia powinniśmy więc zacząć od zmiany złych nawyków. I mieć wiedzę, co decyduje o jakości pieczywa i jaki chleb można nazwać zdrowym.
Chleb, ale jaki?
Prawie nikt nie wyobraża sobie dnia bez chleba. Gdzie zatem szukać chleba, który jest zdrowy i spełnia nie tylko walory smakowe?
Jednym z takich produktów jest chleb żytni razowy, produkowany przez piekarnie Cezarego Żurawika przy ul.Poselskiej .Pieczywo na naturalnym zakwasie bez dodatku drożdży, gdzie proces technologiczny jego produkcji trwa około szesnastu godzin.
Kupisz go w Legnicy
- Ciemne pieczywo to samo zdrowie, dlatego, że zawiera w sobie grubo mielone ziarna, w których zawarta jest największa ilość witamin z grupy B – mówi Cezary Żurawik
– Takie pieczywo powoduje poprawę pracy naszych jelit. Dziś jesteśmy bombardowani reklamami różnorakich produktów, takich, jak np. activia, która dostarcza nam tych bakterii, są one jednak tworzone sztucznie, w laboratoriach. A wystarczy jedynie jeść takie pieczywo, które działa na pewno o wiele lepiej. Zawarte w nim plewy wnikają między kosmki jelitowe dokładnie je czyszczą i pobudzają do pracy. Można powiedzieć, że działają, jak dobra miotła. Niektórzy nie chcą go spożywać, bo jest twarde. Niestety pieczywo żytnie nigdy nie będzie miękkie. To nie znaczy, że jest nieświeże, ono takie właśnie powinno być.
Pieczywo razowe produkowane w piekarni Cezarego Żurawika nie zawiera w sobie drożdży ani mąki pszennej. Produkowane jest na naturalnym zakwasie. Proces technologiczny trwa wiele godzin, zaczyna się od sporządzenia zaczynu odświeżanego, co 6 godzin. Wszystko odbywa się w temperaturze pokojowej. Najważniejszy, jak mówi producent, jest czas dojrzewania, od niego zależy smak. Taki chleb można przechowywać nawet dwa miesiące i nie ma prawa się zepsuć. Cały proces technologiczny został opracowany przez producenta i jest objęty tajemnicą. Chleb można kupić w kilku miejscach w Legnicy, jego cena jest tak konkurencyjna, że cieszy się wielkim zainteresowaniem. Sława pana Cezarego już dawno wykroczyła poza granice naszego miasta, chętni przyjeżdżają po niego z różnych stron Polski.
Jakość gwarantowana! Zapraszamy!
Pieczywo razowe wypiekane w piekarni Cezarego Żurawika można kupić w następujących legnickich sklepach:
- Sklep firmowy ul. Złotoryjska 118
- Sieć sklepów „POLOMarket”
-„Delicje” Rynek Legnica
-Delikatesy ul. Złotoryjska 53
-„Drobi” ul. Gen. Andersa
-„Drobi” ul. Planetarna
-„Drobi” ul. Izerska
-Sklep Spożywczy ul. Jaworzyńska 16
-Sklep Spożywczy ul. Batalionów
Jarmark Staropolski
Foto: Wojciech Obremski (lca.pl)Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia? Opisz je i podziel się swoją wiedzą z
innymi. Nakręciłeś film, lub zrobiłeś zdjęcie? Przyślij do nas, niech legniczanie zobaczą to, czego byłeś
świadkiem.
500 197 963 – zadzwoń do nas lub wyślij sms-a, mms-a.
Zdjęcia i filmy Waszego autorstwa
wysyłać można także na adres
kontakt@lca.pl