>
Powstawanie zmarszczek znacznie opóźnia dieta bogata w witaminę C. Neutralizuje ona działanie wolnych rodników, pobudza tworzenie się kolagenu i elastyny – odpowiedzialnych za sprężystość skóry. Najlepsze jej źródła to: owoce dzikiej róży, czarna porzeczka, papryka, truskawki, cytrusy.
Warto też zadbać, by posiłki były jak najbardziej kolorowe. Duże dawki luteiny oraz zeaksantyny, czyli żółtych barwników, które są m.in. w kukurydzy, sałacie, szczawiu, szpinaku i żółtkach jaj od kur hodowanych naturalnie, wyraźnie poprawiają nawodnienie skóry. W krótkim czasie naprawiają też szkody wyrządzone przez promieniowanie UV. Skutecznym sposobem na wolne rodniki jest również likopen, zawarty np. w pomidorach.
Ważna jest odpowiednia ilość w naszej diecie kwasu linolenowego. To jeden z grupy kwasów tłuszczowych Omega-3. Dzięki niemu skóra nie będzie cienka jak papier, wysuszona i skłonna do podrażnień, lepiej też będzie wchłaniać kosmetyki. Kwas linolenowy zawierają: oleje i oliwa tłoczone na zimno, pestki dyni, orzechy oraz tłuste ryby morskie.
A więc, żeby zachować młody wygląd jak najdłużej, wprowadź w swoje życie kilka zasad:
Do każdego posiłku jedz porcję warzyw lub owoców.
Codziennie w jednym z posiłków powinna znaleźć się ryba lub garść pestek czy orzechów.
Przed śniadaniem wypijaj szklankę wody z cytryną – dla przyspieszenia trawienia.
Unikaj cukru. Wywołuje on stany zapalne, które niszczą kolagen, a skóra staje się mało elastyczna i szara.