Szanowny czytelniku

25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez portal lca.pl.

Administrator danych osobowych
Administratorem danych osobowych jest Przedsiębiorstwo Usług Informatycznych BAJT z siedzibą w Legnicy przy ul. Pomorskiej 56, 59-220 Legnica, wpisane do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej pod numerem NIP 6911626150, REGON 390590290.

Cele przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
- świadczenie usług drogą elektroniczną
- dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
- wykrywanie botów i nadużyć w usługach
- pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
- świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
- pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności



ZGADZAM SIĘ
Mistrzowie Polski Latte Art serwowali legniczanom kawę
Autor: LS(lca.pl) - 2014-01-27 08:14:53
Ile jest smaków kawy, jak i na ile sposobów można ją parzyć, jak podać żeby ciszyła nie tylko podniebienie ale także oko? Te i wiele innych sekretów zdradzali legniczanom bariści.
Udostępnij
Tweetnij
Podziel się
Drukuj
Podziękuj
Reklama

Mistrzowie Polski Latte Art serwowali legniczanom kawę - Foto: WO(lca.pl)
Niesamowity aromat kawy rozchodził się w niedzielne popołudnie. Wszystko za sprawą Barist Day, na który zaprosiła legniczan Galeria Piastów. Większość z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki kawy. Lubimy ją pić, nic więc dziwnego, że duże patio, w którym stanęły kawowe bary baristów z warszawskiego Studio Latte Art oblegane były przez smakoszy czarnego napoju. Wszyscy lubimy delektować się kawą, ale czy potrafimy przyrządzać? O tym mogliśmy się przekonać obserwując pracę baristów i słuchając opowieści o kawie

Marcin Michalik, Mistrz Polski Latte Art - Foto: WO(lca.pl)
- Żeby zaparzyć dobrą kawę powinniśmy pamiętać, że nie należy zalewać jej wrzątkiem - tłumaczył Marcin Michalik, Mistrz Polski Latte Art. - Przy parzeniu musimy zwrócić uwagę na proporcje, jakość wody i samego ziarna.

Metod parzenia jest bardzo wiele. Najważniejsze jest żeby kawa była świeżo zmielona i miała odpowiednią grubość. Musimy pamiętać, że po zalaniu gorącą wodą, nie wrzątkiem, po trzech, czterech minutach odlewamy napar. Używamy do tego różnego rodzaju filtrów papierowych i tłoczków, za pomocą których pozbywamy się fusów.

- Kawa parzona alternatywnie od espresso ma inny, łagodniejszy smak, dużo większą zawartość kofeiny i możemy ją sobie przygotować w domu - tłumaczył Arkadiusz Domurat ze Studia Latte Art, który prezentował alternatywne metody parzenia kawy.

Odpowiednio zaparzona kawa cieszy nie tylko nasze kubki smakowe ale także oczy. Marcin Michalik, Mistrz Polski Latte Art wyczarowywał na jej powierzchni piękne wzory. Kawa ma ponad 1200 aromatów, znajdźmy więc swój ulubiony pamiętając, że rytuał parzenia jej, podobnie jak rytuał parzenia i picia herbaty, jest równie ważny.

Podczas niedzielnego Barist Day klienci galerii mieli okazję nie tylko spróbować gatunków kaw z całego świata, ale też obejrzeć nietypowe metody ich parzenia, takie jak chemex, srip czy syfon oraz efektowne pokazy baristów. Spróbowali ogromnej ilości gatunków kaw, w tym najdroższej kawy na świecie - Kopi Luwak. W czasie imprezy odbyło się też wiele konkursów z nagrodami.

Mistrzowie Polski Latte Art serwowali legniczanom kawę - Foto: WO(lca.pl)

Udostępnij
Tweetnij
Podziel się
Drukuj
Podziękuj
Reklama - sponsor działu


Polecamy
Pozostałe informacje
REKLAMA
REKLAMA
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Gazeta LCA.pl

Warning: readdir(): supplied argument is not a valid Directory resource in /home/lg24/domains/lca.pl/public_html/lib/content2014.php on line 154

Warning: closedir(): supplied argument is not a valid Directory resource in /home/lg24/domains/lca.pl/public_html/lib/content2014.php on line 159

Warning: rsort() expects parameter 1 to be array, null given in /home/lg24/domains/lca.pl/public_html/lib/content2014.php on line 161
 

Copyright - 2001- 2024 - Legnica - Grupa portali LCA.pl. Wszystkie prawa zastrzezone. Korzystanie z portalu oznacza akceptacje Zasad korzstania z serwisu
Lca.pl napędzają profesjonalne serwery hostings.pl

T: 1,503s - V: A1.00 - C: 0 - D: 06.05.2024 20:39:13 CO: