Szanowny czytelniku

25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez portal lca.pl.

Administrator danych osobowych
Administratorem danych osobowych jest Przedsiębiorstwo Usług Informatycznych BAJT z siedzibą w Legnicy przy ul. Pomorskiej 56, 59-220 Legnica, wpisane do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej pod numerem NIP 6911626150, REGON 390590290.

Cele przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
- świadczenie usług drogą elektroniczną
- dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
- wykrywanie botów i nadużyć w usługach
- pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
- świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
- pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności



ZGADZAM SIĘ
Sandacz – dowiedz się jak go przyrządzić!
Autor: WP(lca.pl) - 2015-11-21 15:25:25
Sandacz jest jedną z ryb najchętniej łowionych przez wędkarzy. Nic dziwnego, bo, jeśli chodzi o walory smakowe, niewiele europejskich gatunków może się z nim równać.
Udostępnij
Tweetnij
Podziel się
Drukuj
Podziękuj
Reklama

Na pierwszy rzut oka przypomina dużego okonia. Podobne płetwy, charakterystyczne pręgi na grzbiecie i uzębiona paszcza potrafią zmylić początkującego wędkarza. Choć okoń i sandacz należą do tej samej rodziny, w gruncie rzeczy łatwo je odróżnić. Przede wszystkim dzięki wielkości, bo okoń jest stosunkowo niewielką rybą, zaś sandacz może osiągnąć wagę aż 15kg – to jedna z największych ryb żyjących w polskich wodach.

Również smakowe walory mięsa sandacza wyróżniają go na tle innych mieszkańców krajowych rzek i jezior. Jest jędrne i soczyste, a przy tym nie ma wiele tłuszczu. To idealna ryba dla dbających o linię, bo 100g fileta dostarcza jedynie 200 kcal. W przeciwieństwie do wspomnianego okonia, mięso sandacza jest prawie pozbawione ości i nie sprawia problemów przy jedzeniu. Trudno więc zrozumieć, czemu dość rzadko gości na naszych talerzach, ustępując miejsca na przykład azjatyckiej pandze.

Z łowiska czy ze sklepu?

Najłatwiej spotkać sandacza w czystych wodach zasobnych w tlen, na którego brak jest bardzo wrażliwy. Zamieszkuje przede wszystkim duże jeziora, zalewy oraz szerokie, nizinne rzeki. Zdarza się, że wędkarzom udaje się go złowić także w większych gliniankach i przybrzeżnych wodach morskich – zwłaszcza przy ujściu rzek. Sandacz preferuje głębokie akweny o twardym dnie, nie znosi zaś płycizn i mułu.

Podobnie do innych okoniowatych, sandacz jest rybą drapieżną. Najłatwiej złapać go na spinning lub żywca, choć nie pogardzi również rosówką czy madami. By złowić sandacza, potrzebne będą jednak: odpowiedni sprzęt, wędkarskie umiejętności i… sporo cierpliwości. Na szczęście nie oznacza to, że bez nich nie będziesz mógł uraczyć się jego niezwykłym smakiem. Po latach zapomnienia, sandacz wraca bowiem na polskie stoły, a jego kupno nie wymaga nawet wizyty w dobrze wyposażonym sklepie rybnym. Bez większych problemów znajdziesz go nawet w dyskontach takich jak Biedronka.

Obiad z sandaczem w roli głównej

Sandacza przygotujesz na wiele sposobów. Doskonale smakuje solony i popieprzony, chociaż smakosze lubią przyrządzić go z dodatkiem ostrej papryki, mięty, koperku, kolendry lub tymianku. Możesz też podać go z sosem warzywnym lub grzybowym. Jeśli zaś lubisz nietypowe smaki, na pewno zainteresuje Cię któryś z przepisów z białym winem lub owocami.

Mięso sandacza może być gotowane, smażone w panierkach lub pieczone. Świetnie smakuje też podane prosto z grilla. Warto spróbować również sandacza w galarecie oraz faszerowanego pieczarkami lub masą z białej bułki, rodzynek i warzyw. Mniej popularną, choć cenioną przez niektórych formą przygotowania tej ryby jest zaś wędzenie.

Sandacz i odświętne dania

Jak już wspomnieliśmy, mięso sandacza to wdzięczny materiał na kulinarne eksperymenty. Szczególnie latem, kiedy możesz połączyć je z wieloma dojrzewającymi wtedy owocami – wiśniami lub żurawiną. Sandacz świetnie komponuje się też z warzywami. Koniecznie podaj go z bobem i kurkami albo porem i papryką.

Podczas rodzinnych przyjęć furorę na pewno zrobi sandacz na słodko – z winem, winogronami, karmelem, cytryną i melisą. Na wigilijny stół polecamy zaś sandacza zapieczonego z jabłkami, chrzanem i pietruszką. Nasze propozycje to tylko niewielka część możliwości, jakie sandacz daje kucharzowi z wyobraźnią. Jednak bez względu na to, czy przygotujesz go z fantazją, czy klasycznie, możesz być pewien, że będzie smakował wyśmienicie.

Źródło zdjęcia: http://www.biedronka.pl/pl/recipe,id,1452,name,sandacz-z-porami-na-pieczarkowym-puree

Udostępnij
Tweetnij
Podziel się
Drukuj
Podziękuj
Reklama - sponsor działu


Polecamy
Pozostałe informacje
REKLAMA
REKLAMA
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Gazeta LCA.pl

Warning: readdir(): supplied argument is not a valid Directory resource in /home/lg24/domains/lca.pl/public_html/lib/content2014.php on line 154

Warning: closedir(): supplied argument is not a valid Directory resource in /home/lg24/domains/lca.pl/public_html/lib/content2014.php on line 159

Warning: rsort() expects parameter 1 to be array, null given in /home/lg24/domains/lca.pl/public_html/lib/content2014.php on line 161
 

Copyright - 2001- 2024 - Legnica - Grupa portali LCA.pl. Wszystkie prawa zastrzezone. Korzystanie z portalu oznacza akceptacje Zasad korzstania z serwisu
Lca.pl napędzają profesjonalne serwery hostings.pl

T: 1,611s - V: A1.00 - C: 0 - D: 06.05.2024 20:39:13 CO: