>
Dawniej kapustę kiszono głównie na zimę. Uważano, że potrafi odrodzić życiodajną moc, dzięki której przyroda budzi się do życia na wiosnę. Według starych wierzeń miała chronić od złego, a także zapewniać siłę i witalność. Grzyby w wielu kulturach były ważnym elementem obrzędów magicznych. Wierzono, że umożliwiają nawiązywanie kontaktów ze światem zmarłych. Podawane w czasie wieczerzy wigilijnej potrawy z grzybami miały zapewnić szczęście oraz dostatek.
Dzisiejsza pula nagród ufundowanych przez restauracje Tivoli i Rynek 10 jest całkiem spora. Mamy dla czytelników dwa wigilijne zestawy uszek z grzybami i pierogów oraz chrzan z restauracji Tivoli. Mamy też dwa zaproszenia na największą pizzę i dwa zaproszenia na kwotę 100 zł, na kolację w restauracji Rynek 10.
Nagrody rozdamy wśród czytelników, którzy odpowiedzą na pytanie: Ile potraw powinno się znaleźć według tradycji na wigilijnym stole i dlaczego właśnie tyle? Odpowiedzi z hasłem STÓŁ przysyłajcie na adres konkursy@lca.pl do 19 grudnia. Prosimy o podawanie imienia i nazwiska wraz z odpowiedziami.