25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.
Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez portal lca.pl.
Administrator danych osobowych
Administratorem danych osobowych jest Przedsiębiorstwo Usług Informatycznych BAJT z siedzibą w Legnicy przy ul. Pomorskiej 56, 59-220 Legnica, wpisane do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej pod numerem NIP 6911626150, REGON 390590290.
Cele przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
- świadczenie usług drogą elektroniczną
- dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
- wykrywanie botów i nadużyć w usługach
- pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)
Podstawy prawne przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
- świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
- pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych
Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.
Prawa osoby, której dane dotyczą
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.
Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności”
Typy mąk znane są przede wszystkim z opakowań mąk pszennych. Oznaczenia te wpływają na to, jak ciasta i inne wyroby będą wyrastać, na ich elastyczność oraz konsystencję.
Wśród mąk pszennych wyróżnia się:
Typ mąki oznacza zawartość substancji mineralnych w mące po jej zmieleniu. W przypadku mąki 550 zawartość tych składników to 0,55 proc., a w mące 750 – 0,75 proc. Im wyższy numer typu na opakowaniu mąki, tym jej kolor jest ciemniejszy. Większa zawartość składników mineralnych wskazuje, w jak dużym stopniu mąka jest poddawana procesom oczyszczania. Im wyższy tym mąki, tym więcej otrębów się w niej znajduje, przez co jej kolor jest ciemniejszy.
Istotną kwestią jest również konieczność spulchniania mąki przed połączeniem jej z innymi składnikami podczas przygotowywania potraw. Mąka pszenna musi być napowietrzana, by ciasto wyrosło i było puszyste.