Szanowny czytelniku

25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez portal lca.pl.

Administrator danych osobowych
Administratorem danych osobowych jest Przedsiębiorstwo Usług Informatycznych BAJT z siedzibą w Legnicy przy ul. Pomorskiej 56, 59-220 Legnica, wpisane do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej pod numerem NIP 6911626150, REGON 390590290.

Cele przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
- świadczenie usług drogą elektroniczną
- dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
- wykrywanie botów i nadużyć w usługach
- pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
- świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
- pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności



ZGADZAM SIĘ
Co oznaczają numery przy typie mąki?
Autor: WP(lca.pl) - 2019-04-26 20:46:07
Oznaczenia znajdujące się na mąkach mają bardzo duże znaczenie dla efektów kulinarnych poczynań. Każdy z typów przeznaczony jest do innego rodzaju wypieków i potraw, dzięki czemu zarówno ich smak, jak i konsystencja są odpowiednie. Warto poznać, co każdy typ mąki oznacza oraz w przypadku jakich dań należy go stosować.
Udostępnij
Tweetnij
Podziel się
Drukuj
Reklama

Mąki pszenne – sposób na wyborne dania

Typy mąk znane są przede wszystkim z opakowań mąk pszennych. Oznaczenia te wpływają na to, jak ciasta i inne wyroby będą wyrastać, na ich elastyczność oraz konsystencję.

Wśród mąk pszennych wyróżnia się:

  • mąka pszenna typu 00 – charakteryzuje się bardzo dobrym przemiałem, dlatego sprawia, że wyroby są pulchne i puszyste. Stosowana przede wszystkim do wypieku idealnych ciast na pizzę
  • mąka pszenna typu 405 z basiazsercem.pl – lekka i puszysta, zapewnia pyszny smak ciastom biszkoptowym i biszkoptom tortowym
  • mąka pszenna typu 500 – stosowana przede wszystkim podczas przygotowywania klusek, naleśników, pierogów i omletów, doskonale sprawdza się również w przypadku ciast kruchych i tart
  • mąka pszenna typu 550 – idealna do ciast drożdżowych, które dzięki niej są odpowiednio wyrośnięte i wilgotne, zapewnia pyszny smak ciastom smażonym, w tym pączkom i racuchom
  • mąka pszenna typu 750 i wyższe – sprawdzają się do wypieku chleba domowego oraz chleba na zakwasie.

To warto wiedzieć

Typ mąki oznacza zawartość substancji mineralnych w mące po jej zmieleniu. W przypadku mąki 550 zawartość tych składników to 0,55 proc., a w mące 750 – 0,75 proc. Im wyższy numer typu na opakowaniu mąki, tym jej kolor jest ciemniejszy. Większa zawartość składników mineralnych wskazuje, w jak dużym stopniu mąka jest poddawana procesom oczyszczania. Im wyższy tym mąki, tym więcej otrębów się w niej znajduje, przez co jej kolor jest ciemniejszy.

Istotną kwestią jest również konieczność spulchniania mąki przed połączeniem jej z innymi składnikami podczas przygotowywania potraw. Mąka pszenna musi być napowietrzana, by ciasto wyrosło i było puszyste.

Udostępnij
Tweetnij
Podziel się
Drukuj
Reklama - sponsor działu


Pozostałe informacje
REKLAMA
REKLAMA
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Gazeta LCA.pl

Warning: readdir(): supplied argument is not a valid Directory resource in /home/lg24/domains/lca.pl/public_html/lib/content2014.php on line 152

Warning: closedir(): supplied argument is not a valid Directory resource in /home/lg24/domains/lca.pl/public_html/lib/content2014.php on line 157

Warning: rsort() expects parameter 1 to be array, null given in /home/lg24/domains/lca.pl/public_html/lib/content2014.php on line 159
 

Copyright - 2001- 2024 - Legnica - Grupa portali LCA.pl. Wszystkie prawa zastrzezone. Korzystanie z portalu oznacza akceptacje Zasad korzstania z serwisu
Lca.pl napędzają profesjonalne serwery hostings.pl

T: 0,863s - V: A0.99 - C: 0 - D: 03.01.2024 13:02:31