Szanowny czytelniku

25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez portal lca.pl.

Administrator danych osobowych
Administratorem danych osobowych jest Przedsiębiorstwo Usług Informatycznych BAJT z siedzibą w Legnicy przy ul. Pomorskiej 56, 59-220 Legnica, wpisane do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej pod numerem NIP 6911626150, REGON 390590290.

Cele przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
- świadczenie usług drogą elektroniczną
- dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
- wykrywanie botów i nadużyć w usługach
- pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
- świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
- pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności



ZGADZAM SIĘ
Wielkanoc. Jajka w roli głównej
Autor: LS(lca.pl) - 2012-04-06 11:03:18
Święta Wielkanocne, to czas, kiedy rodzina spotyka się przy świątecznym stole. Tak jak na Boże narodzenie na stole królują ryby, podczas świąt Wielkiej Nocy królują na nim jajka.
Udostępnij
Tweetnij
Podziel się
Drukuj
Podziękuj
Reklama

W przeciwieństwie do świąt Bożego Narodzenia na Wielkanoc nie przygotowujemy 12 tradycyjnych potraw, jest jednak menu wielkanocne i są w nim potrawy, bez których te święta nie mogą się obejść. W przeciwieństwie do bożonarodzeniowych, postnych potraw, przygotowanych głównie na bazie ryb, na Wielkanoc przygotowujemy tłuste i kaloryczne. Mięsa, pasztety, pieczenie, a na słodko mazurki, baby wielkanocne i wszystko bez oglądania się na kalorie.

Honorowe miejsce na stole zajmuje oczywiście jako, którym dzielimy się składając życzenia. Są dziesiątki sposobów na przygotowanie potraw jajecznych. Najczęściej są to jajka w majonezie, faszerowane. Nikt chyba nie wyobraża sobie wielkanocnego śniadania bez białego barszczu czy żurku. Każda gospodyni ma swój sprawdzony przepis na tę potrawę. My przypominamy przepis na żurek, który kilka lat temu podał nam Piotr Kasprowski, oto on.

Białą lub wędzoną kiełbasę obgotowujemy i odstawiamy. Podsmażamy cebulkę i resztki wędlin, do tego wlewamy wywar po kiełbasie, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i wszystko ze sobą gotujemy żeby przeszło smakiem. Następnie dodajemy przetarty czosnek i chrzan świeżo starty na wiórki, dosypujemy majeranku. Do tego wszystkiego wlewamy rozrobiony żurek, doprawiamy solą i pieprzem (świeżo zmielonym) do smaku. Jeśli jest za mało kwaśny dodajmy odrobinę kwasku cytrynowego. Zupa się gotuje a my w tym czasie roztrzepujemy śmietanę (z odrobiną soli, żeby zupa się nie zwarzyła) dolewamy chochlę gorącej zupy, wlewamy do wywaru i gotujemy przez chwilę. Zupę podajemy z jajem gotowanym na twardo i ugotowaną wcześniej kiełbasą.

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć ćwikły z chrzanem. Gospodynie, które nie mają zbyt wiele czasu zazwyczaj ratują się kupując gotowy produkt, najlepiej jednak smakuje przyrządzona w domu. Doskonałym dodatkiem do mięs jest pasta chrzanowa. Przyrządzenie takiej pasty nie powinno sprawić trudności żadnej gospodyni. Podajemy przepis Piotra Kasprowskiego.

Jaja gotujemy na twardo ścieramy na tarce, do tego dodajemy chrzan, (jeśli dodajemy kupiony w sklepie musimy odcisnąć z niego sok, przyp. red.) i odrobinę majonezu. Wszystko mieszamy, oczywiście dodając do smaku sól i pieprz. Taką pastę można wykorzystać np., jako farsz do schabu pieczonego ze śliwką.

Na koniec proponujemy jajka faszerowane według przepisu Piotra Kasprowskiego.

Jaja gotujemy na twardo, zdecydowanym ruchem przekrawamy je na połówki nie obierając ze skorupek. Wyjmujemy je ze skorupek i siekamy na drobną kosteczkę. Do posiekanych jaj dodajemy ser żółty, posiekaną pietruszkę, sól, pieprz i wedle uznania pieczarki, szynkę, warzywa. Dobrze mieszamy, jeśli farsz jest za suche dodajemy troszkę masła, lub majonezu. Wymieszane wkładamy z powrotem do skorupek, maczamy w roztrzepanym jajku, serze żółtym i wrzucamy na gorący tłuszcz. Podajemy na ciepło lub na zimno, w zależności od upodobania.

Mamy nadzieję, że pomysły Piotra Kasprowskiego będą dla pań inspiracją podczas przygotowywania świątecznych potraw. Przygotowując je pamiętajcie również o majeranku, bazylii, tymianku, szałwii, które nie tylko podniosą walory smakowe przyrządzonych dań, ale też pomogą w trawieniu tego co spożyjemy. Smacznego.

Świąteczny żurek - Foto: WP(lca.pl)

 

 

Udostępnij
Tweetnij
Podziel się
Drukuj
Podziękuj
Reklama - sponsor działu


Polecamy
Pozostałe informacje
REKLAMA
REKLAMA
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Gazeta LCA.pl

Warning: readdir(): supplied argument is not a valid Directory resource in /home/lg24/domains/lca.pl/public_html/lib/content2014.php on line 154

Warning: closedir(): supplied argument is not a valid Directory resource in /home/lg24/domains/lca.pl/public_html/lib/content2014.php on line 159

Warning: rsort() expects parameter 1 to be array, null given in /home/lg24/domains/lca.pl/public_html/lib/content2014.php on line 161
 

Copyright - 2001- 2024 - Legnica - Grupa portali LCA.pl. Wszystkie prawa zastrzezone. Korzystanie z portalu oznacza akceptacje Zasad korzstania z serwisu
Lca.pl napędzają profesjonalne serwery hostings.pl

T: 1,582s - V: A1.00 - C: 0 - D: 06.05.2024 20:39:13 CO: