>
Warzywa i owoce podzielone są na pięć grup kolorystycznych. Dostarczają witamin, substancji mineralnych, oraz błonnika. Dzięki tym składnikom zapewniają odpowiednie funkcjonowanie organizmu, dodają energii. To dzięki nim mamy więcej energii i mniej chorujemy poprawia nam się kondycja włosów, paznokci i cery. Specjaliści podzielili warzywa i owoce na specjalne grupy kolorystyczne. W codziennym menu powinny znaleźć się produkty z trzech grup. Zalecane jest, aby w codziennie zjadać warzywa i owoce z wszystkich pięciu.
Grupa zielona
Należą do niej: szpinak, sałata, brukselka, brokuły, ogórek, szparagi, kiwi, awokado i agrest. Produkty z tej grupy są źródłem witamin C, A, E, K, minerałów i kwasu foliowego. Pozytywnie wpływają na naczynia krwionośne oraz przeciwdziałają anemii.
Grupa żółto – pomarańczowa
Należą do niej: marchew, kalafior, brzoskwinie, ananasy, pomarańcze i cytryny i banany. Produkty z tej grupy są ważnym źródłem beta karotenu, przeciwdziałają chorobom układu krążenia i niektórym nowotworom.
Grupa czerwona
Należą do niej: pomidory, papryka czerwona, granaty, czereśnie i truskawki Zawierają antocyjany (chroniące nasz wzrok oraz układ krążenia), likopen (dbający o serce, kości, przeciwdziałający nowotworom) oraz wiele witamin.
Grupa fioletowa
Należą do niej: bakłażan, ciemne winogrona i czarne porzeczki. To źródło antocyjaniny o właściwościach przeciwutleniających, przeciwbakteryjnych, przeciwzapalnych.
Grupa biała
Należą do niej: cebula, czosnek, cykoria, kapusta pekińska i por. Produkty z tej grupy dostarczają flawonoidów (naturalne przeciwutleniacze, działają m.in. przeciwzapalnie, przeciwalergicznie, wzmacniają odporność). Zawierają również allicyny działające antybakteryjnie, dające im jednocześnie charakterystyczny zapach.
Im intensywniejszy kolor mają owoce, tym więcej zawierają wartości odżywczych. Najlepiej jeść je na surowo, gotowanie sprawia, że tracą swoje wartości odżywcze.(female.pl)