25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.
Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez portal lca.pl.
Administrator danych osobowych
Administratorem danych osobowych jest Przedsiębiorstwo Usług Informatycznych BAJT z siedzibą w Legnicy przy ul. Pomorskiej 56, 59-220 Legnica, wpisane do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej pod numerem NIP 6911626150, REGON 390590290.
Cele przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
- świadczenie usług drogą elektroniczną
- dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
- wykrywanie botów i nadużyć w usługach
- pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)
Podstawy prawne przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
- świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
- pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych
Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.
Prawa osoby, której dane dotyczą
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.
Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności”
Pamiętajmy, że do risotta i makaronów najlepiej nadają się orzechy włoskie i pistacje. Orzeszki ziemne idealnie komponują się z daniami orientalnymi. Do ryb natomiast bardziej niż orzechy pasują migdały (także w formie płatków).
Niedzielny obiad proponuję potraktować właśnie orzechowo: kotletami po tajsku i niebanalną marchewką.
Do zrobienia kotletów potrzebne nam będzie:
* 6 filetów z piersi kurczaka,
* łyżeczka mąki,
* jajko,
* 4 łyżki oleju,
* kawałek kapusty,
* 2 marchewki,
* 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
* mały por,
* 6 łyżek mleka kokosowego,
* 150 g orzechów arachidowych,
* sól,
* pieprz.
Filety lekko zbić, oprószyć solą, pieprzem i mąką, zanurzyć w roztrzepanym jajku. Usmażyć z obu stron na połowie oleju. Oczyszczone warzywa pokroić w paseczki. Na reszcie rozgrzanego oleju podsmażyć imbir. Dodać warzywa, sól i pieprz. Chwilę smażyć, a następnie wlać mleko kokosowe. Dusić 5 minut. Pod koniec duszenia dodać mięso i grubo posiekane orzechy.
Świetnym dodatkiem do kotletów będzie niebanalna pieczona marchewka:
Marchewki należy obrać, ułożyć na blasze i skropić oliwą. Tak przygotowane warzywa pieczemy ok. 25 minut w 200 st. C. Następnie posypujemy płatkami migdałów lub orzechami i ponownie wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Bezpośrednio przed podaniem posypujemy posiekaną natką.
Smacznego!