Suszenie żywności to chyba najstarszy sposób na przedłużenie jej przydatności do spożycia. Robili to już jaskiniowcy, susząc żywność na słońcu lub przy ognisku.
Dziś suszenie żywności wygląda inaczej, także powody suszenia są nieco inne. Przede wszystkim nie wykorzystujemy słońca i ognia. Często korzysta się z piekarników, ale najlepiej sprawdzają się domowe suszarki do żywności. A dlaczego suszmy żywność?
Suszarka do żywności to urządzenie, dzięki któremu zasuszymy ją stosunkowo szybko, dokładnie i bezpiecznie. Aby suszenie było skuteczne, nie powinno być przerywane. Tymczasem większość produktów należy suszyć kilkanaście godzin. Wiele osób używa do tego celu piekarnika i nie wyłącza go na noc. Takie rozwiązanie trudno uznać za bezpieczne.
Warto też pamiętać, że suszarki mają przezroczystą obudowę, można więc na bieżąco obserwować i kontrolować proces suszenia.
Dobrej jakości suszarki w przystępnej cenie można kupić w sklepie eldom.eu.
Przygotowanie owoców, warzyw i grzybów to pierwszy etap, którego nie można pominąć. Obejmuje on dokładne umycie i oczyszczenie produktów, usunięcie gniazd nasiennych, pestek, fragmentów, które zaczynają się psuć oraz tych, które wyglądają na robaczywe (dotyczy przede wszystkim grzybów). Kolejny krok to pokrojenie na plasterki grube na około pół centymetra. Nie zaleca się krojenia w paski lub słupki. W czasie suszenia żywność zmniejsza swoją objętość i mogłaby spaść niżej przez szpary sita.
Czas i temperatura suszenia zależne są od rodzaju produktu. Najkrócej, bo około sześciu godzin, suszy się grzyby. Im wystarczy temperatura 50°C. Można ją podnieść do maksymalnie 70°C.
W takiej samej temperaturze suszy się warzywa, ale tempo jest zdecydowanie wolniejsze. Miękkie warzywa suszy się nawet 12 godzin, twardym wystarczy około 5.
Najdłużej suszy się owoce miękkie, tu czas suszenia może wynieść nawet 16 godzin. Za optymalną temperaturę przyjmuje się 70°C. Twarde owoce suszy się w niższej temperaturze (60°C) i nieco krócej, maksymalnie 12 godzin.
Na rynku dostępne są różne modele suszarek do żywności. Wybór jest naprawdę duży i dla osoby, która robi to pierwszy raz, może być trudny.
Przy wyborze suszarki trzeba zwrócić uwagę na:
– moc urządzenia,
– liczbę sit,
– średnicę sit.
Warto też sprawdzić, czy urządzenie posiada:
– możliwość regulacji temperatury,
– możliwość regulacji mocy,
– funkcję obrotów sit,
– możliwość ustawienia czasu pracy – przydatne, jeśli koniec suszenia wypada np. w nocy,
– automatyczny wyłącznik na wypadek przegrzania.
Więcej informacji na ten temat można znaleźć w artykule: Suszarka do żywności – do czego może Ci się przydać i jak wybrać najlepszą?