Szanowny czytelniku

25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez portal lca.pl.

Administrator danych osobowych
Administratorem danych osobowych jest Przedsiębiorstwo Usług Informatycznych BAJT z siedzibą w Legnicy przy ul. Pomorskiej 56, 59-220 Legnica, wpisane do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej pod numerem NIP 6911626150, REGON 390590290.

Cele przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
- świadczenie usług drogą elektroniczną
- dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
- wykrywanie botów i nadużyć w usługach
- pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
- świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
- pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności



ZGADZAM SIĘ
Czekoladowe pokusy
Autor: AB(lca.pl) - 2012-02-15 07:14:43
W deserze albo sama – nie sposób nie ulec czekoladzie. W cieście, delikatnej piance, z soczystymi owocami i kruchymi ciasteczkami... A wszystko pachnące tak słodko! Dziś kilka propozycji czekoladowych endorfin.
Udostępnij
Tweetnij
Podziel się
Drukuj
Podziękuj
Reklama

Czekoladowy mus
Składniki: 250 g gorzkiej czekolady, 50 g cukru pudru, 2 opakowania cukru waniliowego, 6 jaj, 200 ml śmietany kremówki
Przygotowanie: do garnuszka wrzucić połamaną czekoladę, wlać 25 ml wody i mieszając roztopić na małym ogniu. Zdjąć z palnika, dodać cukier waniliowy, żółtka, wymieszać, wlać śmietanę i ponownie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dosypując cukru. Delikatnie połączyć rozpuszczoną czekoladę z ubitą pianą, wymieszać i przełożyć masę do miseczek. Schładzać przez minimum cztery godziny.

Puchar smaków
Składniki: 2 kiwi, banan, gruszka, 2 jabłka, sok z 1/2 cytryny, 50 g masła, 50 ml miodu, 100 ml rumu, 10 pierniczków, 10 herbatników, łyżeczka sproszkowanej wanilii, 375 g serka mascarpone, 75 g cukru, 150 g gorzkiej czekolady, 50 ml śmietany
Przygotowanie: owoce, po obraniu i ewentualnym usunięciu gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Masło rozgrzać na patelni, dodać owoce i miód. Smażyć powoli, aż składniki się skarmelizują. Zdjąć z ognia, skropić rumem, podgrzewać jeszcze przez chwilę. Ciastka rozdrobnić. Czekoladę i śmietanę lekko podgrzać. Schłodzony serek zmiksować z cukrem oraz wanilią, dodać czekoladę ze śmietaną, utrzeć na gładko. W pucharkach układać warstwy: masy oraz – na przemian – ciastek i oprószonych wanilią owoców. Deser podawać mocno schłodzony.

Szarlotka z gruszkami
Składniki: 125 g masła, 75 g mąki, 100 g cukru trzcinowego, 75 g drobno zmielonych migdałów, 4 gruszki (ok. 750 g), 100 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie: w misce połączyć miękkie masło, mąkę, cukier, migdały i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Czekoladę drobno pokruszyć. W formie umieścić kolejno: pokrojone gruszki, rozdrobnioną czekoladę i przygotowane wcześniej ciasto. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 st. C, aż na powierzchni powstanie złota skorupka. Podawać letnie.

Smacznego!

Udostępnij
Tweetnij
Podziel się
Drukuj
Podziękuj
Reklama - sponsor działu


Polecamy
Pozostałe informacje
REKLAMA
REKLAMA
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Gazeta LCA.pl

Warning: readdir(): supplied argument is not a valid Directory resource in /home/lg24/domains/lca.pl/public_html/lib/content2014.php on line 154

Warning: closedir(): supplied argument is not a valid Directory resource in /home/lg24/domains/lca.pl/public_html/lib/content2014.php on line 159

Warning: rsort() expects parameter 1 to be array, null given in /home/lg24/domains/lca.pl/public_html/lib/content2014.php on line 161
 

Copyright - 2001- 2024 - Legnica - Grupa portali LCA.pl. Wszystkie prawa zastrzezone. Korzystanie z portalu oznacza akceptacje Zasad korzstania z serwisu
Lca.pl napędzają profesjonalne serwery hostings.pl

T: 1,537s - V: A1.00 - C: 0 - D: 06.05.2024 20:39:13 CO: