25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.
Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez portal lca.pl.
Administrator danych osobowych
Administratorem danych osobowych jest Przedsiębiorstwo Usług Informatycznych BAJT z siedzibą w Legnicy przy ul. Pomorskiej 56, 59-220 Legnica, wpisane do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej pod numerem NIP 6911626150, REGON 390590290.
Cele przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
- świadczenie usług drogą elektroniczną
- dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
- wykrywanie botów i nadużyć w usługach
- pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)
Podstawy prawne przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
- świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
- pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych
Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.
Prawa osoby, której dane dotyczą
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.
Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności”
Długofalowe efekty jedzenia tego włoskiego placka zostały udowodnione w poczytnym i uznanym piśmie naukowym. Wystarczy tylko wiedzieć, jak dobrać składniki, by ich dobroczynne działanie poprawiało nie tylko samopoczucie.
Pizza obniża ryzyko zawału
Tekst z pizzą w roli głównej opublikowano w British Medical Journal. Opisano w nim badania włoskich naukowców dotyczących spożywania pizzy. Okazało się, że ryzyko zawału serca przy sporadycznym jej spożywaniu obniżyło się o 22% a przy jej regularnym spożywaniu aż o 38%. U spożywających pizzę częściej niż dwa razy w tygodniu stwierdzono obniżenie ryzyka zawału o ponad 50%!
Zbawienny likopen
Wytłumaczeniem jest spora ilość likopenu, mającego działanie antyoksydacyjne. To naturalny przeciwutleniacz, który neutralizuje wolne rodniki odpowiedzialnych m.in. za rozwój chorób nowotworowych. Wspomaga także pracę układu krwionośnego i kostnego. Jego źródłem są pomidory, jednak by naprawdę wpływ tego składnika był odczuwalny na organizm, potrzeba ich dużej ilości. Na przykład tylu, ile znajduje się w sosie pomidorowym, nieodłącznym składniku pizzy.
Co na pizzę?
Warto pamiętać o tym, że każda pizza jest zdrowa. Dietetycy przekonują, że nie ma czegoś takiego jak niezdrowe posiłki, a tylko niewłaściwy sposób odżywiania. Tym samym, jedna pizza raz na jakiś czas może wspierać profilaktykę zawału serca, a jedzona codziennie może być prostą drogą do nadprogramowych kilogramów. Tym samym eksperci od żywienia radzą, jakie składniki wybrać na pizzę:
Artykuł powstał we współpracy z https://pizzaportal.pl/