Szanowny czytelniku

25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez portal lca.pl.

Administrator danych osobowych
Administratorem danych osobowych jest Przedsiębiorstwo Usług Informatycznych BAJT z siedzibą w Legnicy przy ul. Pomorskiej 56, 59-220 Legnica, wpisane do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej pod numerem NIP 6911626150, REGON 390590290.

Cele przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
- świadczenie usług drogą elektroniczną
- dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
- wykrywanie botów i nadużyć w usługach
- pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
- świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
- pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności



ZGADZAM SIĘ
Techniki przyrządzania potraw – które najzdrowsze?
Autor: WP(lca.pl) - 2018-07-18 13:01:44
Każdy, kto gotuje chociażby okazjonalnie, zdaje sobie sprawę z tego, że jest wiele sposobów przyrządzania potraw.
Udostępnij
Tweetnij
Podziel się
Drukuj
Reklama

Nie wszyscy jednak pewnie wiedzą, czym one się różnią oraz jakie konsekwencje za sobą pociągają, wpływając na aromat, smak oraz właściwości zdrowotne potraw. Przyjrzymy się kilku najzdrowszym technikom przyrządzania dań i temu, jaki wpływ mają one na produkty spożywcze. Może zainspirujemy Was do zmiany diety na zdrowszą lub podjęcia prób do większego eksperymentowania w kuchni.

Temperatura a zdrowe potrawy

Zanim przejdziemy do opisu najzdrowszych technik gotowania, wytłumaczymy Wam, czemu właśnie poniższe sposoby są najlepsze dla naszego organizmu. Generalna zasada jest taka, że im niższa temperatura przygotowywania potraw, tym lepiej. Powyżej 150 stopni Celsjusza podczas przyrządzania mięsa dochodzi do zmiany jego struktury. W efekcie wydzielają się toksyczne dla organizmu związki. Szereg badań naukowych udowodnił, że właśnie przyrządzanie dań w zbyt wysokiej temperaturze może być szkodliwe dla zdrowia i zwiększać np. prawdopodobieństwo wystąpienia zawału serca, nadciśnienia tętniczego i innych schorzeń sercowo-naczyniowych.

Najbardziej szkodliwe techniki przyrządzania potraw

Najmniej zdrowe jest zatem grillowanie, które odbywa się w temperaturze od 200 do 300 stopni Celsjusza oraz pieczenie, gdzie produkty poddawane są działaniu temperatury od 150 do 200 stopni. Smażenie także jest niezdrowe, bo podczas tego procesu temperatura może dochodzić nawet do 190 stopni Celsjusza. Duszenie potraw może odbywać się w temperaturze od 120 do 160 stopni Celsjusza, zależy od tego na jakim ogniu i jak długo będziemy tak przygotowywać nasze dnia. Ponadto, niewskazane jest smażenie na głębokim tłuszczu, bo nie dość, że temperatura jest wysoka, to potrawy stają się kaloryczne i tłuste.

Najzdrowsze techniki przyrządzania potraw

Biorąc pod uwagę temperaturę przyrządzania dań, ale też inne czynniki – wykorzystanie tłuszczu czy kaloryczność dań – dla naszego zdrowia najlepiej jest gotować dania w niewielkiej ilości wody, gotować na parze, blanszować, gotować metodą sous vide albo smażyć bez tłuszczu.

Gotowanie w małej ilości wody to proces obróbki cieplnej dań za pomocą wrzącej wody. Temperatura gotowania nie przekracza 100 stopni Celsjusza. Dzięki temu nie dochodzi do rozkładu składników pokarmowych, w wyniku czego uwalniałyby się toksyny. Jednocześnie jest to temperatura pozwalająca na ścięcie się białka i rozklejenie się skrobi. Ta metoda jest też prosta i mało pracochłonna. Wystarczy wlać do garnka niewielką ilość wody i dodać np. warzywa, które świetnie do takiego gotowania się nadają. Warto zainwestować w dobre garnki (Philipiak ma w ofercie takie ze stali nierdzewnej, sprawdź na http://www.najwyzszajakosczycia.pl/o-marce-philipiak)z pokrywką, która przyda się w tej metodzie. Dzięki odpowiednim naczyniom, takie gotowanie będzie jeszcze zdrowsze.

Blanszowanie to krótka obróbka termiczna potraw stosowana do warzyw i owoców. Dzięki niej potrawy są lekkostrawne, świeże i chrupkie w smaku oraz zachowują swoje właściwości odżywcze, bo nie stosuje się tu dużej temperatury ani długiego czasu gotowania. Warzywa i owoce najpierw zanurza się we wrzątku, czyli temperaturę 100 stopni, a potem oblewa zimną wodą. Wystarczy kilka minut we wrzątku, by warzywa były dobrze zblanszowane.

Smażenie bez tłuszczu jest możliwe, jeśli mamy specjalnie do tego przygotowaną patelnię lub garnek. Mięsa i warzywa duszą się i smażą w sosie własnym, bez użycia tłuszczu. Dzięki temu są mniej kaloryczne i bardziej lekkostrawne.

Gotowanie na parze to przygotowywanie dań z użyciem pary wodnej w temperaturze od 80 do 100 stopni Celsjusza. Niska temperatura czyni tę technikę bardzo zdrową. To także obróbka cieplna, która pozwala zachować najwięcej składników odżywczych potraw. Do gotowania na parze nadają się mięsa, warzywa, można także odgrzewać uprzednio ugotowane potrawy, na przykład z ryżu i kaszy. Technika ta wymaga specjalnego garnka do gotowania na parze – marka Philipiak ma taki w swoich zestawach. Produkty spożywcze umieszcza się na wkładce lub w specjalnym koszyczku nad gotującą się wodą. Przykrywa się garnek pokrywką i krótki czas gotuje.

Gotowanie sous-vide to bardzo modna ostatnio metoda przyrządzania potraw. Jest też bardzo zdrowa. Polega na szczelnym zamknięciu produktów w plastikowej, próżniowej torebce, która następnie poddana jest kąpieli w wodzie lub parze wodnej. Temperatura wody jest ściśle kontrolowana i o wiele niższa niższa niż w tradycyjnym gotowaniu. Czas gotowania jest dość długi – od godziny do nawet 7 godzin, zależnie od potrawy.

Źródła:

  • http://www.odzywianie.info.pl/kuchnia/artykuly/art,techniki-przyrzadzania-posilkow-ktore-sa-najzdrowsze.html
  • https://www.healthline.com/nutrition/healthiest-way-to-cook-meat#section10
  • https://www.bhf.org.uk/heart-matters-magazine/news/behind-the-headlines/cooking-at-high-temperature

 

Udostępnij
Tweetnij
Podziel się
Drukuj
Reklama - sponsor działu


Pozostałe informacje
REKLAMA
REKLAMA
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Gazeta LCA.pl

Warning: readdir(): supplied argument is not a valid Directory resource in /home/lg24/domains/lca.pl/public_html/lib/content2014.php on line 152

Warning: closedir(): supplied argument is not a valid Directory resource in /home/lg24/domains/lca.pl/public_html/lib/content2014.php on line 157

Warning: rsort() expects parameter 1 to be array, null given in /home/lg24/domains/lca.pl/public_html/lib/content2014.php on line 159
 

Copyright - 2001- 2024 - Legnica - Grupa portali LCA.pl. Wszystkie prawa zastrzezone. Korzystanie z portalu oznacza akceptacje Zasad korzstania z serwisu
Lca.pl napędzają profesjonalne serwery hostings.pl

T: 0,892s - V: A0.99 - C: 0 - D: 03.01.2024 13:02:31