Obecnie dna rondli coraz częściej wykonywane są wielowarstwowo - zewnętrzną warstwę metalu uzupełniają warstwy wewnętrzne wykonane z materiałów o wysokiej przewodności cieplnej. Przykładem mogą być garnki znanej marki Zwieger - w nich warstwa wewnętrzna wykonana jest ze stali 304, pod nią znajduje się aluminiowy krążek, który odpowiada za równomierne rozprowadzanie ciepła po całym dnie, a warstwa zewnętrzna to stal 430, zapewniająca możliwość grzania na kuchenkach indukcyjnych. Jest to również ważny punkt, ponieważ płyty indukcyjne, które są obecnie szeroko stosowane, nie generują ciepła we wszystkich materiałach. Jedynym minusem jest to, że jeśli spojrzymy na to, jaka jest garnki zwieger cena, to oczywiste jest, że modele z trójwarstwowym dnem kosztują więcej.
Garnki bez powłoki nieprzywierającej są zdecydowanie łatwiejsze w użytkowaniu - nie trzeba martwić się o bezpieczeństwo samej powłoki, można bezpiecznie używać metalowych łyżek i szpatułek, nie ma też obawy o upuszczenie garnków. Powłoka nieprzywierająca wymaga ostrożnej obsługi. Mimo to wielu klientów wybiera patelnie z powłoką, ponieważ gotowanie w nich jest wygodniejsze - potrawy nie przywierają do dna patelni i nie przypalają się.
Najłatwiejszą i najtańszą opcją, ale także najmniej odporną, jest teflon. Aby zwiększyć wytrzymałość teflonu, można do niego dodać wióry granitowe lub marmurowe. Taka powłoka nazywana jest odpowiednio granitem lub marmurem, choć technicznie tak nie jest. Najbardziej trwałą i odporną na zarysowania powłoką jest powłoka ceramiczna. Jest ona jednak również najdroższa.
Producenci wysokiej jakości rondli dbają o to, aby uchwyty nie nagrzewały się podczas podgrzewania. W tym celu są one wykonane w postaci wydrążonych rurek lub wykorzystują silikonowe i plastikowe osłony. Jeśli pokrywa jest szklana, jej krawędzie powinny być wykonane z chemicznie neutralnego metalu, aby wraz z kondensatem w żywności nie dostały się szkodliwe substancje. Cóż, skala litrowa na wewnętrznych ściankach garnka pomaga dokładnie zmierzyć wymaganą objętość gotowanych potraw.