Szanowny czytelniku

25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez portal lca.pl.

Administrator danych osobowych
Administratorem danych osobowych jest Przedsiębiorstwo Usług Informatycznych BAJT z siedzibą w Legnicy przy ul. Pomorskiej 56, 59-220 Legnica, wpisane do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej pod numerem NIP 6911626150, REGON 390590290.

Cele przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
- świadczenie usług drogą elektroniczną
- dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
- wykrywanie botów i nadużyć w usługach
- pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
- świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
- pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności



ZGADZAM SIĘ
Jesień w Oberży. Konkurs!
Autor: LS(lca.pl) - 2009-10-03 11:19:31
Złotobrązowe liście, klucze odlatujących ptaków i nitki babiego lata, wszystko to mówi nam, że przyszła jesień. Ta pora roku zawitała również do kuchni.
Udostępnij
Tweetnij
Podziel się
Drukuj
Podziękuj
Reklama

- Jabłka, śliwki, grzyby, tego wszystkiego dostarcza nam sezon. Połączenie owoców jesieni na przykład z dziczyzną da nam doskonałe potrawy – mówi Piotr Kasprowski, szef kuchni sieci restauracji Oberża. – Jesień to pora roku, kiedy organizm potrzebuje więcej energii, ponieważ robi się zimno. Przygotowując potrawy takie właśnie energetyczne potrawy można poeksperymentować łącząc mięsa z owocami.
Dla przykładu podajemy przepisy dwu potraw, które zrodziły się w głowie szefa kuchni, a po przyrządzeniu okazały doskonałymi rarytasami.

Kaczka w sosie malinowym z kardamonem na sianku z sałaty lodowej z dresingiem z truskawkowego octu balsamicznego.

Kaczka w owocach - Oberża Legnica - Foto: WP(lca.pl)
Kaczkę marynujemy w czerwonym winie, soli morskiej, estragonie, oliwie z oliwek i kolorowym pieprzu. Zostawiamy ją w marynacie na około 12 godzin. Po upływie tego czasu wyjmujemy mięso z marynaty i osuszamy. Obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, podlewamy czerwonym winem i dusimy ok. 20 minut. Mięso powinno w środku zachować różową barwę.
Sos malinowy
Łyżkę miodu karmelizujemy, dodajemy do karmelu maliny i podsuszony kardamon, pieprz pomarańczowy i podlewamy porto. Odparowujemy płyn aż do zgęstnienia sosu.
Na drobno pokrojoną sałatę lodową wyciskamy sok z pół cytryny i łyżeczkę oliwy z oliwek, następnie mieszamy i układamy na talerzu. Ułożoną sałatę polewamy dresingiem. Kolejno układamy pokrojoną w plastry kaczkę i polewamy karmelizowanym sosem malinowym. Można udekorować plastrami pomarańczy.

Schab z dzikiego prosiaka duszony ze śliwkami, podany na karmelizowanych jabłkach

Dzik w owocach - Oberża Legnica - Foto: WP(lca.pl)
Schab z dzika marynujemy około 12 godzin w czerwonym occie, wodzie, jałowcu, tymianku, soli i oliwie. Następnie smażymy go na maśle i oliwie z oliwek krojąc wcześniej na kotlety. Zdejmujemy mięso z patelni i wrzucamy na tłuszcz szalotkę i suszone śliwki, następnie dolewamy czerwone wino i pół łyżeczki miodu. Dusimy do momentu odparowania płynów. Osobno przygotowujemy karmel (sposób wykonania karmelu we wcześniejszych przepisach) układamy w nim pokrojone w cząstki jabłka. Na koniec polewamy białym winem. Po odparowaniu wina układamy jabłka na talerzu. Na jabłkach kładziemy usmażone mięso, następnie śliwki i szalotkę. Smacznego.
Zaprezentowane przepisy nie znajdują się w karcie dań Oberży, lecz na życzenie klientów szef kuchni chętnie je przygotuje i poda.
Już niebawem klienci restauracji będą mogli skosztować potraw z dyni. Przepisy tych potraw również zaprezentujemy Państwu na naszym portalu.

Konkurs!
Tradycyjnie wspólnie z restauracją Oberża zapraszamy wszystkich do wspólnej zabawy. Dla naszych czytelników mamy dwa zaproszenia i bony konsumpcyjne wartości 50 zł. na dancing w Oberży, które będzie można wykorzystać do końca roku. Tym razem pytania konkursowe, na które trzeba odpowiedzieć nie będą związane z potrawami, lecz z samym lokalem.

Pytania konkursowe:

1.Od ilu lat w Legnicy funkcjonuje restauracja Oberża?
2.Co przedstawiają fotogramy znajdujące się na ścianach restauracji?

Odpowiedzi przysyłajcie Na adres kobieta@lca.pl do 16 października 2009r. 

Udostępnij
Tweetnij
Podziel się
Drukuj
Podziękuj
Reklama - sponsor działu


Polecamy
Pozostałe informacje
REKLAMA
REKLAMA
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Gazeta LCA.pl

Warning: readdir(): supplied argument is not a valid Directory resource in /home/lg24/domains/lca.pl/public_html/lib/content2014.php on line 154

Warning: closedir(): supplied argument is not a valid Directory resource in /home/lg24/domains/lca.pl/public_html/lib/content2014.php on line 159

Warning: rsort() expects parameter 1 to be array, null given in /home/lg24/domains/lca.pl/public_html/lib/content2014.php on line 161
 

Copyright - 2001- 2024 - Legnica - Grupa portali LCA.pl. Wszystkie prawa zastrzezone. Korzystanie z portalu oznacza akceptacje Zasad korzstania z serwisu
Lca.pl napędzają profesjonalne serwery hostings.pl

T: 1,134s - V: A1.00 - C: 0 - D: 06.05.2024 20:39:13 CO: