>
Ludzie nie zasypiają na czas pochmurnych i chłodnych miesięcy, funkcjonują w zwolnionym tempie i często towarzyszy im smutek oraz apatia. Wyciszony przez zimowe miesiące organizm ma za mało energii na szybkie „wejście na obroty”.
Gdy więc nadchodzi wiosna, wszyscy czujemy zmęczenie, senność, brak chęci do nauki. To zupełnie naturalne: na przełomie pór roku wszyscy odczuwają spadek formy spowodowany przesileniem wiosennym!
Jakie są przyczyny takiego stanu rzeczy? Bez wątpienia jednym z czynników jest mała dawka promieni słonecznych, gdyż zimą słońce świeci 20 razy słabiej niż latem. Nie bez znaczenia jest również dieta uboga w witaminy i mikroelementy, a mróz i szybko zapadający zmierzch nie sprzyjają aktywności fizycznej. Do ogólnego osłabienia przyczyniają się zmiany pogodowe, w tym skoki ciśnienia atmosferycznego i duża wilgotność powietrza.
Proces adaptacji organizmu do nowych warunków zaczyna się już w lutym. W tym okresie osłabiony jest także nasz układ odpornościowy. Organizm wyczerpany zimą, brakiem ruchu oraz wiosennymi huśtawkami pogody jest bardziej podatny na atak wirusów i bakterii.
Siły witalne i prozdrowotne pomoże nam odbudować odpowiednia dieta. W menu powinny znaleźć się gotowane, pełnowartościowe zboża, kasza jaglana, gryczana, kukurydziana, ryż (zwłaszcza naturalny – brązowy). Na „zdrowym” talerzu nie może zabraknąć warzyw. W miarę możliwości podawajmy je gotowane na parze, pieczone lub w postaci puree (na przykład z marchwi, pora, dyni, grochu). Bardzo ważne składniki diety to ryby i drób (w miarę możliwości z naturalnego chowu). Jeśli stosujemy przyprawy, wybierajmy te pojedyncze i komponujmy je sami: rozmaryn, majeranek, oregano, pieprz ziołowy, imbir, bazylia, cynamon...
Do arsenału środków, pomocnych w przetrwaniu przesilenia wiosennego, dołączmy sen w ilości minimum ośmiu godzin dziennie. Ma on nie tylko działanie regenerujące, ale także antystresowe.
W miarę możliwości planujmy codzienny pobyt na świeżym powietrzu, obcując z budzącą się do życia przyrodą.
Jeśli chcesz się zdrowo przesilić i nie chcesz zachorować, pamiętaj o:
• zbilansowanej diecie, bogatej w warzywa, owoce, nabiał, białe mięso,
które to składniki znacząco wpływają na kondycje odporności.
• ograniczeniu spożycia słodyczy i innych źródeł cukrów
• unikaniu mrożonek (źródło cukrów oraz przyczyna uczucia wychłodzenia), spożywaj je sporadycznie
• zachowaniu racjonalnych pór posiłków, przy minimum jednym ciepłym posiłku w ciągu dnia
• drugim śniadaniu, lunchu, obiedzie – posiłek między godziną 11.00 a 13.00, gwarantuje stabilizację apetytu, witalność oraz ułatwia kontrolę masy ciała;
• unikaniu zatłoczonych pomieszczeń – żerowisku dla wirusów i bakterii
• unikaniu nadmiernego przegrzewania i schładzania organizmu
• odpoczynku i wysypianiu się – wtedy organizm może się zregenerować
Jeśli nie chcesz zachorować, zapomnij o:
• przekarmianiu dzieci, przejadaniu się
• produktach zawierających sztuczne dodatki do żywności, takie jak glutaminian sodu, słodziki, a zwłaszcza aspartam, konserwanty, sztuczne barwniki, siarczyny, utwardzane tłuszcze, sproszkowane, liofilizowane produkty (aby je uzyskać stosuje się katalizatory, w tym toksyczny kadm);
• spożywaniu mięsa i ryb z hodowli przemysłowych
• alkoholu i papierosach, które drażnią błonę śluzową górnych dróg oddechowych, pierwsza i ważną barierę dla patogenów
• jedzeniu późnym wieczorem oraz nocą - daj szansę na odpoczynek wątrobie.