>
70 – 80 proc. diety powinny stanowić owoce i warzywa. To długoterminowe odmładzanie od środka. Zapobiega powstawaniu wolnych rodników, powoduje odbudowę włókien kolagenowych, zwiększa napięcie skóry.
Warzywa liściaste są źródłem luteiny odpowiedzialnej za poprawę wzroku. Po kilku miesiącach diety bogatej w zielone liście odzyskasz nie tylko błysk w oku, lecz także będziesz lepiej widzieć.
Olej lniany, oliwa z oliwek, awokado, orzechy i ryby pomagają odzyskać skórze jędrność. Są doskonałym źródłem witamin A, D, E, które odpowiadają za nawilżenie skóry. Podobnie jak nieprzetworzone zboża, np. kwinoa, kasza jaglana lub amarantus (w sklepach ze zdrową żywnością). Najlepiej jeść je dwa razy dziennie z warzywami.
Ogranicz do minimum spożycie mięsa, które jest naszpikowane hormonami. Po 5 – 6 tygodniach bezmięsnej diety gospodarka hormonalna wróci do normy i poczujesz się młodziej.
Oczyść ciało z toksyn. Pomoże ci w tym kasza i woda. Pij co najmniej 2 litry wody dziennie, ogranicz jedzenie wszystkiego, co zawiera białko zwierzęce.
Ogranicz jedzenie produktów mlecznych. Dzięki temu skóra odzyska blask. Aż 90 proc. ludzi źle toleruje laktozę. Wystarczy odstawić nabiał na trzy miesiące, by mieć świetne rezultaty w leczeniu zmian skórnych (trądziku, atopii). Znikają cienie pod oczami, opuchlizna z górnej powieki, a cera nabiera jasnego kolorytu.
Sery i jogurty zastąp roślinami strączkowymi. Wapń zawarty w warzywach jest szybciej wchłaniany przez organizm. Odmładza kości i wzmacnia zęby.
Soki w kartonach zamień na świeżo wyciskane. Owoc granatu to bomba przeciwstarzeniowa, jagody goji to źródło antyoksydantów. Nie zapominaj też o rodzimych owocach. Jedz polskie śliwki, jagody i żurawinę. Są źródłem witamin, oczyszczają organizm i regulują przemianę materii.