Szanowny czytelniku

25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.

Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez portal lca.pl.

Administrator danych osobowych
Administratorem danych osobowych jest Przedsiębiorstwo Usług Informatycznych BAJT z siedzibą w Legnicy przy ul. Pomorskiej 56, 59-220 Legnica, wpisane do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej pod numerem NIP 6911626150, REGON 390590290.

Cele przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
- świadczenie usług drogą elektroniczną
- dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
- wykrywanie botów i nadużyć w usługach
- pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)

Podstawy prawne przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
- świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
- pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych

Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności



ZGADZAM SIĘ
Jak sprawdzić dojrzałość owoców? Kilka praktycznych porad
Autor: WP(lca.pl) - 2021-07-06 07:10:09
Owoce odgrywają znaczącą rolę w żywieniu człowieka. Zawierają wiele witamin, minerałów, substancji wspomagających prawidłowy przebieg wielu procesów zachodzących w organizmie. Powinny być obecne w każdej diecie. Są lekkostrawne, składają się głównie z wody i węglowodanów, nie zawierają tłuszczów. Owoce do bezpośredniego spożycia powinny być świeże i dojrzałe. Jak to sprawdzić?
Udostępnij
Tweetnij
Podziel się
Drukuj
Reklama

Czym jest dojrzałość owoców?

Rozróżnia się cztery rodzaje dojrzałości owoców:

  1. Dojrzałość zbiorcza – określająca cechy, jakie wynikają z rozwoju danego gatunku owoców. Mogą to być np. twardość, smak, kolor skórki, itp. Generalnie jest to zbiór cech, przy występowaniu których owoce nadają się najlepiej do zbioru
  2. Dojrzałość handlowa – stan, w którym owoce jeszcze nie są całkowicie dojrzałe biologicznie, ale są zrywane, gdyż w tym stanie ich pakowanie i przewożenie generuje najmniej strat
  3. Dojrzałość spożywcza – stan owoców gotowych do zjedzenia. Są aromatyczne, miękkie i słodkie
  4. Dojrzałość przemysłowa – faktycznie może dotyczyć każdego z powyższych stanów, jeżeli owoce nadają się na przetwory, np. soki, dżemy, napoje, itp.

Bezpośrednio konsumentów dotyczy dojrzałość handlowa i spożywcza. Wiele owoców, w tym jabłka, gruszki, banany, ale także pomidory, które – zgodnie z nomenklaturą unijną – są owocami, nie warzywami, sprzedawanych jest w stanie, w którym jeszcze nie nadają się do spożycia. Ich proces dojrzewania do stanu gotowego do jedzenia kontynuowany jest już w domu konsumenta. Warto zatem wiedzieć, po czym rozpoznać, że dany owoc jest już zdatny do konsumpcji.

Jak sprawdzić dojrzałość owoców?

Na ogół sprawdzamy dojrzałość owoców przez dotyk i oglądanie. Istnieją jednak inne sposoby, umożliwiające ocenę dojrzałości i przydatności do spożycia.

