>
Atrakcji z ziemniakiem w roli głównej nie brakowało. Goście na powitanie częstowani byli doskonałą kartoflanką i plackami ziemniaczanymi, które na miejscu wypiekali członkowie miłkowickiego Stowarzyszenia „Kolejarz”. Tradycyjnie odbył się konkurs na najsmaczniejszą i najbardziej niecodzienną potrawę z ziemniaków. Stanęło do niego dziesięciu uczestników. Oprócz tradycyjnych cepelinów, pączków ziemniaczanych, czy ciast z ziemniaka pojawiły się nowe potrawy, godne najlepszych i najbardziej kreatywnych kucharzy. Te właśnie zwyciężyły. Najlepsze okazały się ziemniaczane naleśniki z dżemem z cukini. Autorką specjału, który dosłownie rozpływał się w ustach, jest Stefania Dumek z Koła Gospodyń Wiejskich w Rzeszotarach. Drugą potrawą, która podbiła kubki smakowe jury, był suflet ziemniaczany Elżbiety Kiełbasy, trzecią -gały ziemniaczane z soczewicą, które przygotowała Stefania Słoń.
Równie wiele zainteresowania i emocji, co ziemniaczane potrawy, wzbudził niecodzienny pokaz sukien ślubnych, w którym modelkami były panie w wieku i kilkunastu do kilkudziesięciu lat. Gości ziemniaczanego święta bawiły zespoły muzyczne, kabaret i popularny Stanisław Górka. Impreza zakończyła się pokazem fajerwerków i zabawą ludową.