Regularność i konsekwencja to podstawa sukcesu w wielu dziedzinach życia. Dotyczy to również płyty ceramicznej. Codzienne jej czyszczenie po każdym ugotowanym posiłku to nie tylko kwestia estetyki. Zaschnięty tłuszcz i pozostałości po innych posiłkach negatywnie wpływają na smak kolejnych potraw. Ponadto, stwarzają one rewelacyjne warunki do rozwoju dla bakterii i grzybów, które wykazują negatywny wpływ na nasze zdrowie. W związku z tym, dla bezpieczeństwa swojego i pozostałych domowników, regularne mycie płyty ceramicznej jest naszym obowiązkiem.
Najlepsze rozwiązanie, to zapobieganie gromadzeniu się zanieczyszczeń na kuchence i ich wysychaniu. Pomoże w tym każdorazowe przetarcie kuchenki zaraz po przygotowaniu posiłku. Jeżeli zachlapiemy płytę podczas gotowania, wytrzyjmy od razu świeży ślad. Dzięki temu oszczędzimy sobie pracy, którą będziemy musieli wykonać w momencie, gdy dojdzie do jego zaschnięcia. Jeśli jednak nie przestrzegaliśmy powyższych zasad i nasza płyta posiada liczne, zaschnięte zanieczyszczenia, wówczas koniecznym będzie użycie odpowiednich środków. W tej sytuacji najlepiej zastosować mleczko do płyt ceramicznych. Z jego pomocą brud ulegnie rozpuszczeniu, dzięki czemu z łatwością zetrzemy go z powierzchni płyty.
Preparat do czyszczenia płyty powinien być delikatny i pozbawiony granulek, a jednocześnie w swoim składzie zawierać substancje aktywne, które wspomogą rozpuszczenie trwałych zabrudzeń i pomogą w ich usunięciu. Najlepsze w tym wypadku będzie mleczko do kuchenek ceramicznych. Pamiętajmy o tym, aby podczas jego wybierania zwrócić szczególną uwagę na przeznaczenie preparatu. Absolutnie nie powinniśmy używać tych, które w swojej nazwie także posiadają „mleczko”, a służą na przykład czyszczeniu wanny czy umywalki. Ich zastosowanie w przypadku kuchenek niewątpliwie przyczyni się do nieodwracalnego zniszczenia płyty. Wartymi uwagi są preparaty do płyt ceramicznych marki Ludwik. Ich szeroki wybór znajdziemy na stronie ludwik.pl.