  • Arbuz – jego dojrzałość można sprawdzić bardzo łatwo, przekrawając go na pół. Miąższ dojrzałego arbuza jest intensywnie czerwony i soczysty, a czarne pestki wydostają się z niego z łatwością. Jeżeli nie ma możliwości przekrojenia arbuza, można zorientować się, czy jest dojrzały, lekko w niego stukając. „Echo” wskazuje, że jest przejrzały, a wewnątrz zaczął się proces psucia. Natomiast żółty kolor skóry oznacza, że arbuz jest niedojrzały. Arbuzy luzem w cenie 1,79 zł za kilogram (normalna cena 3,99 zł) poleca wydawana przez sieć dyskontów Lidl gazetka promocyjna w najnowszym wydaniu
  • Ananas – jeżeli owoc jest w całości, szukamy najmniejszego listka w „czuprynie” i próbujemy go wyciągnąć. Jeżeli się udaje, to mamy do czynienia z dojrzałym ananasem. Oprócz tego dojrzały ananas pięknie, intensywnie pachnie. Ananas luzem jest do nabycia m.in. w Lidlu, kosztuje 2,99 zł za kilogram
  • Banany – owoce zielone są niedojrzałe, żółte – dojrzałe, a brązowe – przejrzałe. Można je spożywać w dowolnym stadium. Należy tylko pamiętać, że banany zielone zawierają głównie skrobię, która w miarę dojrzewania zamienia się w cukry proste
  • Awokado – niedojrzałe ma jasną skórkę i jest twarde. Owoce dojrzałe są ciemne i po naciśnięciu tworzy się w nich dołek. Z dojrzałego owocu pestka da się bardzo łatwo wyjąć
  • Brzoskwinie – niedojrzałe są twarde, a po przekrojeniu pestka jest silnie związana z miąższem. Owoc dojrzały jest miękki, bez zielonych znaczeń, a pestka da się z łatwością oddzielić od miąższu i wyjąć. Ukazująca się w sieci dyskontów Biedronka gazetka promocyjna w najnowszym wydaniu poleca brzoskwinie w świetnej cenie 4,99 zł za kilogram (normalna cena 9,99 zł)
  • Kiwi – dojrzałe są miękkie, o skórce w kolorze ciemnym khaki. Nie może być ona pomarszczona i odchodzić od miąższu, bo znaczy to, że owoc jest przejrzały
  • Gruszki – owoce dojrzałe są miękkie. W sklepach na ogół sprzedawane są twarde, do dojrzewania w domu w temperaturze pokojowej.

Owoce egzotyczne

Obecnie owoce egzotyczne nie są już rzadkością, kupuje się je w marketach tak samo jak jabłka czy gruszki. Nie wszyscy jednak wiedzą, jak rozpoznać, czy są dojrzałe. Przede wszystkim trzeba pamiętać, że w sklepach sprzedawane są niedojrzałe i powinny kilka dni poleżeć w domu w temperaturze pokojowej. Można przyspieszyć dojrzewanie owocu egzotycznego umieszczając go w zamkniętym pojemniku razem z jabłkiem.

Spośród owoców egzotycznych jednymi z najpopularniejszych są mango. Do sklepów trafia niedojrzałe, natomiast pozostawione w temperaturze pokojowej dojrzeje w ciągu kilku dni, stając się miękkie i bardzo aromatyczne. Dojrzałe mango jest znakomitym dodatkiem do lodów, składnikiem smoothie i sałatek owocowych.

Coraz więcej zwolenników ma u nas owoc granatu. Ma on twardą skórkę, słodki miąższ o galaretowatej konsystencji oraz kilkaset nasion, rozmieszczonych w „przegródkach”. Dojrzały owoc granatu ma czerwoną skórkę, która jest lekko wysuszona i czasem spękana. Nasiona otoczone miąższem w błonkach dodawane są do sałatek, lodów i innych deserów.

Papaja z wyglądu przypomina melon. Ma żółtozieloną skórkę i pomarańczowy, czerwony lub żółty miąższ. W miarę dojrzewania owocu skórka coraz bardziej żółknie. Miąższ smakuje podobnie do melona. Znajduje się w nim sporo czarnych pestek o ostrym smaku, które mogą być wykorzystane jako przyprawa.

 

Udostępnij
Tweetnij
Podziel się
Drukuj
Reklama - sponsor działu


Pozostałe informacje
REKLAMA
REKLAMA
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Gazeta LCA.pl

Warning: readdir(): supplied argument is not a valid Directory resource in /home/lg24/domains/lca.pl/public_html/lib/content2014.php on line 152

Warning: closedir(): supplied argument is not a valid Directory resource in /home/lg24/domains/lca.pl/public_html/lib/content2014.php on line 157

Warning: rsort() expects parameter 1 to be array, null given in /home/lg24/domains/lca.pl/public_html/lib/content2014.php on line 159
 

Copyright - 2001- 2024 - Legnica - Grupa portali LCA.pl. Wszystkie prawa zastrzezone. Korzystanie z portalu oznacza akceptacje Zasad korzstania z serwisu
Lca.pl napędzają profesjonalne serwery hostings.pl

T: 0,176s - V: A0.99 - C: 0 - D: 02.22.2024 12:32:13