Szanowny czytelniku

25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez portal lca.pl.

Administrator danych osobowych
Administratorem danych osobowych jest Przedsiębiorstwo Usług Informatycznych BAJT z siedzibą w Legnicy przy ul. Pomorskiej 56, 59-220 Legnica, wpisane do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej pod numerem NIP 6911626150, REGON 390590290.

Cele przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
- świadczenie usług drogą elektroniczną
- dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
- wykrywanie botów i nadużyć w usługach
- pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
- świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
- pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności



ZGADZAM SIĘ
Poczciwe naleśniki
Autor: AB (lca.pl) - 2012-02-01 07:10:18
Niezastąpione chyba w każdej kuchni. Bo – po pierwsze – niedrogie. Po drugie szybkie. W końcu – po trzecie – ukochane przez większych i mniejszych łasuchów (zwłaszcza te w wersji słodkiej).
Udostępnij
Tweetnij
Podziel się
Drukuj
Podziękuj
Reklama

Choć oczywiście także słone, wytrawne wersje mają ogromną rzeszę zwolenników.

Ciasto naleśnikowe przygotowuje się z mąki, 1 – 2 jajek i mleka bądź mleka i wody w proporcji 1:1. Można dodać szczyptę soli. Składniki należy dobrze wymieszać – w cieście nie powinno być grudek. Przygotowane ciasto odstawiamy na pół godziny, a potem niewielkimi porcjami wlewamy je na rozgrzany na patelni tłuszcz – olej lub uprzednio sklarowane masło.

Dodatek wody gazowanej (zamiast zwykłej) sprawi, że naleśniki będą bardziej puszyste. Jeżeli robimy naleśniki ze słonym farszem, do przygotowanego ciasta zamiast mleka i wody można dodać jasne piwo.

Zwolennicy słodkich naleśników jadają je najczęściej z dżemem lub z czekoladowym kremem. Świetne są także ze słodkim nadzieniem twarożkowym. Żeby takie nadzienie przygotować twaróg (najlepiej półtłusty) rozdrabniamy widelcem. Dosładzamy cukrem i cukrem waniliowym, ewentualnie wzbogacamy rodzynkami, dokładnie mieszamy. Jeśli
masa jest zbyt sucha, dodajemy nieco śmietany.

Natomiast świetnym wypełnieniem wytrawnych naleśników (np. przygotowanych na piwie) będzie farsz szpinakowo-serowy. Na patelni podsmażamy 500 g liści szpinaku (może być mrożony). Dodajemy pokrojony w kostkę ser feta (ok. 250 g). Mieszamy, doprawiamy pieprzem i solą (ostrożnie, bo feta jest słona!). Po 2 – 3 minutach zdejmujemy z ognia.

Na koniec przepis na trochę inne twarożkowe nadzienie, szczególnie lubiane przez dzieci: 2 banany pokroić na kawałeczki. Skropić sokiem z cytryny. 50 dag twarogu utrzeć z dwoma łyżkami cukru i cukrem wanilinowym. Dołożyć banany, wymieszać. Naleśniki posmarować kremem bananowym. Zwinąć w rulon. Będą jeszcze lepsze jeśli polejemy je sosem czekoladowym własnej roboty. Wystarczy posiekać grubo 10 dag gorzkiej czekolady, dodać ją do 200 ml mleka i razem zagotować. 300 ml zimnego mleka wymieszać z 1 łyżką mąki ziemniaczanej, 3 dag kakao i 3 łyżkami cukru. Wlać do gotującego się mleka z czekoladą. Mieszając, doprowadzić sos do wrzenia. Zdjąć z ognia i gotowe.

Smacznego !

Udostępnij
Tweetnij
Podziel się
Drukuj
Podziękuj
Reklama - sponsor działu


Polecamy
Pozostałe informacje
REKLAMA
REKLAMA
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Gazeta LCA.pl

Warning: readdir(): supplied argument is not a valid Directory resource in /home/lg24/domains/lca.pl/public_html/lib/content2014.php on line 154

Warning: closedir(): supplied argument is not a valid Directory resource in /home/lg24/domains/lca.pl/public_html/lib/content2014.php on line 159

Warning: rsort() expects parameter 1 to be array, null given in /home/lg24/domains/lca.pl/public_html/lib/content2014.php on line 161
 

Copyright - 2001- 2024 - Legnica - Grupa portali LCA.pl. Wszystkie prawa zastrzezone. Korzystanie z portalu oznacza akceptacje Zasad korzstania z serwisu
Lca.pl napędzają profesjonalne serwery hostings.pl

T: 1,123s - V: A1.00 - C: 0 - D: 06.05.2024 20:39:13 CO: