>
Często jednak nie wiemy jak duża powinna być taka jedna z pięciu porcji. Poniżej więc mała ściągawka.
Jedna porcja to średniej wielkości owoc, warzywo (bądź kilka mniejszych) lub szklanka soku. Przykładowe porcje: jabłko, gruszka, banan, pomarańcza, brzoskwinia, 2 – 3 mandarynki, 3 – 4 śliwki, 100 g jagód, malin, truskawek lub porzeczek, marchewka, pomidor (albo 3 – 4 pomidorki koktajlowe), ogórek, talerz zupy jarzynowej, 100 g suszonych owoców, 100 g surówki, porcja sałatki zawierająca nie mniej niż 100 gram warzyw albo owoców, a także szklanka soku.Koniecznie musimy także odróżniać soki od nektarów i napoi owocowych czy też warzywnych. Różnice między nimi są spore – i to nie tylko w cenie.
Sok jest produktem w 100 procentach pochodzącym z owoców lub warzyw. Zawiera sok wyciśnięty z nich bezpośrednio albo otrzymany z soku zagęszczonego (poprzez odtworzenie proporcji wody, która wcześniej została odparowana). Nektary w zależności od rodzaju zawierają od 25 proc. soku, a także dodatek wody, cukru oraz kwasu cytrynowego. Soki i nektary nigdy nie zawierają sztucznych barwników, aromatów czy konserwantów. Z kolei napoje zawierają od 20 proc. soku, większą niż nektar ilość wody, cukru oraz inne dodatki wzmacniające zapach, smak czy konsystencję, np. zioła, różne ekstrakty, błonnik, kwas cytrynowy i barwniki.