25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.
Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez portal lca.pl.
Administrator danych osobowych
Administratorem danych osobowych jest Przedsiębiorstwo Usług Informatycznych BAJT z siedzibą w Legnicy przy ul. Pomorskiej 56, 59-220 Legnica, wpisane do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej pod numerem NIP 6911626150, REGON 390590290.
Cele przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
- świadczenie usług drogą elektroniczną
- dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
- wykrywanie botów i nadużyć w usługach
- pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)
Podstawy prawne przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
- świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
- pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych
Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.
Prawa osoby, której dane dotyczą
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.
Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności”
Składniki piernika:
1,5 szklanki miodu
0,5 szklanki cukru
3/4 kostki masła
1 jajko
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie przyprawy do piernika
maka pszenna * około 4 szklanek
W garnuszku rozpuścić masło miód i cukier, kakao i przyprawę do piernika, rozgrzać do rozpuszczenia składników - nie gotować. Wystudzić, dodać jajo i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ( mąki tyle aby uzyskać elastyczne ciasto)
Następnie wyrobione ciasto cienko rozwałkować. Za pomocą 6 foremek w kształcie gwiazdek lub kółek ( każda w innym rozmiarze) wykroić ciastka, ilość ciastek proporcjonalna do ilości choinek. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut.
Lukier:
2 białka, ponad dwie szklanki cukru pudru (jeżeli nie lubimy za słodkiego dodajemy kwasek cytrynowy). Białka ubić stopniowo dodawać cukier.
Wykonanie choinek
Na największe ciastko nakładany łyżeczkę lukru, następnie mniejsze ciastko i tak dalej, do najmniejszego rozmiaru ciasteczka. Na samej górze umieszczamy pionowo gwiazdkę w o najmniejszym rozmiarze. Całą choinkę możemy posypać cukrem pudrem.