>
Przede wszystkim świetnie wpisują się w trend eko (w większości pochodzą z certyfikowanych upraw organicznych), poza tym to produkty w 100% przyjazne oraz uniwersalne – możesz ich używać jak tylko chcesz.
Żaden inny produkt do stylizacji nie zapewni włosom takiego blasku jak olejek. Rozpyl środek zawierający wygładzający ekstrakt, np. z awokado, na wilgotne włosy. Nie będziesz miała problemu z ich rozczesaniem (świetna rada dla właścicielek loków) i nie uwierzysz, że twoje włosy mogą tak lśnić.
Olejki mają także nadzwyczajne właściwości odżywcze. Jeżeli masz zniszczone lub mocno przesuszone farbowaniem włosy (dotyczy to zwłaszcza blondynek), zrób im maskę z olejku arganowego o dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Trzymaj ją na włosach ok. 15 minut, a następnie dwukrotnie umyj głowę szamponem.
Zwłaszcza jesienią i zimą wiele z nas ma problem z puszącymi się i elektryzującymi włosami. W takiej sytuacji wystarczy wmasować olejek w już wysuszone włosy. Zadziała na nie jak impregnat hamując proces parowania i wchłaniania wody.
Olejki są także niezastąpioną terapią dla rozdwojonych końcówek. W zniszczone końcówki (będące na przykład efektem zapuszczania) warto wcierać regenerujące olejki z witaminami.
Warto także pamiętać o kojącym działaniu olejków, które mogą stanowić świetny kompres dla podrażnionej skóry. Wystarczy wmasować w podrażnioną skórę głowy 2 – 3 krople oleju (świetny w tym wypadku będzie olej z ogórecznika lekarskiego i melisy). Taki kompres znakomicie „wyciszy” skórę.
Olejki wykorzystujmy także jako produkt termoochronny. To oczywiste, że stylizacja na gorąco ma wpływ na kondycję włosów. Jeśli wykonujesz ją codziennie, mogą stać się matowe i łamliwe. Zanim zaczniesz suszyć lub prostować włosy, wetrzyj w nie kilka kropel olejku. Zabezpieczy je to przed „gotowaniem” pod wpływem gorąca.
Olejek ucieszy nie tylko nasze włosy: suchy olejek typu all-in-one to genialny produkt (zwłaszcza dla leniwych). Wmasuj go nie tylko we włosy i ciało (będzie bosko gładkie), ale również w twarz – w końcu olejek to jedno z najbogatszych źródeł antyoksydantów.