>
Podstawą zdrowej diety jest regularność. Stopniowo odzwyczajajmy nasze dziecko od jedzenia „na żądanie” i przyzwyczajajmy do stałych godzin posiłków. Powinno ich być 5 w ciągu dnia; przerwy między nimi nie powinny trwać dłużej niż 3 – 4 godziny.
Roczny maluch jest już gotowy na urozmaicanie jadłospisu nieznanymi mu wcześniej produktami. Zacznij od produktów najłatwiej strawnych: ziemniaków, marchewki, chudego drobiu. Staraj się kupować warzywa z upraw ekologicznych. Pamiętaj też, że warzywa należy gotować w niewielkiej ilości wody, a jeszcze lepiej na parze – wtedy nie tracą cennych składników. Nowe produkty dodawaj do posiłków pojedynczo i obserwuj, w jaki sposób dziecko na nie reaguje. W ten sposób łatwo się zorientujesz, gdy któryś z nich wywoła reakcję alergiczną.
Nie podawaj dziecku potraw takich jak: smażone mięsa, tłuste ciasta i kremy oraz wszelkiego rodzaju fast foody.
Białe pieczywo i słodkie bułki jak najczęściej zastępuj pełnoziarnistymi produktami zbożowymi. Czerwone mięso natomiast staraj się zastępować drobiem i rybami. W dziecięcym menu musi się także bezwzględnie znaleźć nabiał (np. mleko, jogurt) dostarczający organizmowi wapnia niezbędnego do prawidłowego rozwoju kości.
Pamiętaj: młody organizm cały czas poznaje nowe smaki. Czekoladowe batoniki i czipsy ziemniaczane z pewnością nie powinny do nich należeć. Po pierwsze – dlatego że zawierają mnóstwo szkodliwych składników. Po drugie – dziecko nimi karmione przyzwyczaja się do zaspokajania głodu niezdrowymi przekąskami. Takiego nawyku wyjątkowo trudno się później pozbyć.